Crna kronika
NASTAVLJAJU SE UHIĆENJA KRIJUMČARA LJUDI U SLAVONIJI

Prošle godine otkrivena 50.624 ilegalna migranta u Hrvatskoj
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Prema statističkim podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, u ilegalnim prelascima državne granice prošle godine zatečene su čak 50.624 osobe, što je 190,9 posto više nego 2021. godine, kada su ih evidentirane 17.404. Najviše ilegalnih migranata otkriveno je u dubini hrvatskog teritorija - 34.492. U blizini granice otkriven je 12.071 migrant, 2677 prihvaćeno ih je od policija drugih država, a najmanje ih je otkriveno na graničnim prijelazima - 1384.

Prošle godine najviše ilegalnih migranata bilo je iz Afganistana - 14.877, slijede Iračani - 6334, potom državljani Burundija (5465), Pakistanci (4429) i državljani Turske (4110). Najmanje je uhvaćeno ilegalnih migranata iz Srbije - 60, a državljana susjedne BiH bilo je 89. Istočna Hrvatska, i sa srpske i s bosanske strane, prva je "na udaru" ilegalnih migranata s istoka, a policajci nerijetko otkrivaju i krijumčare, koji im i pomažu u ilegalnom prelasku granice.

Tako su u petak policajci spriječili krijumčarenje ljudi, i to suradnjom PU vukovarsko-srijemske i PU brodsko-posavske. Prvi slučaj zbio se oko 5 sati, kada su na sjevernom odmaralištu autoceste A3 kod Bošnjaka zaustavili Ford slovenskih registracija koji je vozio 22-godišnji državljanin Švicarske, a koji je prevozio i šest turskih državljana. Ubrzo, na temelju policijskog profiliranja i utvrđivanja legalnosti prelaska državne granice, na autocesti je zaustavljen i BMW kosovskih registracija kojim je upravljao 31-godišnji Kosovar.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo da su vozači iz Švicarske i s Kosova omogućili državljanima Turske, 30-godišnjem muškarcu, dvjema ženama, u dobi od 22 i 33 godine, a među njima i jednom maloljetniku te dvoje djece, da nedopušteno uđu u Hrvatsku. Obojica su potom uz kaznenu prijavu predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Državljani Turske su u skladu sa zakonskim propisima, jer su izrazili namjeru za međunarodnu zaštitu, prevezeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini - doznajemo iz policije. Da to nisu učinili, u postupku readmisije bili bi vraćeni u zemlju iz koje su ušli u Hrvatsku.

Samo tjedan dana prije na graničnom prijelazu Slavonski Šamac spriječeno je, u tri navrata, krijumčarenje ukupno 10 Kineza i 27 državljana Turske. U prvom slučaju, 3. ožujka, u prikolici kamiona kojim je upravljao 33-godišnji državljanin BiH, a kao suvozač bio 27-godišnji državljanin BiH (također vozač kamiona), policajci su između postavljenog tereta uočili deset osoba, tri žene i sedam muškaraca. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je riječ o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina. Oba vozača su uhićena, a potom su dovedena sucu istrage, koji im je rješenjem odredio istražni zatvor od mjesec dana. Potom su predana u zatvor u Požegu.

Istoga dana u prikolici drugog kamiona, kojim je upravljao 32-godišnji državljanin BiH, policajci i carinici zatekli su 12 osoba, tri žene i devet muškaraca, državljana Turske. U trećem slučaju prekontroliran je kamion koji je vozio 34-godišnjak iz BiH i u čijoj je prikolici pronađeno 15 skrivenih državljana Turske. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike