Svijet
RUSKO NAPREDOVANJE U BAHMUTU

Ukrajinska vojska priprema se za protuofenzivu na istoku
Objavljeno 13. ožujka, 2023.

Ukrajinska vojska priprema se za protuofenzivu, a vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga rekao je da je obrana Bahmuta, suočena sa žestokim ruskim napadima, nužna kako bi se "kupilo vrijeme" za taj plan.



Te riječi slijedile su nakon što je britanska obavještajna služba objavila da se pomaknula bojišnica u borbi za Bahmut, najdužoj i najkrvavijoj bitci u ruskoj invaziji, ali da će svako daljnje rusko napredovanje u razorenom gradu biti "puno izazova". Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka obrane grada, ali zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je kako to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofenzivu. "Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu bojišnicu na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke ne štedeći ni sebe ni neprijatelja", rekao je Sirski.

U videu objavljenom u subotu Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegove snage blizu administrativnog središta grada. Stojeći na krovu visoke zgrade u, kako se tvrdi, Bahmutu, Prigožin je pokazivao prema zgradi u daljini. "To je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada", rekao je u punoj ratnoj opremi. "Udaljena je kilometar i dvjesto metara." Govoreći dok je topništvo tutnjalo u pozadini, Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više streljiva od vojske i "krenuti naprijed". Wagner je predvodio ofenzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut. Obje strane pretrpjele su velike gubitke.

U intervjuu za francuski list Journal du Dimanche zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina naglasila je ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut. "Tisuće ruskih vojnika poginulo je velikom brzinom u toj bitci", rekla je. "Ljudska masa njezina pješaštva zastrašujuće je oružje, čini se neiscrpnim u količini i vremenu." Ali čak i da zauzme "mali grad", dodala je, "to neće utjecati na strateške koridore koje još uvijek kontroliramo u regiji".

Britanska vojna obavještajna služba rekla je da rijeka Bahmutka u središtu grada sada označava crtu bojišta. "Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja ide u smjeru sjever - jug kroz otvoreni prostor širine od 200 do 800 metara", priopćilo je britansko ministarstvo obrane. "To je područje postalo zona ubijanja, što ga vjerojatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage, koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu", dodaje se.

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj obrani i bilo bi korak prema zauzimanju cijele regije Donbas, glavne ruske mete.

Dijana Pavlović
MOSKVA ŠTITI NAJBOGATIJE OD RATA
Rusko vodstvo uvelike štiti najbogatije članove društva i stanovnike većih gradova od posljedica invazije na Ukrajinu, prema analizi britanskog ministarstva obrane. "Dok Rusija nastavlja trpjeti izuzetno visoke gubitke, učinak (invazije) drastično se razlikuje diljem ruskih pokrajina. U odnosu prema broju stanovnika, najbogatiji gradovi Moskva i Sankt Peterburg relativno su netaknuti. To osobito vrijedi za elitne obitelji u zemlji", napisali su analitičari. Smrtnost je u mnogim istočnim pokrajinama 30 puta veća nego u Moskvi, stoji u analizi.

Najčitanije iz rubrike