Osijek
UZ SVJETSKI DAN GLAUKOMA

Na mjerenje očnog tlaka u srijedu - bez uputnice
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Svjetski tjedan glaukoma, čiji je cilj podizanje svijesti o toj bolesti, obilježava se i u Osijeku od 12. do 18. ožujka. U povodu toga osječki će pješački most u ponedjeljak (13. ožujka) od 19 sati svijetliti zeleno u sklopu akcije "Light up in green for glaucoma".



Glaukom je vodeći uzrok sljepoće u svijetu, odmah poslije katarakte. I dok se katarakta uspješno liječi operacijom ako nema pridružene očne patologije, glaukom izaziva nepovratan gubitak vida. Ne daje specifične simptome po kojima bi se bolest mogla prepoznati i zato je važno da se uz propisivanje prezbiopskih naočala (naočala za čitanje) učini i oftalmološki pregled pri kojem bi se izmjerio i očni tlak. Glaukom se javlja nakon četrdesete godine života i njegova pojavnost raste s dobi, upozorila je izv. prof. prim. dr. sc. Dubravka Biuk, specijalist oftalmologije i subspecijalist glaukomatolog, v. d. predstojnice Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek.



Ističe kako su normalne vrijednosti očnog tlaka od 12 do 21 mmHg. Povišeni je očni tlak najvažniji faktor rizika za razvoj glaukomske bolesti, i jedini na koji se može utjecati. Zbog povišenog očnog tlaka dolazi do oštećenja glave vidnog živca i propadanja vidnog polja (periferni vid). Vidno se polje postupno sužava i u konačnici ostane samo centralno vidno polje, kao da osoba gleda kroz ključanicu. Cilj je liječenja, kako je pojasnila dr. Biuk, upravo sniziti očni tlak na vrijednosti koje će zaustaviti daljnje napredovanje glaukomskog oštećenja. To se postiže raznim vrstama kapi za oči koje ili povećavaju odvodnju očne vodice iz oka ili smanjuju produkciju očne vodice ili djeluju na oba mehanizma. Osim kapima, sniženje očnog tlaka može se postići i raznim laserskim procedurama, a i kirurškim tehnikama.



"Omogućili smo našim sugrađanima mjerenje očnog tlaka bez uputnice na Klinici za očne bolesti u srijedu (15. ožujka) od 13.30 do 15.30", najavljuje dr. Biuk te upozorava kako se jedino na vrijeme otkriveni glaukom može uspješno liječiti. Stoga iskoristite mogućnost mjerenja očnog tlaka bez uputnice u srijedu ili to učinite neki drugi dan, s uputnicom obiteljskog liječnika. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike