Osijek
U RETFALAČKOJ ŽUPNOJ CRKVI

Svjetski molitveni dan uz geslo “Čuo sam za vašu vjeru”
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
U župnoj crkvi Uzvišenje sv. Križa nedavno je održano ekumensko molitveno zajedništvo SMD-a

U retfalačkoj je župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa nedavno održano ekumensko molitveno zajedništvo Svjetskog molitvenog dana (SMD) uz ovogodišnje tematsko geslo "Čuo sam za vašu vjeru", koje su pripravile kršćanke na Tajvanu.



Brigita Hengl, voditeljica ogranka SMD-a u Osijeku, pojasnila je kako je SMD međunarodni kršćanski pokret žena ujedinjenih u ekumenskoj molitvi prvog petka u ožujku, u više od 170 zemalja, u sedam hrvatskih gradova. U Osijeku je ove godine održan 26. SMD.

- Čuli smo dio iz Pavlove Poslanice Efežanima i on ovdje tvrdi kako je ‘čuo za vjeru Efežana u Gospodina Isusa i za njihovu ljubav prema svim Božjim ljudima‘. Ako je čuo, moralo je nešto prethoditi toj izjavi, morala je prethoditi vjera. Pavla su uvjerili da Efežani vjeruju. Kako bismo mi dokazali svoju vjeru? Prvo što trebamo jest prihvatiti vjeru kao čvrsti oslonac svojega života! Osloniti se u cijelosti svojim životom na Krista Raspetoga i Uskrsloga… Kršćanke na Tajvanu u teškim su situacijama tražile Božje vodstvo i Božju mudrost. Nisu se oslonile na sebe, na svoje sposobnosti i svoje snage, nego su se predale vodstvu Božje providnosti. Ne bismo li se i mi u svojem zajedničkom, ekumenskom hodu, više trebali oslanjati na Boga i molitvu, a manje na svoje pothvate te puste i bezbrojne govorancije", upitao je vlč. Florijan Zagorščak, retfalački župni vikar, razmatrajući s vjernicima evanđeoski odlomak tijekom bogoštovlja, ističući bitno prihvaćanje vjere kao čvrsti oslonac u svojemu životu i upornost u življenju vjere.

Bogoštovlje je proteklo u molitvi, raspjevanosti, darivanju vjernika i darivanju milodara (skupljen je prilog za bolesnika u obitelji Tomić), a duhovne pjesme orguljski je pratila Ljerka Žulj. Članica osječkog SMD-a Natalija Velić prezentacijom dokumentarnih fotografija s Tajvana upoznala je s otočnom državom u Zapadnom Pacifiku (između Japana, Kine i Filipina) te su vjernici doznali o povijesti i životu na Tajvanu s oko 23,6 milijuna stanovnika, o položaju žena u društvu, o ekonomiji, kulturi, obrazovanju, jezicima, ekologiji (Tajvan je druga zemlja u svijetu u recikliranju otpada), religijama, da je to "kraljevstvo orhideja" i otok kojeg zbog položaja u "Vatrenom prstenu" godišnje pogađa oko tisuću jačih potresa. Bogoštovlje je završeno himnom SMD-a i zahvalom voditeljice Hengl za kršćansku suradljivost i gostoljubivost župnih domaćina. Župnik Ivan Jurić zahvalio je za ekumensko zajedništvo koje se prvi put održalo u retfalačkoj crkvi, podržao moliteljice i blagoslovio prisutne. Ekumenski je susret nastavljen uz trpezu zajedništva.

Ivana Rab Guljaš
MOLITVENI PROGRAM BOGOŠTOVLJA
Molitveni program bogoštovlja, uz duhovnu pratnju vlč. Zagorščaka, ostvarile su Ana Slišković, Mirta Stojković, Spomenka Kovač, Natalija Velić, Brigita Hengl, Rozalija Janković, Tatjana Biljan, Branka Harth, Nataša Klajić, Ela Vilupek, Suzana Stojković, Branka Kifer, Nevenka Špoljarić, Božena Vincetić, Jarmila Janoška, Snježana Krklec i Tamara Milić. Uz retfalačke župljane i župnika Jurića, u ekumenskoj molitvi sudjelovali su: dr. Samir Vrabec, đakon u evangeličkoj Crkvenoj općini Osijek, te članstvo katoličke udruge “Veronikin rubac”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike