Regija
DIŽU KVALITETU ŽIVOTA

I Jarmina, uz niz manjih projekata, planira kanalizaciju
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Prema posljednjem popisu stanovništva, u općini je 17,74 posto manje Jarminčana - 442 stanovnika
JARMINA



Najvažnije je svim aktivnostima poticati demografski oporavak, zapošljavanje, i zadržati mlade na prostoru Općine. Zadovoljni smo. Trudimo se, dajemo sve od sebe, prijavljujemo se na natječaje i uvijek smo na raspolaganju mještanima. Proračun Općine Jarmina za 2023. godinu je 2,6 milijuna eura. Među kapitalnim, ujedno i prioritetnim projektima, početak je izgradnje kanalizacijske mreže - najavljuje načelnik Goran Ileković. Dodaje kako Jarmina, jedino mjesto istoimene općine, bilježi pad broja stanovnika za 17,74 posto - 442 Jarminčana manje je prema posljednjem popisu stanovništva.



Mnogo je manjih projekata koji slažu mozaik kvalitete života. Od komunalne infrastrukture Ileković ističe završetak asfaltiranja u Ulici Nikole Tesle, interaktivno informativno sučelje, uređenje središta mjesta klupama i koševima za otpatke, izgrađeno moderno dječje igralište, nove klupe kod ambulante, ali i na mjesnom groblju, do izgradnje javne rasvjete u ulicama bana Jelačića i Ivana Zajca.

- U sklopu realizacije poboljšanja materijalnih uvjeta u vrtiću, opremili smo ga s pet setova klupa, ploča, dvije tende, a završen je i streetworkout park, vanjsko vježbalište – kaže prvi čovjek Jarmine i dodaje kako je, u sklopu Mjere odvojenog prikupljanja otpada, u tijeku postavljanje pet setova edukativnih spremnika za razvrstavanje otpada.

- U iščekivanju smo potpisivanja ugovora za nastavak izgradnje ceste u Strossmayerovoj u vrijednosti 291 990 eura, očekujemo i rezultate natječaja za rekonstrukciju malonogometnog igrališta koje želimo presvući antistres-podlogom, prijavili smo na natječaj rekonstrukciju Doma kulture, a u planu je izgradnja šetnice i biciklističke staze vrijedne 504 346 eura - najavljuje Ileković.

Lani su u Jarmini rođene 22 bebe, a u ovoj dosad samo jedna. Nažalost, trend starenja stanovništva, pospješen migracijama, nije ih mimoišao, pa omjer novorođenih, umrlih i iseljenih nije razmjeran. Stoga je i ova općina dio svojih proračunskih sredstava, u sklopu socijalno-demografskih mjera izdvojila u svrhu oporavka. S više od 13 272 eura osnovnoškolcima osiguravaju radni materijal, prijevoz srednjoškolcima...

Načelnik Ileković zadovoljan je i suglasjem u Općinskom vijeću, čija je svrha, podsjeća, raditi u interesu svih mještana.

Miroslav Flego
Dali 28 stipendija po 100 eura mjesečno
U Jarmini redovite studente potiču izdašnim stipendijama. Bili bi sretni, kaže načelnik Goran Ileković, kada bi morali izdvajati i više, jer “ulaganje u studente i obrazovanje je ulaganje u budućnost”.

- Ponosan sam jer smo dodijelili 28 stipendija od po 100 eura mjesečno našim studentima. Ukupno, to je 28 000 eura, odnosno 1000 po studentu raspoređenih isplatom kroz deset mjeseci – pojašnjava Ileković. Podsjeća kako nisu zaboravili ni najmlađe pa sufinanciraju vrtić za prvo dijete sa 100 eura, za drugo sa 152 eura, a za treće, četvrto... u stopostotnom iznosu.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike