Regija
SLOBODNI UZGOJ U ORGANIZACIJI AGRO-KLASTERA

Žele proizvesti tri milijuna jaja, cijenom su zadovoljni
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
U tijeku je “remont”, zamjena starih jata novima, i povećanje broja koka nesilica
SOLJANI



Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja koju je 2019. pokrenuo Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije pokazala se kao vrlo perspektivan projekt, koji uz gospodarsko ima i demografsko značenje za krajnji istok Hrvatske. Većina proizvodnje plasira se u velike trgovačke lance, a dio odlazi u kratke lance opskrbe - vrtiće, škole, bolnice, domove za stare i nemoćne…



- Imamo 16 kooperanata i vlastitu proizvodnju s više od 4000 koka nesilica. Pripremamo se za remont, odnosno zamjenu starih jata novima, nabavit ćemo novih 5500 koka i na farmi u Soljanima povećati vlastitu proizvodnju za 20 do 25 posto - govori direktor Zdenko Podolar. Kod kooperanata su ovih dana zamijenili 2000 komada i planiraju još 1500. Remont je predviđen na bazi 3500 komada jer ciklus nesivosti traje od 15 do 18 mjeseci. Dio koka ići će u prodaju, što će biti i oglašeno, a ostatak u klaonicu.

Polovinom ove godine kod kooperanata će imati oko 6500 koka nesilica, pa skupa s vlastitom proizvodnjom u Agro-klasteru računaju na dnevnu proizvodnju od desetak tisuća jaja.

- S obzirom na to da se cijena jaja povećala, imamo dosta novih upita potencijalnih kooperanata koji žele ući u ovu proizvodnju, ali smo limitirani kapacitetima i onim što možemo realizirati i ispratiti. Možemo imati maksimalno 20-ak kooperanata za koje možemo kontrolirati način rada i zdravstvenu ispravnost, organizirati otkup, dostavu ambalaže... - objašnjava. Dodaje da je dio postojećih podignuo proizvodnju, primjerice s 350 na 600 ili 800 jaja dnevno. A to, ustvrdio je, i jest cilj, da se kooperanti okrupne i da danas-sutra naprave proizvođačku organizaciju radi lakšeg izlaska na tržište i povećanja konkurentnosti. Tako će moći lakše povlačiti sredstva iz EU fondova i financirati dio troškova, pokriti i troškove upravljačke strukture. Ali moraju se ispuniti preduvjeti vezano uz količine proizvedenih i prodanih jaja, broja koka...

Podolar napominje da su dva-tri kooperanta i odustala jer nisu uspjela pronaći svoju računicu. Problem je bilo drastično povećanje cijene stočne hrane, koja je poskupjela za čak 70 posto, a upravo je ta stavka u strukturi troškova proizvodnje zastupljena sa 60 do 70 posto. Tu je i osjetan skok cijene energenata i ambalaže. Smatra da otkupna cijena jaja koju postižu kod kupaca još uvijek ne prati rast ulaznih troškova proizvodnje, ali u odnosu prema razdoblju od prije godinu dana ipak su zadovoljni.

- Cijena je, mogu reći, sada pristojna, a i naši su kooperanti zadovoljni. Otkupnu cijenu podignuli smo između 25 i 30 posto, a ono što je najvažnije, poskupljenje hrane je stalo - kazao je.

U 2023. planiraju proizvesti oko tri milijuna jaja, nagodinu i više jer idu na povećanje broja koka nesilica, i ako sve bude kako treba, nagodinu bi proizvodnja trebala dosegnuti do 3,5 milijuna jaja.

Marija Lešić Omerović
RASTE LOKALNO TRŽIŠTE
Potražnja za jajima, navodi Podolar, mnogo je veća od proizvodnje koju Agro-klaster ostvaruje. Iako bi je, s obzirom na iskazani interes, mogli znatno povećati, ipak su oprezni. Uvijek moraju razmišljati o tome da će možda ponovno krenuti uvoz ili će se podići proizvodnja jaja iz podnog uzgoja, što bi smanjilo potražnju za jajima iz slobodnog uzgoja. A vrlo je važno da zalihe ne ostaju na skladištu jer riječ je o lako kvarljivoj robi. Jaja od kooperanata moraju otkupiti i u roku od sedam dana prodati kupcima. Vjeruje da će velika potražnja potrajati zasigurno do zvršetka turističke sezone. Raduje ga osjetan porast potražnje lokalnih kupaca i stanovništva. Velike količine jaja plasiraju kroz kratke lance opskrbe i vrlo im je važno zadovoljiti lokalno tržište.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike