Osijek
STADION S ČETIRI ZVJEZDICE OSVIJETLIO CIJELI KVART

Retfalačka renesansa: Sve je bolji život na zapadu grada
Objavljeno 6. ožujka, 2023.
Retfalčani će, novim stadionom, ali i novom zgradom I. gimnazije te konačnom sveobuhvatnom rekonstrukcijom Strossmayerove, kao prometne žile kucavice ovog dijela grada, najviše profitirati

Vezani članci

IVAN RADIĆ, GRADONAČELNIK:

Stadion nije samo investicija u sport, nego za cijeli grad

Stadion NK Osijek na Pampasu koji neki već, prema uzoru na domove brojnih europskih nogometnih velikana, zovu Pampas Arenom, u završnoj je fazi gradnje, potpuno je natkriven, a odnedavno je zasvijetlila i rasvjeta, koja otkriva monumentalnost i ljepotu cijelog zdanja.



Zona sporta


No nije njegov adut samo ljepota, nego je tu i neupitna funkcionalnost. Građen je prema svim standardima europske krovne nogometne organizacije Uefe i po arhitektonskim će obilježjima nositi čak četiri zvjezdice. Već je sada sigurno da će bar u dogledno vrijeme biti najljepši u Hrvatskoj i da će biti privlačan svima onima koji žele uživati u nogometnim čarolijama domaćih i gostujućih sportaša. Vjerujemo, i svim se srcem nadamo, da će biti i mjesto na koje će bez ikakvih strahova i predrasuda dolaziti cijele obitelji domaćih i gostujući navijača kako bi zdušno bodrile svoje favorite. Nadamo se da ćemo na njemu svi skupa imati prilike slaviti uspjehe Vatrenih i Bijelo-plavih.

S obzirom na to da ga nisu gradili Kinezi, sada se nebitnim čini zbog čega su dobrano probijeni rokovi gradnje zacrtani još 2018. Projekt novog stadiona u Osijeku predstavljen je spomenute godine u travnju. Radovi su počeli nedugo nakon toga, prvo pripremnim zemljanim radovima, a gradnja samog stadiona krenula je u rujnu 2019. godine. Valja reći i kako će konačni njegov izgled biti nešto drukčiji od onoga kako su ga investitori zamislili u najavama izgradnje.

Iz Nogometnog kluba Osijek tek su kratko odgovorili na naš upit kako nam u ovom trenutku mogu dostaviti samo sljedeće podatke: kapacitet je stadiona 13.005 sjedećih mjesta, broj parkirališta 890, a kompletan se prostor stadiona i pomoćnih terena prostire na 153.874 četvorna metara.

Kako je stadion rastao iz dana u dan, najbolje su imali priliku pratiti mještani Retfale. Oni će, uostalom, ovim novim stadionom, ali i novom zgradom I. gimnazije te konačnom sveobuhvatnom rekonstrukcijom Strossmayerove, kao prometne žile kucavice ovog dijela grada, i najviše profitirati.

- Izgradnjom novog stadiona na Pampasu, Retfala dobiva potpuno novo lice. Novi moderni stadion s 13 tisuća sjedećih mjesta šlag je na torti jednog potpuno novog nogometnog grada koji niče na 15 hektara zemljišta, neposredno uz dravsku obalu. Zadovoljstvo nas u Gradskoj četvrti Retfala još je veće kad se zna da će izgradnjom ovog velebnog sportskog objekta naša zona sporta i rekreacije biti žila kucavica osječkog sporta i rekreacije u cjelini.

Svjesni smo kako izgradnja stadiona iznimno pozitivno utječe na gospodarski razvoj Retfale i oživljavanje njezina istočnog dijela, jer će se u bliskoj budućnosti na stadion nasloniti i brojni drugi sadržaji koji su u interesu i Retfalčana i svih stanovnika Osijeka.

Nakon brojnih uspješnih komunalnih i infrastrukturnih projekata koje smo realizirali u našoj gradskoj četvrti, aktivno ćemo participirati i u uređenju prostora neposredno uz stadion. Retfalu vidimo kao zonu ugodnog življenja, obiteljskog stanovanja, rekonstruiranih prometnica i vodoopskrbne infrastrukture, vidimo je kao dio grada koji ima doista sve. Stadion Nogometnog kluba Osijek te cjelokupna zona sporta i rekreacije u funkciji su ostvarenja tog cilja - ocjenjuje Marko Eljuga, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Retfala.

I on je sam nedavno bio u dvostrukoj ulozi, naime, kao član Uprave Vodovoda (čija je adresa u Retfali) predstavio je završetak radova na zamjeni instalacija vodoopskrbe i odvodnje u Čvrsničkoj te najavio slične radove u još nekoliko retfalačkih ulica. Kako to istovremeno prati i rekonstrukcija kolničkih površina, Eljuga je kao prvi čovjek Retfale izrazio zadovoljstvo novim izgledom i uime Retfalčana. Koliko je za Retfalu važna obnova ove infrastrukture, svjedoči i to što ondje posvuda niču nove zgrade, pretežno prema modelu urbanih vila. U svakom slučaju, teško je zamisliti da bi kapacitet stare kanalizacija izdržao priljev tolikog broja stanovnika.

Zanimljivo je kako je u ovoj gradskoj četvrti koncentracija investitora svih vrsta - od privatnog koji gradi stadion i privatnika koji podižu brojne stambene objekte preko Grada Osijeka koji uređuje komunalnu infrastrukturu pa potom Županije koja svojim sredstvima realizira izgradnju nove zgrade I. gimnazije. Država će, pak, budući da je Strossmayerova ulica postala državnom cestom, investirati u njezinu potpunu rekonstrukciju, pri čemu će postati prostrana zelena avenija. Naposljetku, tu su i sredstva europskih fondova, kroz GPP ulaže se u modernizaciju tramvajske infrastrukture koja dominira upravo u Retfali. Gradonačelnik Ivan Radić najavio je kako je, podno stadiona, u planu izgradnja novog doma za veslače Iktusa. Iz Hrvatskih voda najavljuju uređenje šetnice - promenade koja će se iz centra, preko Retfale, nastaviti u smjeru Višnjevca.

Činjenica je kako novo nogometno zdanje već sada ima veliki utjecaj na urbanizaciju ovog dijela grada, a u budućnosti će ga imati još i više. Naime, stadion je sagrađen na površini koja je godinama bila zapuštena, obrasla u raslinje, pa je postala nelegalno odlagalište smeća, građevnog materijala i drugih vrsta otpada. Stadion je tako jedan zapušteni gradski prostor ni kilometar udaljen od središnjeg gradskog trga pretvorio u urbanu sportsku i rekreacijsku zonu.

Krunoslav Šabić, zamjenik predsjednika strukovne skupine pri HGK-u i vlasnik Agencije Tasman nekretnine, smatra da je već sada stadion dugoročno oplemenio ovaj prostor.

- Ovo je bila nepregledna šikara i ljudi koji su živjeli u blizini imali su problema s komarcima i glodavcima, a sada je to nova vizura koja će oplemeniti cijeli Osijek. Sigurno je da će stadion, ali i gimnazija te drugi objekti i infrastruktura, umnogome poboljšati kvalitetu života cijele Gradske četvrti Retfala. Spajanjem s Hipodromom to postaje cjelina koja će građanima biti jako zanimljiva. To uistinu lijepo izgleda - kaže Šabić, dodajući kako bi financijske koristi od svega navedenoga mogli imati oni koji ovdje planiraju iznajmljivati stanove ili kuće.

Drži kako će svi ostali sadržaji koji će se događati oko stadiona vezati ljude uz ovaj prostor i da će grad u cjelini dobiti novu dimenziju. Mještani Retfale zadovoljni su činjenicom da je ovaj prostor izgradnjom stadiona potpuno uređen, no ne dijele svi iste emocije kada su u pitanju nogometne utakmice i organizacija sportskih događaja.

- Ovaj je prostor trebao odavno biti urbanistički prenamijenjen i uređen, ali nisam od onih koji dijeli sreću što je stadion baš ovdje sagrađen - kaže nam stariji mještanin Reftale kojega smo zatekli kako iz daljine kibicira tijek radova. Strahuje od gužvi, manjka parkirališnih mjesta i, na kraju, od mogućih nereda koje znaju izazivati nogometni navijači.

- Vidimo kakve su gužve na Strossmayerovoj već sada, a kako će to tek izgledati kada na utakmicu dođe pet ili deset tisuća navijača - pita se ovaj Retfalčanin.

Dolazit će i turisti


Mlađi Retfalčani nemaju tih strahova. Naprotiv, smatraju da će ovaj prostor živnuti u svakom smislu i postati novo popularno mjesto okupljanja mladih.

- Volim i pratim nogomet, idem na utakmice našeg Osijeka, ali bih volio da ovaj prostor ponudi i druge sadržaje, a ne samo sportske, naročito ne samo nogometne - kaže nam Marijan, koji još nije siguran kako će u konačnici izgledati novi stadion i prostor oko njega te što će sve ponuditi. Nada se da će i Vatreni češće nego do sada svoje službene utakmice igrati u Osijeku.

Stadion na Pampasu primat će oko 13 tisuća gledatelja, u blizini će biti i nekoliko nogometnih terena za potrebe seniorske momčadi Bijelo-plavih te škole nogometa. Sigurno će biti i novi dom hrvatske reprezentacije, u kojem će moći ugostiti brojne europske velesile tijekom kvalifikacija i utakmica Lige nacija. Što se ostalih sadržaja tiče, bit će otvoren Fan shop, ugostiteljski prostori te Sky promenada s gastronomskom ponudom, mobilnim fan cornerima za neometano praćenje utakmice i uživanje s društvom, VIP prostor sa 450 mjesta i još 100 u Sky boxu te 70 mjesta za invalide, press ložu za stotinjak novinara s vrhunskim uvjetima za rad izvjestitelja.

Nažalost, NK Osijek trenutačno nije u dobroj rezultatskoj fazi, no navijači se nadaju da će konsolidacija doći vrlo brzo, što će osigurati poziciju na tablici koja vodi u jedno od europskih natjecanja. To, uz činjenicu da će novi stadion privući i više utakmica državne reprezentacije, može značiti i povećanje turističkih brojki. Strani klubovi i navijači značit će zacijelo veći broj dolazaka i noćenja, ali i dodatne potrošnje koja ide uz takva događanja.

Osijek i Retfala bit će spremni dočekati ih!

Dario Kuštro
STANOVANJE I POSLOVANJE

Četvrt po mjeri obitelji

 

Retfala je oduvijek poželjna gradska četvrt za stanovanje jer nudi lijep prostor za model obiteljskog stanovanja. Ondje su pretežito obiteljske kuće s predvrtovima i dvorišnim zelenim površinama. Cijeli je niz malih, gotovo skrivenih ulica koje nude takvu vrstu stanovanja. Jedna od onih koja je dugo bila skrivena, a sada je ulica s najvećim brojem novih, arhitektonski modernih objekata, svakako je Petefijeva. No tu su i velika popularna naselja: Naselje Ljudevita Posavskog poznatije kao Žuto, Vijenac Dinare, Vijenac Petrove gore i Retfala Nova.


Ovaj je dio grada i dobro opremljen - primarno od Doma zdravlja i ljekarni preko Pošte, dvije osnovne škole, dva gradska vrtića, ogrankom Gradske i sveučilišne knjižnice... Javni je gradski prijevoz, osim tramvajima, organiziran i autobusima. Nalazi se ondje i jedna od najvećih župa osječkog Dekanata, a postoje i dva groblja.


U Gradskoj četvrti Retfala posluju omiljeni trgovački centri, brojne trgovačke maloprodaje, benzinske crpke, autopraonice, a odnedavno i restoran svjetski poznatog brenda brze hrane...

RETFALA U SLIKAMA

 

1. Dugo se u Retfali priželjkivao novi trg, kao središnje mjesto okupljanja. No izvjesno je kako će to ostati postojeći, uz spomen-obilježje.

 

2. Moderna je arhitektura zakucala na osječke ulice. Retfala, kao i godinu prije, ponovno prednjači i novim idejama i novim materijalima.

 

3. Svaki se četvorni metar građevinskog prostora nastoji iskoristiti u stambene svrhe, pa je i ovaj dio grada postao veliko gradilište. Svaka ulica ima poneku novu zgradu.

 

4. Poznati je dio Retfale i njezini rubni dio, gdje je veliko autobusno okretište. Posljednjih nekoliko godina ondje je moderna zgrada Ljekarne Tripolski.

 

5. Ovo je projekcija izgleda nove zgrade Prve gimnazije. Uz dvorac Pejačević, njoj prekoputa, ona će, baš kao nekad maltarnica, dočekivati goste koji dolaze u zapadni dio grada.

 

6. Žuto naselje, odnosno niz zgrada od žute fasadne cigle u Naselju Ljudevita Posavskog, najgušće je naseljeni dio Retfale i njezino neslužbeno središte. Pariraju mu još dva vijenca - Dinare i Petrove gore.

Najčitanije iz rubrike