Kultura
HNK: GIORGIO SURIAN ODRŽAO MASTERCLASS

Ako su oni učili u Osijeku, to su onda odlične škole
Objavljeno 6. ožujka, 2023.
Ovo je jedinstvena prilika koju nam je pružio HNK da učimo od velikog pjevača

Proteklog je tjedna nacionalni operni prvak, veliki Giorgio Surian, boravio u svom prvom posjetu Osijeku, gdje je trebao zaigrati u jednoj od svojih omiljenih uloga, onoj Giannija Schicchija u istoimenoj Puccinijevoj komičnoj jednočinki. Predstava nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka otkazana je, nažalost, zbog bolesti solista, no međunarodno priznati 68-godišnji bas-bariton održao je važan petodnevni masterclass namijenjen profesionalnom rastu i razvoju osječkih opernih umjetnika.



- Ideja za ovaj masterclass dogodila se u razgovoru s Giorgiom Surianom na prošlogodišnjem gostovanju u Finskoj upravo s "Giannijem Schicchijem". Edukacija pjevača nešto je što u HNK-u do sada još nismo imali. Drago mi je da ovaj masterclass drži baš profesor Surian, koji je za svoj rad odlikovan Redom Danice hrvatske, ovjenčan nagradom Orlando te je uz brojne nagrade hrvatskog glumišta, 2021. dobio i Nagradu za životno djelo hrvatskog glumišta. Nikada nije pjevao u Osijeku i žao mi je što je predstava otkazana, no vjerujem kako će do kraja sezone otpjevat bar jednu izvedbu ove jednočinske opere - kazala je intendantica Dražena Vrselja.

Osim mladih solista, budućih nada Opere osječkog HNK-a, na masterclassu su sudjelovali i probrani učenici Glazbene škole Franje Kuhača te studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Jedna od polaznica bila je i članica opernog zbora HNK-a, sopranistica Andrea Paić, koja je nakon edukacije kod profesora Suriana podijelila svoje dojmove.

- Bilo je odlično! Ovo je jedinstvena prilika koju nam je pružio HNK da učimo od velikog pjevača Giorgia Suriana. Profesor je za svakog od nas imao odlične savjete za napredak te nam ukazao na određene pogreške. Sa svojih 68 godina pjeva stvarno perfektno, uopće slušati taj zvuk bilo je jako dobro i ugodno uhu, to jednostavno hrani. Iskreno se nadam da će nam Kazalište i u budućnosti omogućavati masterclassove, odnosno ovakvu vrstu prilike za učenje jer mislim da je jako važno da nam i dalje dovode ovako velike ljude pune iskustva. To je od iznimne važnosti za nas mlade - ispričala je Andrea.

Iako nije pjevač, na masterclassu smo zatekli i ravnatelja Opere osječkog HNK-a, maestra Filipa Pavišića.

- Smisao je bio da i ja nešto naučim, da vidim kako razmišlja i interpretira jedan veliki umjetnik kao što je Giorgio Surian. Bilo mi je jako drago vidjeti kako moji zaposlenici i članovi opernog ansambla reagiraju i koliko su ozbiljno shvatili masterclass. Svi su se fenomenalno pripremili s velikim brojem arija. To je bio jedan vrlo intenzivan seminar, nikad se do sada ovakvo nešto nije dogodilo u Osijeku. Apsolutno ćemo i u budućnosti nastojati organizirati ovakve seminare za mlade umjetnike - rekao nam je Pavišić.

Giorgio Surian, koji je tijekom svoje impresivne karijere dijelio pozornicu sa slavnim imenima kao što su Montserrat Caballé, Andrea Bocelli, Mirella Freni i Plácido Domingo, priznaje kako nije očekivao da će u Osijeku čuti "toliko izvrsnih mladih glasova".


- Ostao sam jako ugodno iznenađen. Basovi, mezzosopran, soprani, tenor… Zbilja prekrasni glasovi, ali i tehnike. Ja se čudim jer, zbilja, ako su oni učili u Osijeku, to su onda odlične škole. S druge strane, ono što je potrebno i što je šteta je to da nema solističkih mogućnosti za sve jer Kazalište nema veliku produkciju. Čujem da su još uvijek u zboru neki koji bi trebali biti pravi solisti, što je jako tužno i bolno jer… U konačnici, gdje ide naša kultura i opera, to je pomalo žalosno. Kažem, šteta, ima toliko mladih koji su vrlo, vrlo perspektivni, a nemaju šanse - rekao je Surian.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike