Kultura
NINA FERIĆ PIJANISTICA I SKLADATELJICA

Svaka moja glazbena priča opisuje trenutak ili osobu
Objavljeno 3. ožujka, 2023.
Moja je glazba vrlo iskrena i kroz nju publici otkrivam veliki dio sebe

Pijanistica i skladateljica Nina Ferić krajem prošle godine objavila je svoj album prvijenac, "People, Places, Moments", za koji je osvojila dvije Global Music Awards 2022. Album je objavljen u izdanju diskografske kuće Parma Recordings (Big Round Records), a izvršni producent je Bob Lord, čiji je rad 2020. i 2021. bio prepoznat i nagrađen nominacijom za Grammy.



Tko je Nina Ferić?

- Ja sam pijanistica i skladateljica, ali i vrlo svestrana osoba s bezbroj različitih interesa. Osim glazbe, u životu se vrlo uspješno bavim i prevodilaštvom sa i na sedam jezika, surađujem s brojnim europskim i svjetskim institucijama i agencijama, a preko jednog velikog svjetskog pružatelja medijskih usluga prevodim i sadržaje za Netflix. Osim toga, stalni sam prevoditelj znanstvenih sadržaja i za jedno od najstarijih sveučilišta u Italiji, Sveučilište u Camerinu. Paralelno s Akademijom u Zagrebu, studirala sam i na Filozofskom fakultetu, prvo povijest umjetnosti, ruski jezik, portugalski i luzitanistiku, a upisala sam i poslijediplomski studij komparativne književnosti. Iz svega toga rodila se i ta moja prevodilačka djelatnost, koju sam započela tijekom studija prevodeći za DHK u suradnji s profesorom Srećkom Lipovčanom, a koja se poslije nastavila i proširila, prvo na europske institucije u Bruxellesu, a kasnije i na brojne druge u Europi i SAD-u. Radim svaki dan, i vikendom, ponekad i do 16-17 sati dnevno, ali zahvaljujući dobroj organizaciji vremena i odabiru "prioriteta" za svaki radni dan, sve stignem obaviti. A velika je prednost to što zapravo nemam ograničenja što se tiče vremena i prostora. Dakle, mogu raditi bilo kada i bilo gdje. Kada skladam, kada osjetim inspiraciju za skladanje, vrlo često se potpuno osamim i postojimo samo ja i glazba, na dan, dva ili mjesec. No, u ostalim "radnim" danima, moram uspješno kombinirati prevođenje i glazbu. Zapravo je sve što radim dio mene, ne smatram to poslom ili obavezom.

O kakvom se album radi, o kakvim skladbama i s kim ste od autora surađivali?

- To je moj prvi album koji potpisujem kao skladateljica i kao izvođačica. Radi se o 14 klavirskih minijatura koje sam skladala kroz razdoblje od godinu dana. Zapravo je to kao album fotografija pretočen u glazbu, ili kao zbirka kratkih priča, od kojih je svaka posebna i drukčija. To su skladbe koje su dugo živjele u meni i u jednom trenutku sam jednostavno osjetila potrebu sjesti i zapisati ih. Svaka skladba glazbom opisuje neki poseban trenutak u mom životu, neku od meni dragih osoba ili neko mjesto uz koje sam osobito vezana - otuda i naziv albuma. Sve su to vrlo intimne i duboko proživljene priče i prenose različite osjećaje, od nježnijih, svjetlijih, sretnijih trenutaka do onih tamnijih i žalosnijih. Dakle, skladbe s albuma nisu nastale jedna za drugom, pisala sam ih kad bih osjetila da znam što i kako želim izraziti kroz glazbu. Sve su to jednostavne i nepretenciozne skladbe, ali, vjerujem, vrlo ugodne za uho. Kad sam osjetila da zapravo tih 14 skladbi čini jednu cjelinu, odlučila sam snimiti album. U suradnji s tonskim majstorom, maestrom Stefanom Ligorattijem iz Milana, koji je inače i pijanist i dirigent, snimila sam cijeli album u dva dana u renomiranom talijanskom studiju "Classica Viva", a pri samom snimanju maestro Ligoratti mi je bio od velike pomoći svojim savjetima i pružio mi prekrasnu podršku te doista učinio sve da se u studiju osjećam ugodno i nadahnuto. Dugo smo razgovarali o tome što te skladbe zapravo za mene znače i vjerujem da smo uspjeli tonski zabilježiti ono što sam glazbom željela ispričati.

S obzirom na to da ste pijanistica i skladateljica, koliko je bilo teško uskladiti to dvoje kad stvarate vlastite skladbe za album prvijenac?

- Moj rad na albumu započeo je u Italiji u doba pandemije, 2020. Mi smo u Italiji bili u obveznoj potpunoj izolaciji gotovo četiri mjeseca, a ja sam imala veliku želju i potrebu neke svoje osjećaje prenijeti kroz glazbu. Ta ideja o skladanju je jako dugo sazrijevala u meni, sigurno godinama, ali tada sam jednostavno odlučila sjesti i zapisati te melodije koje sam nosila u sebi. Nije mi to bilo ni najmanje stresno, zapravo sam jako uživala u cijelom procesu, upravo zato što nisam to radila ni s kakvom namjerom. Samo sam pustila da glazba teče iz mene. Ja sam diplomirala klavir, dakle ne kompoziciju, tako da je to za mene bio poseban izazov, ali imala sam sreću tijekom školovanja učiti od izvrsnih profesora koji su mi dali izvrsne temelje i za skladanje. Budući da sam pijanistica, klavir je bio prirodan instrument za moj glazbeni izričaj i zapravo uvijek kad sviram ili slušam te skladbe ponovno proživljavam trenutke koje sam opisala i ponovo vidim ta meni toliko draga i bliska lica. Nisam skladala na pretenciozan način, niti sam imala potrebu nešto pokazati i dokazati, to su jednostavne, vrlo melodične skladbe, ugodne za uho i nadahnute životom, i to je ono što sam željela predstaviti publici. I vjerujem da su se i moji slušatelji uspjeli prepoznati u njima, što mi je jako drago, jer smatram da glazba mora biti bliska ljudima.

Kakvom želite da vas publika doživi?

- Onakvom kakva jesam. Budući da je moja glazba vrlo iskrena i intimna, kroz nju publici zapravo otkrivam veliki dio sebe. A kao i svi drugi ljudi, i ja u sebi nosim nekoliko lica, ponekad oprečnih, koja zajedno čine ono što jesam. Svatko u životu proživi i doživi puno različitih emocija i situacija, od onih najtužnijih i tragičnih do potpune sreće i stanja blaženstva. I sve te duboke emocije koje nosimo u sebi i od kojih je istkan naš život zapravo su nešto što nas sve veže. Svaka moja glazbena priča opisuje jedan određeni trenutak ili osobu iz mog života, i samim time, svaka je različitog ugođaja, ali sve ih povezuje jedno mirno, meditativno stanje uma i jedan prekrasan osjećaj ljubavi i zahvalnosti koji je neodvojivi dio svake moje skladbe. Zato vjerujem da se svatko od mojih slušatelja može vrlo lako prepoznati u mojoj glazbi i u njoj uživati, a to je svakako ono što bih željela, kroz glazbu se povezati sa svima koji je slušaju i darovati im neke prekrasne trenutke, u ugodnom društvu ili u osami, kako kome već najbolje odgovara.

Surađujete s Bobom Lordom, kako je došlo do te suradnje?

- Do suradnje je došlo samim time što je Parma odlučila objaviti taj album. Kad sam odlučila snimiti album, ja zapravo nisam imala izdavača, distributera ili diskografsku kuću iza sebe. Jednostavno sam otišla u studio "Classica Viva" u Dornu kraj Milana, gdje sam uz Ligorattija snimila sve skladbe koje sam odlučila uvrstiti na album. Nakon toga sam, onako po starinski, poslala te snimke na puno adresa, različitim diskografskim kućama u različitim zemljama. Od tih 12 adresa odgovorile su mi tri diskografske kuće koje su bile zainteresirane objaviti album: njemačka, češka i Parma Recordings iz SAD-a. Parma je definitivno nudila najviše, u smislu ugovora i u smislu brige za umjetnika i zapravo mi uopće nije bilo upitno koga izabrati. Oni su odmah prepoznali moju glazbu i ono što sam njome željela reći i ponudili mi ugovor. Jako sam zadovoljna našom suradnjom i svakako je planiram nastaviti. A Bob Lord je inače sjajan glazbenik i producent, osnivač, vlasnik i direktor Parma Recordingsa. I svakako osoba koja je u konačnici odlučila objaviti moj album, tako da je do te suradnje zapravo došlo njegovom odlukom, što je meni velika čast i na čemu sam mu iznimno zahvalna.

Vraćate se u Hrvatskoj, koja su vam očekivanja?

- Da, zapravo već sam se vratila, iako još vrlo često odlazim u Italiju na kraća razdoblja, jer tamo, dakako, ostavljam čitav jedan život, kojemu nije lako samo zatvoriti vrata. No čežnja za domom je prevladala i jako sam sretna zbog svog povratka. Ta želja povratka kući uvijek je bila prisutna, iako sam u Italiji zapravo uspjela ostvariti vrlo uspješnu karijeru, izgraditi prekrasne odnose, i jako dobro živjeti. Ali jednostavno sam osjetila da je došao trenutak da se vratim u Hrvatsku i pokušam sve to znanje i iskustvo koje sam stekla prenijeti i primijeniti i ovdje. Jako se tome veselim. Hrvatska je u mene puno uložila i vjerujem da je došao trenutak da joj dio toga vratim.

Najavili ste koncerte diljem Hrvatske, ali i u Europi i Americi.

- Da, pripreme su u tijeku, pokušavamo organizirati što veći broj koncerata kako bismo uživo predstavili album što većem broju ljudi, prvo diljem Hrvatske, a zatim i u regiji. Potom slijedi Europa, a sad sam u dogovorima i s jednom američkom booking agencijom, pa se nadam da ću i s njima ostvariti uspješnu suradnju za njihov teritorij. U svakom slučaju, planova je puno, organizacija je u tijeku, a uskoro ću moći najaviti i neke konkretne datume.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića