Sport
OPROŠTAJ OD TROFEJA

Rene, auf Wiedersehen!
Navijačima je teško gledati
ovako nemoćan Osijek
Objavljeno 1. ožujka, 2023.
Hajduk je bio bolja momčad i zasluženo je izborio plasman u polufinale

Osijek je niz Dravu bacio posljednju priliku u kojoj je sezonu mogao učiniti zanimljivom još neko vrijeme. Nisu bijelo-plavi uspjeli izboriti plasman u polufinale Kupa gdje će posve zasluženo igrati Hajduk.



Osječani su opet bili napadački jalovi jer kako drugačije protumačiti činjencu da su u najvažnijoj utakmici sezone prvi ozbiljan udarac prema vratima Hajduka uputili tek u 79. minuti i to nakon poklona mladog Vuškovića, Osijek je nemoćan, posve bez samopouzdanja, trener Rene Poms očito nije u stanju pronaći način kako momčad izvući iz krize. Slaba je utjeha što su bijelo-plavi napokon zabili pogodak jer on im na kraju nije značio puno. Istina, mladi Filip Živković pamtit će taj trenutak, ali konačni ishod utakmice neće ni njemu, a još manje osječkoj momčadi donijeti sreću. Je li taj to bio posljednji ples Renea Pomsa na klupi Osijeka? Besanu noć bi trebali imati čelnici osječkog kluba jer treba donijeti važne odluke.

Dominacija Hajduka



U potrazi za pobjedničkom formulom oba su trenera promiješala karte. Osijekov strateg Rene Poms "natrpao" je u momčad sve raspoložive stopere što je već samo po sebi bio signal kako se unaprijed odrekao ozbiljnih napadačkih ambicija što je prvi dio susreta na koncu i potvrdio jer Osijek je ostao bez ijedne prave prijetnje prema vratima Hajduka. S druge strane Ivan Leko je prvi put otkako je sjeo na klupu splitskog sastava krenuo s četvoricom u posljednjoj liniji, a njemu se taj potez isplatio. Hajduk je bio bolja i daleko opasnija momčad u prvih 45 minuta što je na koncu okrunio jednim, a mogao i još ponekim pogotkom da na vratima bijelo-plavih nije bilo Marka Malenice koji je u dva navrata odličnim intervencijama spašavao svoja vrata.

Osijek je bio nemoćan. Borba, borba i - ništa. Akcije su mu bile olovne i bezidejne, teško je uopće dolazio u zonu iz koje bi ozbiljnije mogao ugroziti vrata Hajduka. Prvu intervenciju Malenica je imao u osmoj minuti, ali ona je bila čisto zagrijavanje za njega, ali i upozorenje za obranu Osijeka koliko je Hajduk opasan iz prekida. Krovinović je ubacio iz kuta, a Vušković mlako pucao glavom u vratara Osijeka. U 17. minuti se zaigrao Barišić u svom kaznenom prostoru, ali to nije iskoristio Mlakar koji je doduše pogodio mrežu, ali s vanjske strane. Pravi nered bio je pred vratima Osijeka u 20. minuti. Nejašmić je bio neoprezan jer je izgubio loptu u opasnoj zoni s 20-ak metara potegnuo je Livaja, istegnuo se Malenica i "izvadio" taj udarac iz donjeg desnog kuta, a na odbijanac je naletio Fossati, no Malenica je sjajnom intervencijom, pokazat će se ubrzo samo zakratko spriječio vodstvo gostiju. Lopta je završila u korneru, a akteri su opet bili isti. Krovinović je ubacio, a Vušković za drugoj vratnici glavom pogodio za vodstvo Hajduka čime je postao najmlađi strijelac u povijesti splitskog kluba jer je tek prije koji dan napunio 16 godina.

Poznato je kako Osijek ima silne probleme kada dođe u rezultatski zaostatak. U eri Renea Pomsa nikada nije uspio anulirati početno vodstvo suparnika, a kako je protekao ostatak prvog dijela nije bilo nikakvih naznaka da bi se to moglo dogoditi ovaj put. U 30. minuti Malenica je još jednom morao spašavati, ovaj put se bacio u noge zahuhtalom Melnjaku koji se našao sam ispred njega. Splićani su u tih prvih 45 minuta jednostavno bili bolji i opasniji, pa su posve zasluženo na odmor otišli s minimalnom prendošću. A Osijek? Mogao je biti sretan što je imao samo pogodak zaostataka.

Željeli, ali nisu mogli



Osijek na početku drugog poluvremena kao bio nešto napadački poduzetniji, ali ne i konkretniji. Uglavnom, u prvih 15-ak minuta nije događalo ništa posebno. Istina, Hajduk je imao dva obećavajuća prodora po desnoj strani obrane Osijeka, ali iz njih se nije izrodilo ništa opasno. No, zato u 61. minuti moglo sve biti riješeno kada je u pitanju putnik u polufinale Supersport Kupa. Škorić je pogriješio duboko u polovici gostiju u trenutku kada su gotovo svi njegovi suigrači bili na visini kaznenog prostora Hajduka, Mlakar je otišao u kontru, pa proigrao Livaju koji se našao "oči u oči" s Malenicom, egzekucija se činila neminovnom jer Livaja takve prilike ne propušta, prebacio je Malenicu, ali iza njegov leđa pojavio se Žaper od kojeg se lopta odbila u lijevi vratnicu.

Pet minuta kasnije opet je pogriješio Škorić, a to ovaj put nije kaznio Krovinović koji je posve nečuvan pucao visoko preko vrata. Hoće li na snagu stupiti staro nepisano nogometno pravilo o kažnjavanju promašaja. Neće jer Osijek je u pitanju. Možda je i htio, ali nije mogao, pa je Hajduk dočekao još jednu priliku koju nije propustio. Livaja je bio asistent, a Krovinović strijelac. Činilo se kako je to kraj osječki nada, ali nogomet je čudna biljka. U 79. minuti Osijek je napokon uspio zaposliti Lučića. Pogriješio je Vušković, a njegov vršnjak u osječkim redovima Živković snažno pucao s 12 metara ravno u Lučića. No, četiri minute kasnije i Osijekov tinejdžer se upisao u strijelce. Žaper je ljutito raspalio po lopti Lučić ju nije mogao ukrotiti, a spreman je bio Živković i donio bijelo-plavima tračak nade.

Na tome je ostalo jer Osijek koji je do kraja jurnuo u napad više nije uspio napraviti veće neprilike pred Lučićem pa je Hajduk izborio plasman u polufinale Kupa.

Dalibor Keler

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 4727. Sudac: Igor Pajač (Zelina) - 6,5. Strijelci: 0:1 Vušković (21), 0:2 Krovinović (77), 1:2 Živković (83). Žuti karton: Škorić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: FILIP KROVINOVIĆ (HAJDUK)

OSIJEK

1 (0)

Malenica 6,5, Barišić 5,5, Škorić 5,5, Žaper 6, Čeberko 6, Lovrić 5 (od 78. Omerović 6), Jugović 6, Nejašmić 5,5, Jurčević 5,5, Caktaš 5, Špoljarić 5,5 (od 72. Živković 6).

HAJDUK

2 (1)

Lučić 6,5, Mikanović 6 (od 68. Lovrencsics 6), Awaziem 6,5, Vušković 7, Melnjak 6,5, Fossati 6,5, Grgić 6,5 (od 90. Capan -), Pukštas 6, Krovinović 7,5, Mlakar 6 (od 88. Anello -), Livaja 6,5.

0:1
Krovinović je izveo korner zdesna, a Vušković na drugoj vratnici pucao glavom, a lopta je u visokom luku preletjela Malenicu i završila u mreži.

0:2
Livaja je odlično proigrao Krovinovića koji se sjurio prema Malenici i pogodio lijevi donji kut

1:2
Žaper je žestoko raspalio po lopti s 20-ak metara, Lučić je nekako uspio odbiti tu bombu, ali je sve pratio Živković i pospremio odbijanac u mrežu

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike