Regija
DIO POTPORA MINISTARSTVA KULTURE ZAVRŠIO U BARANJI

Novac su dobili Centar za kulturu, Gradska knjižnica, kazalište, Općina Popovac
Objavljeno 28. veljače, 2023.
BELI MANASTIR - Ministarstvo kulture i medija nedavno je objavilo odluke o financiranju javnih potreba u kulturi za 2023. godinu.

Među brojnim programima i projektima našlo se nekoliko vezanih za Baranju. Tako je, primjerice, u sklopu programa gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture belomanastirskom Centru za kulturu odobrena nabava informatičke opreme u vrijednosti od 1327 eura, a odobreno mu je i nešto više od 5300 eura za nabavu vitrina.

- Svaka je donacija dobrodošla, bez obzira na njezin iznos. Informatička oprema nam je stara i moramo je obnoviti, kako onu potrebnu za urede tako i onu koja nam služi za razne prezentacije tijekom književnih večeri i sličnih događanja - kaže Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu Beli Manastir, nastavljajući kako će muzejske staklene vitrine biti postavljene u Etnološki centar baranjske baštine za potrebe raznih izložbi. Dodaje kako su im odobreni još neki programi, pa će iz državnog budžeta biti sufinanciran 12. Dječji kazališni festival koji u svibnju suorganiziraju s Gradskim kazalištem (2654 eura), organizacije kazališnih gostovanja odnosno koncerata klasične glazbe. Uza sve spomenuto, kaže i kako imaju spremnu dokumentaciju za projekte vezane za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, za što natječaji još nisu objavljeni. Naglašava kako su posljednjih desetak godina od Ministarstva kulture dobili više od 1,5 milijuna kuna za razne infrastrukturne projekte te nekoliko stotina tisuća kuna za redovito djelovanje. Preko istog programa resorno je ministarstvo odobrilo zahtjev Gradske knjižnice Beli Manastir za kupnju polica za spremište knjižnične građe u vrijednosti od približno 4000 eura. Nabava informatičke opreme vrijedne 1327 eura odobrena je i Gradskom kazalištu Beli Manastir.

Najviše je novca kroz program gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture dobila Općina Popovac.

- Na natječaj Ministarstva kulture i medija javili smo se kako bismo osigurali financijska sredstva za drugu fazu obnove kulturnog doma - objašnjava Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, naglašavajući kako im je odobreno 13.272,28 eura.

Kad je riječ o području međunarodne kulturne suradnje, zadovoljni mogu biti belomanastirski kazalištarci, kojima se putovanja u inozemstvo sufinanciraju iz državnog budžeta. Riječ je o gostovanjima u Austriji i Švicarskoj (1990,84 eura), Češkoj i Slovačkoj (1858,12 eura), Njemačkoj i Francuskoj (2389,01 euro) te u Bosni i Hercegovini (530,89 eura). Uz spomenuto, kazalište će sa 663 eura financirati pripreme novih predstava i radionice, a približno 2000 eura dobili su za kazališnu predstavu "Dnevnik Anne Frank".

Što se knjižnične djelatnosti tiče, Gradska knjižnica nabavit će knjižnu i neknjižnu građu u vrijednosti nešto većoj od 9000 eura, te knjižnu i neknjižnu građu na mađarskom jeziku u vrijednosti od 1327 eura. Isti iznos dobit će za projekt "Istražujući učim više".

Jedan od odbijenih programa onaj je koji je na natječaj poslao Grad Beli Manastir, a odnosi se na ‘‘tendu za zaštitu kulturnog dobra u Belom Manastiru‘‘. Riječ je o budućoj nadstrešnici iznad vlakića Ćire, smještenog u gradskom središtu. Ćiro je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH kao vlak - parna lokomotiva "Đuro Đaković", pod brojem Z-6029, jedini sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice koja je povezivala beljske uprave...

Ivica Getto
1,5

milijuna kuna Centar za kulturu dobio je od Ministarstva kulture u desetak godina

Više od milijun kuna za Ćiru
U trogodišnju restauraciju vlakića Ćire, obavljanu u Slavonskom Brodu (Remont i proizvodnja željezničkih vozila - RPV, u vlasništvu HŽ Carga), uloženo je više od milijun kuna, od čega je dio gradski, a dio državni novac. Vjerujemo da će više sreće biti na sljedećim natječajima.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI UDHOS-A BARANJA

4. Memorijal “Ivan Ćališ - Đeri”

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče