Mozaik
ŠOKAČKA RAPSODIJA

Stotinu tamburaša spremno čeka na nastup u Zagrebu
Objavljeno 27. veljače, 2023.
Ovo je bila tek prva proba, a zvuk je takav da slušatelj i gledatelj ostaje doslovce bez teksta

Plink, plink, plink… pozatezali su tamburaši u nedjelju žice pa spektakularno i gromoglasno zasvirali u dvorani Doma željezničara. Eee… to je Slavonija! Nema onog tko ne voli kad zasvira tamburica, e sad zamislite to puta 130. Jeste li? Mi nismo morali zamišljati, to smo mogli čuti uživo, i to samo u Osijeku, u koji je pristiglo upravo toliko svirača, veselih Slavonaca, najviše njih iz tamburaške kolijevke, slavonske metropole, ali i iz drugih krajeva Hrvatske na probu za Šokačku rapsodiju.



Glazbenicima je ovo prva zajednička proba gdje su se usklađivali prateći pokrete dirigentske palice Marka Sesara za predstojeći veliki nastup pred publikom, kaže Martin Vuković, "okorjeli Šokac" Babogredac, omogućivši nam da uživamo u bajkovitim zvucima najvećeg tamburaškog orkestra "Sto tamburaša" prije negoli nastupe u dvorani Vatroslava Lisinskog 26. ožujka.

Čovjek se zamisli kako će u jednoj ili dvije probe stići sinkronizirati toliko svirača, no Vuković, koji je vodio i društvo Šokadija u svom selu, a u ovom projektu je od početka 2006., kaže da ne brine.

- Svi su se oni pripremali, ovo su završne pripreme. Svirat ćemo puno slavonskih pjesama, popevke, bit će i popa i rocka, sevdaha… Imat ćemo goste Vlatku Kopić Tenu, Dinu Jelušića, Amiru Medunjanin i Mirka Švendu Žigu - kaže naš zapravo svestrani novinarski kolega Martin Vuković.

Pun Željo ohrabruje - običaji i tamburaška glazba opstaju, i dalje će dirati srce svakog veseljaka vještog s notama, oni su jamci da će, uz najljepše slavonske note odzvanjati pitomim šorovima u kolima, svatovima, prelima, sijelom u Slavoniji kojom je žario i palio vitez slavonske ravni - Krunoslav Kićo Slabinac.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike