Svijet
RUSKI PREDSJEDNIK UOČI GODIŠNJICE INVAZIJE

Putin: Za rat je kriv zapad, NATO misli da nas može poraziti u globalnom sukobu
Objavljeno 21. veljače, 2023.
Rusija obustavlja sudjelovanje u sporazumu sa SAD-om o ograničenju nuklearnog naoružanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira nastaviti rat u Ukrajini i optužuje NATO, na čelu sa SAD-om, da raspiruje sukob "u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu", a također je objavio i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u - sporazumu o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije.



Opravdanje invazije


Putinov govor u parlamentu pažljivo se pratio diljem svijeta i zbog toga što je održan samo tri dana uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik istaknuo je da govor drži u jako teškom kontekstu i trenutku jer se u svijetu odvijaju velike promjene koje će odrediti budućnost svijeta i njihove zemlje. "Prije godinu dana, kako bih zaštitio naše ljude u našim povijesnim teritorijima, odlučio sam pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Korak po korak postići ćemo ciljeve koji su pred nama", rekao je Putin. Poručio je ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija "pažljivo i dosljedno rješavati zadaće s kojima se suočava". Zastupnicima je rekao da je u tom smislu prisiljen objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o Novom START-u. Međutim, istaknuo je da to nije povlačenje iz tog sporazuma. Dodao je kako će Rusija provesti nove testove nuklearnog oružja ako to učini i SAD.

"Početkom godine dobili smo zahtjev za inspekcije našeg nuklearnog arsenala. Znamo da je NATO direktno uključen u napade na ruska postrojenja i snage. Napadaju nas, a žele nam uvesti inspekcije? To je apsurd", rekao je Putin. "NATO i SAD otvoreno kažu da im je cilj strateški poraz Rusije. Nakon toga očekuju da ćemo ih pustiti u naše pogone? Nuklearni arsenal nije samo u SAD-u nego i u Francuskoj i u Britaniji. To kompletno oružje je usmjereno protiv Rusije. Moramo to uzeti u obzir", ističe.

Osim obećanja o nastavku rata i upozorenja zapadu na globalnu konfrontaciju, Putin je pokušao i opravdati rat rekavši da je Rusiji bio nametnut te da razumije bol obitelji onih koji su pali u borbi. "Sam narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali ovu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu. Oni lokalni sukob namjeravaju pretvoriti u fazu globalnog sukoba. Upravo tako mi sve to shvaćamo i u skladu s tim ćemo i reagirati, jer u ovom slučaju je riječ o postojanju naše zemlje", rekao je ruski predsjednik. Ponovio je da ukrajinska vojska ima nacističke oznake na svojim tenkovima te dodao da to "i ne skrivaju". "Nije ih briga jer se pokušavaju boriti protiv nas, protiv Rusije. Žele koristiti sve, i teroriste, i naciste, pa čak i samog vraga. Odgovornost za ovoliki broj žrtava je na zapadu i kijevskom režimu, za koji ukrajinski narod nije njihov", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Rusija je činila sve što je moguće da riješi problem Donbasa mirnim putem, ali su joj zapadne zemlje pripremile iza leđa "drukčiji scenarij". Istaknuo je i da se narod Donbasa borio od 2014. godine, "braneći svoje pravo da živi na svojoj zemlji, kao i da govori svojim, materinjim jezikom". "Borili su se i nisu odustali u uvjetima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima", naglasio je.

"Jači od sankcija"


"Nitko od običnih građana Rusije nije žalio one koji su izgubili svoj kapital u stranim bankama. Ne žale one koji su izgubili svoje jahte i palače u inozemstvu. A u razgovorima su se sjetili i privatizacije 90-ih i razmetljivog luksuza novih elita", rekao je šef države u svom obraćanju parlamentu. Podsjetio je da su se tijekom privatizacije 90-ih godina poduzeća koja je stvarala cijela država prodavala u bescjenje. Govoreći o tome da nikome od Rusa nije bilo žao ljudi koje je spomenuo, Vladimir Putin je napomenuo da je to jednostavna, ali vrlo važna stvar.

Također je rekao da Moskva prkosi pokušajima zapada da uništi rusko gospodarstvo paketom sankcija bez presedana te da su bilijuni dolara na kocki za zapad, ali da ruski tokovi prihoda nisu presušili. Putin je rekao da su zapadne zemlje uvele Rusiji sankcije kako bi njezin narod "patio", ali da ju nisu uspjele poraziti na ekonomskom planu. "Žele natjerati ljude da pate... ali njihova računica nije se ostvarila. Pokazalo se da su rusko gospodarstvo i menadžment mnogo jači nego što su mislili", rekao je također Putin zastupnicima. Rusija ima sva financijska sredstva koja su joj potrebna da zajamči svoju nacionalnu sigurnost i razvoj unatoč zapadnim ekonomskim sankcijama, zaključio je.

Igor Bošnjak
PUTIN: TAKO SU UNIŠTAVALI JUGOSLAVIJU
Ukrajina je vodila razgovore sa zapadom o nabavi oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini, ustvrdio je u govoru Putin. Prema njegovim rečima, "tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju...". Zapad je, rekao je Putin, pustio duha iz boce u mnoštvu regija diljem svijeta sijući kaos i rat. Također je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u veljači prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao, "novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu". Optužujući zapad za rat u Ukrajini, izjavio je da su zapadne zemlje, vođene SAD-om, tražile "neograničenu moć" u svjetskim poslovima. Pobijediti Rusiju, rekao je, nemoguće je. Sedamdesetogodišnji šef Kremlja istaknuo je i kako Rusija nikada neće popustiti zapadnim pokušajima da podijeli svoje društvo, dodajući da većina Rusa podržava ovaj rat.

STOLTENBERG: RUSIJA JE TU AGRESOR
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da žali zbog ruske odluke o suspenziji u sudjelovanju u Novom START-u te pozvao Moskvu da još jednom promisli o toj odluci. Stoltenberg je na zajedničkoj press konferenciji s ukrajinskim šefom diplomacije Dmitrom Kulebom i europskim šefom diplomacije Josepom Borellom ustvrdio da je "Rusija agresor". "Predsjednik Putin je pokrenuo ovaj imperijalistički, osvajački rat. Danas je jasno dao do znanja da se priprema za još rata. Putin ne smije pobijediti. To bi bilo opasno za našu sigurnost i cijeli svijet", rekao je Stoltenberg, dodajući također i kako je "sve više zabrinut" zbog moguće vojne potpore Kine Rusiji u ofenzivi u Ukrajini. "Nitko ne napada Rusiju. Rusija je agresor. Ukrajina je žrtva", kazao je.

Najčitanije iz rubrike