Regija
POČINJE 56. ŠOKAČKO SIJELO

Županjci će ponosno predstaviti
bogatstvo i tradiciju svoga kraja
Objavljeno 8. veljače, 2023.

Srca Županjaca već danima kucaju u znaku 56. Šokačkog sijela, najveće i značajnije manifestacije tradicijske kulture na području županjske Posavine, koja počinje u petak, 10. veljače i trajat će sve do Čiste srijede. Inspirirani županjskim zavičajnikom, novinarom i piscem Ivom Balentovićem, i vraćajući se u prošlost i život ovdašnjeg čovjeka, priredbe koje će se održavati u 10 dana trajanja Sijela, prožete su onime čime su se Županjci uvijek dičili. Stoga je i tema ovogodišnje manifestacije "Među šumama i vodama".


Svečanost otvorenja održat će se u petak  u 19 sati u dvorani Mladost, a prethodit će joj otvorenje istoimene izložbe u 18 sati u predvorju dvorane. U okviru svečanosti otvorenja bit će izabran i ''Šokački cvit 2023.'' – najljepša djevojka odjevena u narodnu nošnju. Ove će godine za tu laskavu titulu konkurirati 15 djevojaka s područja Slavonije i Baranje, ali i Vojvodine. Predstavit će različite nošnje svoga kraja, od onih radnih pa do svečanih, pa stručno prosudbeno povjerenstvo neće imali nimalo lak zadatak odabrati najljepšu.
Za subotu je u 10,30 sati predviđeno Malo šokačko sijelo. U dvorani Mladost nastupit će najmlađi čuvari kulturne baštine i iznova pokazati kako se od malih nogu voli i čuvaju tradicija i narodni običaji i kako su upravo oni jamstvo opstojnosti Šokačkog sijela. U 19,30 sati počinje Večer tradicijskih vokalnih skupina „Nek se pjeva, nek se čuje“.


A u nedjelju će ulicama Županje odjekivati pjesma veselih jahača i topot gizdavih konja. U organizaciji Konjogojske udruge "Stari Graničar", kao domaćina pokladnog jahanja, gradom će proći vesela povorka više od stotinu konjanika. Zaustavit će se na nekoliko postaja, gdje će ih dočekati i počastiti domaćini. Točno u podne mnoštvo građana i članovi Udruge stanara šokačkih stanova „Đeram“ dočekat će ih u strogom centru grada, gdje će uz zvuke tamburice zaigrati i veliko šokačko kolo. Županjci i njihovi gosti od 19 sati moći će uživati i u Večeri uz tamburu u dvorani Mladost, uz nastup Zagrebačkih tamburaša. Ovog će vikenda u okviru manifestacije biti održana i trodnevna radionica tradicijskih glazbala u vrtiću Maslačak.


Bogat i sadržajan program 56. Šokačkog sijela izmjenjivat će svakodnevno, sve do utorka, 21. veljače.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike