Osijek
TJEDAN ZNANOSTI NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Učenici sjeli u fakultetske
klupe obgrljeni znanošću
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Radionicama i promocijama nastavnici i studenti popularizirali su znanost

U Tjednu znanosti koji se ovoga tjedna u svom drugom izdanju održava na Filozofskom fakultetu u Osijeku, ovaj put pod motom Znanost ni/je dječja igra, posjetili smo neke od radionica koje su nastavnici i studenti FFOS-a priredili s namjerom popularizacije znanosti.



U ponedjeljak su doktorandi FFOS-a na platformi Google Meets priredili raspravu o zanimljivim temama, a u utorak, srijedu i četvrtak na rasporedu su bile razne radionice i jedna promocija slikovnice za djecu.

Izv. prof. dr. sc. Tanja Gradečak s Odsjeka za engleski jezik studente upoznaje s jezikom i njegovom ulogom u komunikaciji s ljudima, kao i činjenicom da je on vrlo moćno oružje koje se vrlo često koristi u današnje vrijeme kada smo posvećeni komunikaciji na više razina, što je najočitije među mlađim generacijama na društvenim mrežama.

Način na koji neka pisana ili izgovorena riječ utječe na naš život i kako razlikovati prave informacije od lažnih, teme su interaktivne radionice Fake news fighters koju je prof. Gradečak osmislila u suradnji s Dorijanom Gudurićem, bivšim studentom FFOS-a i doktorandom doktorskog studija Jezikoslovlje, a koja je održana u utorak.

- Budući da je kolega Gudurić profesor engleskog jezika u Gimnaziji Vukovar, dogovorili smo se organizirati radionicu s njegovim učenicima na engleskom jeziku kako bismo vidjeli na koji se način boriti protiv lažnih vijesti, onoga što nazivamo dezinformacijama. Jedna od novijih teorija u komunikacijskoj znanosti koja nas uči prepoznati takve informacije zove se inoculation theory, a riječ je o nekoj vrsti cijepljenja protiv strategija koje imaju za cilj manipulirati druge ljude pomoću informacija u jezičnom, vizualnom ili nekom drugom obliku. Tu su se iskristalizirale strategije kao što su preuzimanje tuđih identiteta, pozivanje na negativne emocije, "trolanje", odnosno navlačenje na besmislenu komunikaciju i razmjenu informacija itd., a prepoznavanje tih strategija može nam koristiti kako bismo se obranili od njihovih negativnih utjecaja - pojasnila je prof. Gradečak.

Istoga dana održana je i promocija dječje slikovnice Više se ne bojim babaroge, a u poslijepodnevnim satima i radionica terapije plesom i pokretom/ples sjena B. Promociji slikovnice prisustvovao je veliki broj djece iz više škola, pa se u prepunoj dvorani tražila stolica više, a o kakvoj je slikovnici riječ otkrila nam je izv. prof. dr. sc. Marija Sablić s Odsjeka za pedagogiju FFOS-a.

- Riječ je slikovnici koja tematizira staru slavensku mitologiju, a njezini su autori studenti Odsjeka za pedagogiju i studenti ilustracije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Radi se o prikazu likova iz slavenske mitologije na duhovit način, korišten je font za disleksiju, a slikovnica ima i QR kodove preko kojih se priče mogu i slušati - rekla je prof. Sablić.

U srijedu su učenici Osnovne škole Šećerana sudjelovali u radionici Igrajmo se škole koju su pripremile izv. prof. dr. sc. Renata Jukić i doc. dr. sc. Senka Žižanović.

- Djeci smo kroz igru približili što se to radi na fakultetu, kao i našu pedagošku i pedagogijsku znanost, jer znanost i je i nije igra, a mi smo se s njima igrali škole kako bismo im pokazali što to rade učitelji, gdje se i kako učitelji uče poučavati djecu ne bismo li ih već sada pozvali k nama i pokazali koliko je to lijepo zanimanje koje i nije samo zanimanje nego i životni poziv - rekla je prof. Jukić.

U srijedu je održana i radionica Kriza pod povećalom, a danas su na rasporedu radionice Grafički dizajn tiskanog i elektroničkog proizvoda (9.50 i 11.45 u prostoriji 47), Disleksija nije šala (10 i 11 sati, prostorija 25) i još jedna promocija slikovnice Više se ne bojim babaroge (10 i 11 sati, prostorija 46).

U sklopu Tjedna znanosti pripremljena je i e-brošura Kompetitivni znanstveni projekti Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja donosi uvid u tekuće znanstvene projekte i savjete iskusnih voditelja projekata koji će vas, ističu autori, motivirati za prijavu na nacionalne i međunarodne natječaje, a održan je i Moodle forum o etičkim načelima i vrednovanju u znanosti.

Ivan Alilović
Renata Jukić

sveučilišna nastavnica

Djeci smo kroz igru približili što se to radi na našem fakultetu, kao i našu pedagošku i pedagogijsku znanost, što rade učitelji te gdje se i kako učitelji uče poučavati djecu.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike