Regija
KATALOG USPJEŠNIH OPG-OVA

Povukli više od 4,5 milijuna kuna iz fondova EU-a
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Dvadest poduzetnika u poljoprivredi kupilo je strojeve i stoku, podignulo nasade i plastenike
DONJI MIHOLJAC - U prostoru Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije Donji Miholjac predstavljen je Katalog dobre prakse povlačenja sredstava fondova EU-a na području Miholjštine.

Katalog predstavlja 20 obiteljskih poljoprivredih gospodarstava koja su ostvarila pozitivne rezultate u povlačenju sredstava iz europskih fondova, a koje je od samih začetaka ideje pratio Miholjački poduzetnički centar. Poljoprivrednici na području Miholjštine uspješno su proveli svoje projekte kroz mjeru 4 - Ulaganja u fizičku imovinu i mjeru 6 - Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja.

Kroz ove dvije mjere 20 OPG-ova povuklo je više od 4,5 milijuna kuna, a europskim sredstvima unaprijedli su ili olakšali poslovanje, povećali učinak proizvodnje, smanjili troškove, modernizirali gospodarstvo te obnovili poljoprivrednu mehanizaciju. Neki OPG-ovi pribavili su stopostotan iznos potpore za svoja ulaganja, a neki sufinanciranje 75 posto vrijednosti projekta. Europska sredstva iskorištena su za kupnju poljoprivrednih strojeva i opreme, kupnju stoke, podizanje nasada šljiva, izgradnju plastenika te građenje i opremanje objekta za preradu mesa i proizvodnju tradicionalnih mesnih pripravaka.

Uspješne OPG-ove predstavila je direktorica Miholjačkog poduzetničkog centra LRA Anela Šovagović. Istaknula je kako je najveći broj poljoprivrednika koristio podmjeru 6.3.1 - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

- Od 20 uspješnih priča u katalogu, čak devet se odnosi na podmjeru 6.3.1, a poljoprivrednici su potpore koristili za ulaganja u ratarsku i stočarsku proizvodnju te poljoprivrednu mehanizaciju. Za istu vrijednost ulaganja neka gospodarstva su kupila po jedan stroj, a neka više različitih i na taj su način obnovila svoju poljoprivrednu mehanizaciju - naglasila je Šovagović. Napomenula je kako je na području Miholjštine 1500 registriranih OPG-ova, no svi nisu i ne mogu koristiti nepovratne europske potpore.

- Od 1500 poljoprivrednika vrlo je mali postotak onih koji su spremni i mogu ulagati. Postoji velik broj poljoprivrednika koji su nam se obraćali, no nisu zadovoljili uvjete natječaja. Većina gospodarstava je mala te ne zadovoljavaju ni minimum ekonomske veličine - objasnila je Šovagović.

Nakon prezentacije Kataloga viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Darko Kulej održao je predavanje o novostima u zajedničkoj poljoprivrednoj politici za razdoblje od 2023. do 2027.

Prezentaciji su nazočili i gradonačelnik Goran Aladić i voditelj Savjetodavne službe Osječko-baranjske županije Ivica Lovrinčević.

Snježana Fridl
1500

obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava registrirano je na području Miholjštine

POTICAJ NA PRIJAVU NOVIH PROJEKATA
Govoreći o razlozima izrade Kataloga dobre prakse povlačenja sredstava fondova EU-a na području Miholjštine, koji je tiskan u nakladi od 500 primjeraka, direktorica Miholjačkog poduzetničkog centra LRA Anela Šovagović istaknula je kako je najnoviji promotivni materijal izrađen radi promoviranja mjera za poticanje razvoja poljoprivrede te poticanje poduzetnika u poljoprivredi na prijavu razvojnih projekata u sklopu Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike