Regija
”ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO”

Parkirno mjesto invalidima “otelo” 467 vozača
Objavljeno 8. veljače, 2023.
SLAVONSKI BROD - U sklopu projekta "Pritisak za pristup" provedena je zagovaračka kampanja "Želiš li se mijenjati za mjesto". Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a financiran je sredstvima iz Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Prilikom provedbe projekta policijski službenik Službe za javni red i sigurnost Zlatko Zarožinski istaknuo je statističke pokazatelje, rekavši: "Na području Policijske uprave brodsko-posavske u 2022. godini utvrđeno je ukupno 2123 prekršaja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja, od čega je 467 prekršaja parkiranja i zaustavljanja na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom, bez posjedovanja i propisnog isticanja ‘znaka pristupačnosti‘. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za počinitelje ovog prekršaja propisana je novčana kazna od 90 eura te je omogućeno premještanje vozila na drugo mjesto."

Prijavitelj i korisnik projekta "Pritisak za pristup" je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a projektni su partneri Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod Loco Moto, PU brodsko-posavska, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije i udruga Artepunkt Skandinavia. Kampanja se provela radi promicanja poštovanja ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz zagovaranje jednakog postupanja prema osobama s invaliditetom i osobama oboljelim od multiple skleroze. Svrha kampanje je izravno utjecati na svijest vozača na promjenu razmišljanja i osvijestiti ih o problemima s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću i na koji im oni način svjesno ili nesvjesno pridonose i dodatno narušavaju kvalitetu života.

Na šest lokacija, na području Grada Slavonskog Broda (Ulica J. J. Strossmayera, Trg pobjede 18, Ulica Stjepana pl. Horvata br. 28, Autobusni kolodvor, Trg žrtava rata, Petra Krešimira IV. br. 20. Na postojeće stupove prometnih znakova postavljene su personalizirane fotografije osoba s invaliditetom, koje direktno "pitaju" svoje sugrađane žele li se mijenjati za osobe s invaliditetom.

PU brodsko-posavska, kako se navodi, podržava kampanju te će dosljedno provoditi zakonom propisane mjere. S. Lacić
Možda ste propustili...

JAVNOSTI PREDSTAVLJENO ZDANJE BELOMANASTIRSKOG STADIONA

Dan otvorenih vrata novog Gradskog stadiona

U KOLIJEVCI NOGOMETA 31. SVIBNJA PREMIJERA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Službeni uvod u EURO 2024. kreće iz Županje

U SKLOPU JAVNOZDRAVSTVENOG PROJEKTA #SAVEYOURSKIN

Otkriveno je 48 promjena madeža

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CIJELI LIPANJ SLAVE DAN GRADA

U 28 dana u Našicama
više od 60 događaja

2

USPJEH RIBOLOVNO-ŠPORTSKE UDRUGE ‘’UDICA’’ DONJI MIHOLJAC

Seniori i juniorke plasirali se na Kup Hrvatske

3

AKCIJA PLANINARSKOG DRUŠTVA “KRNDIJA”

Planinarske putove kroz šumu očistili od smeća