Regija
ZBOG NEVREMENA DIGNUT STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Sječu stabala javnost je osudila, oborio ih vjetar
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Stabla u EPIcentru Sequoia zbrinut će se po posebnim protokolima jer su zaštićena
SLATINA - "Od subote u 9 sati do ponedjeljka na slatinskom području bilo je angažirano ukupno 18 vatrogasaca sa šest vozila i odrađene su 54 intervencije", rekao je v. d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Slatine Tomislav Uher na sastanku Stožera civilne zaštite grada Slatine. Bio je to prvi takav sastanak nakon ukidanja epidemioloških mjera, održan u prostorijama EPIcentra Sequoia, a sazvao ga je načelnik Stožera Ilija Nikolić.

Sastanak je sazvan kako bi se dogovorile daljnje aktivnosti na saniranju šteta prouzročenih jakim do olujnim vjetrom, nevremenom koje je proteklog vikenda zahvatilo šire slatinsko područje, kad su u gradu i prigradskim naseljima porušena brojna stabla.

"Naš je centar zaprimio brojne pozive građana te smo nastojali djelovati prema prioritetima, tako da smo prije svega izlazili na teren kako bismo otklonili prepreke i zapreke koje ugrožavaju ljudske živote", rekao je v. d. zapovjednika JVP-a Slatine Tomislav Uher i pozvao građane neka se obrate vatrogascima ako i dalje ima situacija da neki objekt ugrožava život ili sigurnost građana na privatnim ili javnim površinama kako bi tu opasnost otklonili.

Osim slatinskih vatrogasaca, najaktivniji tijekom vikenda bili su djelatnici komunalne tvrtke Slatina kom i gradske uprave, koji su i u ponedjeljak izlazili na teren i o čijim je aktivnostima govorio gradonačelnik Denis Ostrošić:

– U prigradskom naselju Gornjem Miholjcu nekoliko stabala prijeti da padne na zgradu Mjesnog doma, a jedno je i naslonjeno pa predstavlja opasnost za građane, to više što se u toj zgradi nalazi i trgovina. Zato idemo tamo pokušati sanirati cijeli taj prostor. U isto vrijeme sanirat će se šteta u gradskom Parku 136. slatinske brigade i parku kod Doma za starije Zdenka u Slatini, gdje smo također imali rušenje stabala. Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo moći poduzeti sa stablima u EPIcentru Sequoia budući da su ona zaštićena. Danas ćemo provjeriti postupak kako bismo bez kršenja određenih protokola mogli postupiti na pravi način i zbrinuti sva ta stabla.

– Mi smo već, kao i prijašnje vlasti, pokušali sanirati stabla po našim parkovima jer brojna su stabla dotrajala ili bolesna, a problematična je i njihova visina. To su ocijenile i nadležne institucije prilikom izlaska na teren u sklopu projekta revitalizacije središnjega gradskog parka u Slatini. Projekt obuhvaća plan kako ta stabla zbrinuti, odnosno park revitalizirati i obnoviti, te zasaditi mnogim drugim stablima. Kada smo pokušali intervenirati te pojedina stabla skratiti ili ukloniti, naišli smo na negativan odjek javnosti, a sada se sve to pokazalo opravdano budući da su dva stabla pala, treće prijeti da će pasti, i to ćemo također morati sanirati. Ovo nam je dobra škola da takva stabla rješavamo odmah kako ne bismo poslije imali štetu – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Petar Žarković
Učilište prioritet
Gradonačelnik je kao jedan od prioriteta najavio sanaciju oštećenja nastalog na krovištu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, u kojoj se nalaze kino i Gradska knjižnica i čitaonica. Zamolio je građane da manje štete po svojim privatnim objektima pokušaju sami sanirati te da jedni drugima priteknu u pomoć kako bi službe mogle odraditi intervencije većih razmjera, a koje ugrožavaju sigurnost građana.

– Samo na užem području Slatine porušeno je stotinjak stabala, u središnjem gradskom parku, u gradskom groblju, oko škola te ostalim parkovima po gradu. Imali smo zatvaranje prometnica, a stabla su se izvalila i na automobile i objekte – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Slatine Ilija Nikolić.

Možda ste propustili...

U ORDINACIJAMA ŽUPANJSKE POSAVINE

Zubara imaju, problem je mali broj pacijenata

UKLJUČIT ĆE DJECU S RAZNIM PROBLEMIMA

DV Zeko “vrtić za sve”

Najčitanije iz rubrike