Novosti
IVAN RADIĆ O SUDJELOVANJU U PROGRAMU ZA MLADE LIDERE I ULAGANJIMA

Osijek je grad širom otvoren za investicije
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Na programu u Francuskoj dominirale su teme vezane uz razvoj održivih gradova

Svake godine Ministarstvo Europe i vanjskih poslova Republike Francuske poziva perspektivne mlade lidere, u pravilu u dobi između 25 i 45 godina, iz cijelog svijeta u Francusku, u okviru "Future Leaders Invitation Programme" (PIPA).



Program je pokrenut 1989. godine i daje budućim liderima iz političkog svijeta i civilnog društva priliku da provedu vrijeme u Francuskoj kako bi održali sastanke na visokoj razini, a u vezi s njihovim aktivnostima. Otkako je program pokrenut u njemu je sudjelovalo više od 2000 ljudi iz 159 različitih zemalja. Ove godine, od 30. siječnja do 3. veljače, kao jedini sudionik iz Hrvatske, na sudjelovanje u programu je pozvan gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Kakvi su dojmovi s tog projekta govori za naš list, a u razgovoru smo ga upitali i o najavi dolaska velikog investitora u Osijek. Informacija je to koja se u javnosti pojavila upravo u trenucima dok je gradonačelnik Radić bio na službenom putu.

Pozvani ste sudjelovati u programu "Future Leaders Invitation Programme" kao jedini hrvatski predstavnik unatrag nekoliko godina. Otkuda sežu vaši dobri odnosi s Francuskom Republikom?

- Svi veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj rado su viđeni gosti u Osijeku jer od kvalitetnih inozemnih odnosa naš grad može imati velike koristi. Tako, između ostaloga, odlične odnose održavamo i s francuskim veleposlanstvom (u Zagrebu, nap.a.) na čijem je čelu njegova ekscelencija Gaël Veyssière. Izuzetno sam počašćen što me je, na njegov prijedlog, francusko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izabralo za pohađanje ovog programa.

Tijekom pohađanja programa posjetili ste Pariz, Metz i Strasbourg. Što je u suštini samog programa i kako je to izgledalo u praksi?

- Program je personaliziran sukladno interesima svakog polaznika pa je sasvim jasno kako su u mom programu dominirale teme vezane uz razvoj održivih gradova. Organizacija programa je na vrhunskoj razini pa sam tako u tjedan dana sudjelovao na dvadesetak kvalitetnih i zanimljivih sastanaka te uspostavio kontakte s dužnosnicima u raznim institucijama, od državnih do lokalnih. Izdvojio bih sastanke s državnom tajnicom za mlade pri Ministarstvu obrazovanja Sarah El-Hairy, tajnikom europskih poslova francuskoga Senata Jean-Yvesom Leconteom te predsjednikom Održivih gradova Gerardom Wolfom. Bilo je odlično iskustvo razmijeniti mišljenja s dionicima javne uprave u Francuskoj. Iako nisam pozvan u svojstvu gradonačelnika svaki sastanak sam iskoristio i za promoviranje Osijeka posebice kao grada koji je širom otvoren za investicije.

Spomenuli ste investicije. Upravo za vrijeme vašeg boravka u Francuskoj u medijima se pojavila vijest o investitorima koji bi u Zoni Nemetin gradili visokotehnološku tvornicu. Niste htjeli komentirati ovakve najave iako mnogi javno dostupni dokumenti pokazuju kako je praktički riječ o gotovom poslu.

- Od prvog dana mandata na čelu Osijeka kao apsolutni prioritet odredio sam gospodarski razvoj grada jer uz snažno gospodarstvo lakše je razvijati i infrastrukturu, kulturu, sport... Svi djelatnici gradske uprave koji su uključeni u razgovore s potencijalnim ulagačima, a sve ih je više, dobili su jasnu uputu kako su dužni potpuno im se staviti na raspolaganje i u skladu s mogućnostima učiniti sve ne bi li razgovori u konačnici završili investicijom u Osijeku. Konkretno, na temu uz vaš upit, u pravu ste, javno su dostupni podaci kako smo s tvrtkom Log Expert five d.o.o. sklopili ugovor o pravu građenja na 170.000 četvornih metara u Zoni Nemetin što iz same zakupljene površine upozorava o kakvoj je velikoj investiciji riječ. No u poslovnim odnosima ove vrste uobičajena je praksa sklopiti ugovore o povjerljivosti i s naše strane bilo bi krajnje neozbiljno ishitrenim istupima ugroziti investiciju od koje grad Osijek, Slavonija i Baranja mogu imati gospodarsku korist kakvu nam je teško i zamisliti. Potpuno razumijem veliki interes javnosti, no u ovom trenutku na prvo mjesto stavljamo poštovanje poslovnih procedura s investitorom. Uskoro ćemo zajedno s investitorom predstaviti sve detalje projekta. Ono što mi dodatno budi optimizam jest da svakodnevno vodimo ozbiljne razgovore s još nekoliko stranih investitora koji su iskazali ozbiljnu namjeru ulaganja u Osijek.

Kako ocjenjujete zbog čega je Osijek postao zanimljiv za strana ulaganja koja su ga u proteklom vremenu, nažalost, zaobilazila?

- Poznato je kako je Osijek na odličnom geografskom položaju jer su tri glavna grada autocestom udaljena samo dva sata vožnje, a treba naglasiti kako će se završetkom koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu i do Sarajeva dolaziti puno brže nego danas. Tu je i naša riječna luka u kojoj uskoro kreće izgradnja terminala za rasute terete kao i Zračna luka Osijek, koja također uskoro kreće u temeljitu obnovu. Druga faza Gospodarske zone Nemetin nudi uistinu velike povlastice investitorima kao i velike parcele što je prednost za privlačenje većih investitora. Podsjećam kako smo upravo u svrhu naše konkurentnosti u privlačenju investitora donijeli izrazito hrabru odluku o ukidanju komunalnog doprinosa za gospodarstvenike. Neki su nas dobronamjerno upozoravali da time gubimo desetke milijuna kuna u proračunu, no naš stav je bio kako je to u drugom planu jer na prvom mjestu moraju biti investicije i nova radna mjesta. U razgovorima s investitorima spoznajem kako smo donijeli pravu odluku jer svi redom ističu to kao veliku prednost Osijeka u odnosu prema konkurentskim mjestima za ulaganje.

Mnogi će na listu osječkih aduta staviti i tradiciju Sveučilišta...

- Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera također je naša prednost i jasno je kako s njim imamo kvalitetne partnerske odnose, što dokazuje i prilagodba kurikuluma pojedinih studija potrebama tržišta rada. Bitno je, naposljetku, istaknuti da odličnom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske i Osječko-baranjskom županijom brzo rješavamo izazove s kojima se susrećemo pri razgovorima s investitorima.

Dario Kuštro
VRLO VAŽAN KORAK U RAZVOJU SURADNJE
Gaël Veyssière, francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, izrazio je zadovoljstvo što je osječki gradonačelnik bio sudionikom PIPA-e. “Od svog osnutka ‘Future Leaders Invitation Programme’ (PIPA) bio je ključan u pružanju prilike mladim liderima iz cijelog svijeta, uključujući Hrvatsku, da bolje upoznaju Francusku i stvore profesionalne i osobne veze s našom zemljom. Drago mi je što je gradonačelnik Ivan Radić odabran i što je sudjelovao u ovom programu. To se osobito odnosi na njegovu angažiranost i predanost na područjima održivog razvoja, inovacijama i mladima, u kojima Francuska može podijeliti vrlo vrijedna iskustva. Vjerujemo da je ovo važan korak u razvoju suradnje između francuskih institucija s Osijekom i osječkom regijom”, istaknuo je Veyssière.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje