Novosti
VIŠE OGLASA NA JADRANU, ALI I U SLAVONIJI

Potraga za sezoncima u punom jeku, najtraženiji su kuhari, prodavači i konobari
Objavljeno 8. veljače, 2023.

OVI indeks za siječanj 2023. pokazuje da je potražnja za radom bila 10,1 posto veća nego u siječnju lani, pri čemu je broj oglasa zabilježio povećanje u svim regijama, a najviše na sjevernom Jadranu, što upućuje na raniji početak potražnje za sezonskim radom, objavio je Ekonomski institut, Zagreb.



Da je potraga za sezonskim radnicima u punom jeku, pokazao je i online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr, održan u organizaciji portala MojPosao od 24. siječnja do 2. veljače. Na sajmu je sudjelovalo 37 poslodavaca - trgovački lanci, hotelske kuće i ugostiteljski objekti, a posjetitelji su se mogli prijaviti na više od 200 oglasa za posao. Sajam je zabilježio više od 200.000 posjeta te više od 1.200.000 pregleda stranica, kao i 7200 prijava na oglašena radna mjesta. Ako se uzme u obzir broj natječaja za posao kojima su poslodavci tražili "pojačanja", najtraženiji sezonski radnici su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i sobar/sobarica, a to su ujedno i oglasi s najviše prijava posloprimaca. Većina oglašenih radnih mjesta na sajmu odnosila se na sezonski rad, no u znatnom broju oglasa poslodavci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon ljetne turističke sezone. Osim posloprimaca iz Hrvatske, sajam je ponovno pobudio veliki interes i kod radnika iz okolnih zemalja, a najviše su se za pronalaženje sezonskog posla u Hrvatskoj zanimali radnici iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Podatci Ekonomskog instituta, Zagreb, također pokazuju da su prodavač, kuhar i knjigovođa najtraženija zanimanja, konobari su ovaj put pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u siječnju zabilježeno je za zanimanja programer i građevinski radnik. Broj oglasa zabilježio je povećanje u svim hrvatskim regijama, najviše na sjevernom Jadranu, i to za čak 44,2 posto, što najvjerojatnije upućuje na to da je potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zamijetili su EIZ-ovi analitičari. Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 17,4 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za kuhare, prodavače i konobare, navodi EIZ. D.Pav./H
Veliki porast broja oglasa za posao bilježi istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 17,4 posto