Ekonomija
NAJBOLJE ULAGANJE JE ULAGANJE U SEBE

Neprekidnim učenjem povećava se konkurentnost i zapošljivost
Objavljeno 8. veljače, 2023.

Važnost cjeloživotnog učenja koji je razvijen još u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, prema mnogim stručnjacima, osobito se ističe u vrijeme gospodarske krize, smanjenoj ponudi poslova te sve većoj potražnji slobodnih radnih mjesta.



Neprekidnim učenjem, kažu, povećava se konkurentnost i zapošljivost, što je jako važno.



Pojedini poslodavci koji konstantno ulažu u svoje zaposlenike napominju i da edukacija potiče osjećaj vrijednosti i samopoštovanja kod zaposlenika te što im je izuzetno važno oni tada svojim poslovnim rastom i razvojem pridonose cjelokupnom poslovanju tvrtke. Zaposlenik, kažu, osjeća da poslodavac brine o njemu i njegovoj budućnosti, zbog čega postaje motiviran i lojalan. Osim toga, smatraju i da je mnogo veći trošak zaposliti i obučavati novog zaposlenika, nego uložiti u edukaciju već postojećih, a dobro obučeni zaposlenik može obučavati i druge.



Često se pojam cjeloživotnog učenja miješa s pojmom cjeloživotnog obrazovanja. Treba pojasniti da obrazovanje obuhvaća organizirano učenje koje se odvija kroz obrazovne institucije, a učenje je širi koncept koji uključuje nenamjerno, spontano stjecanje znanja kroz životne situacije i okolnosti.



Cjeloživotno učenje uključuje učenje koje se odvija u okviru formalnog i neformalnog obrazovanja te informalno učenje. Formalno obrazovanje provodi se u različitim akreditiranim obrazovnim institucijama prema odobrenim programima, nakon čega se stječu priznate diplome i kvalifikacije. Neformalno se odnosi na obrazovanje koje ne dovodi do stjecanja novih kvalifikacija (diploma ili napredovanja na kvalifikacijskoj ljestvici), a informalno učenje nastaje iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, obitelj, prijatelje. Z.R.
Digitalizacija mijenja poslovne modele
Ubrzani tempo digitalizacije mijenja poslovne modele i jednostavno ne dopušta da razvoj pojedinca završi s formalnim obrazovanjem. Stoga i ne čudi izuzetno veliki interes hrvatskih građana za vaučere za obrazovanje odraslih, odnosno za stjecanje novih znanja i vještina, a time i bolju poziciju na tržištu rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u suradnji s Ministarstvom rada. Podsjetimo, prvotini plan je da tijekom 2022. svoja znanje i vještine putem vaučera poboljša četiri tisuće građana ostvaren je, a dobra je vijest da će zainteresirani građani tu mogućnost imati i u ovoj godini. Vaučeri će se dodjeljivati kontinuirano do 2026. godine.

Najčitanije iz rubrike