Osijek
UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Pretprijave za buduće prvašiće do 10. veljače, pregledi od 31. ožujka
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Upis djece u prvi razred u osnovnim školama u Osječko-baranjskoj županiji 12. i 13. lipnja od 8 do 12 i od 16 do 19 sati

Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, na temelju Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava, objavio je Plan upisa djece u prvi razred osnovne škole za 2023./2024. školsku godinu na području županije.Psihofizičko stanje


Prema Planu, obveznici upisa u osnovnu školu, za školsku 2023./2024. godinu, djeca su rođena u razdoblju od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine i djeca kojoj je u školskoj godini 2022./2023. odgođen upis u prvi razred osnovne škole. Prije upisa obvezno je utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta školskog obveznika. Utvrđuje ga Stručno povjerenstvo svake osnovne škole u čiji sastav ulaze: nadležni liječnik škole - specijalist školske medicine i djelatnici škole, stručni suradnik pedagog i/ili psiholog i/ili stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila i/ili logoped i/ili socijalni pedagog i učitelj razredne ili predmetne nastave te učitelj hrvatskog jezika. U slučaju potrebe, stručno povjerenstvo može zatražiti i mišljenja stručnjaka drugih specijalnosti. Psihofizičko stanje djeteta utvrđuje se i radi prijevremenog upisa, odgode ili privremenog oslobađanja od upisa u prvi razred osnovne škole, pojašnjavaju iz Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, na čelu s pročelnicom Mirandom Glavaš Kul, prof.

Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred provodit će se od 31. ožujka 2023. godine, prema rasporedima koje će škole nakon provedenih pretprijava utvrditi s nadležnim školskim liječnicima i primjereno oglasiti, a mora biti okončan najkasnije do 15. lipnja 2023. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan do 31. svibnja 2023. godine o tome obavijestiti Stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme, a najkasnije do početka školske godine. Djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 1. veljače do 15. travnja 2023., kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.

Upisi u dva termina


Upis djece u prvi razred provodit će se u svim osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije 12. i 13. lipnja 2023. godine (ponedjeljak i utorak) od 8 do 12 sati i od 16 do 19 sati.

Osnovne će škole obaviti pretprijave školskih obveznika i na svojim oglasnim pločama i mrežnim stranicama istaknuti popis ulica svojeg upisnog područja i raspored pregleda djece. Pretprijave u svim osnovnim školama i njihovim područnim školama, odnosno područnim odjelima, primaju se u razdoblju od 1. veljače do 10. veljače u uredovnom vremenu tajništva škole.

Prilikom upisa djeteta u osnovnu školu roditelj ili staratelj, odnosno osoba koja skrbi o djetetu nije dužna donositi rodni list i domovnicu za dijete, nego će škole, sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurati odobrenje za pristup bazi osnovnih osobnih podataka potrebnih za upis u prvi razred osnovne škole. Roditelj ili staratelj, odnosno osoba koja skrbi o djetetu, u obvezi je na upis ponijeti: osobnu iskaznicu ili uvjerenje o mjestu prebivališta, odnosno drugu javnu ispravu kojom se može utvrditi njegov identitet i mjesto prebivališta ili boravišta.

Ivan Alilović
PREMA MJESTU PREBIVALIŠTA ILI BORAVIŠTA
U prvi razred djeca se upisuju prema adresi prebivališta odnosno prijavljenog boravišta na upisnom području škole sukladno mreži školskih ustanova. Upravni odjel utvrđuje popis djece, školskih obveznika i dostavlja ga Stručnom povjerenstvu škole. Ako se dijete ne nađe na popisu za upis u prvi razred, a doraslo je za upis u školu sukladno Planu upisa, potrebno je obaviti prijavu Upravnom odjelu, liječniku školske medicine ili najbližoj školi prema mjestu stanovanja. Ako su roditelji promijenili prebivalište ili boravište, potrebno je obaviti prijavu Upravnom odjelu ili nadležnoj školi prema mjestu stanovanja.

PRIJEVREMENI UPIS
Zahtjev za prijevremeni upis može podnijeti roditelj za dijete koje će do kraja tekuće godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik. Zahtjev se podnosi Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade OBŽ, putem pošte, elektronske pošte ili osobno, najkasnije do 31. ožujka 2023. godine.

Svi detalji oko upisa djece u prvi razred osnovne škole mogu se pronaći na mrežnim stranicama OBŽ-a

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike