Osijek
PLANINARSKO DRUŠTVO “ZANATLIJA” U TRADICIONALNOM POHODU “ZIMBA”

Zima u Baranji, i to pod maskama
Objavljeno 7. veljače, 2023.

Planinarsko društvo "Zanatlija" iz Osijeka deseti je put, u nedjelju, održalo svoj tradicionalni pohod ZimbBa - Zima u Baranji pod maskama.



Na pohodu su, osim domaćina, sudjelovali i planinari iz više planinarskih društava iz Županje, Vinkovaca, Andrijaševaca, Đakova, Virovitice, Našica, Belišća i Kutjeva.

- Jutarnje okupljanje bilo je u mjestu Draž u Baranji, gdje se, u velikodušno ustupljenom Kulturnom domu, 130 planinara okrijepilo prije hodanja doručkom, toplim čajem i kruhom s masti i paprikom. Krenuli su na kružnu stazu koja je iz Draža vodila preko Bunarića i Trojnaša. Trasa je dio turističke staze Šetnica izvorišta Bunarić, a vrijeme hodanja bilo je prilagođeno drugim planiranim aktivnostima za taj dan i trajalo je oko tri sata. Staza je bila ravna i nezahtjevna, sunce je bilo zubato, a temperature niske te su planinari prilično ozebli. U Dražu je planinare u ugrijanom Kulturnom domu dočekao planinarski grah te, kako i priliči pokladnoj zabavi, svježe krofne koje su pripremili vrijedni članovi PD-a Zanatlija - kaže Sanja Vladović iz PD-a "Zanatlija".

Budući da je cijeli pohod zapravo pokladno hodanje i zabava pod maskama, već na stazi su se pokazali pojedini maskirani likovi: Meksikanac u sombreru, gospoda u starinskim šeširima, maskirani specijalac u odjeći primjerenoj temperaturi, ali i kupačica spremna za Baranjsku blatnu kupku.

- U Kulturnom domu uslijedila je detaljna preobuka u različite i originalne maske i vesela je zabava mogla početi. Zajedno su plesale lije, miševi i mačke, kradljivci s policajcima, a veselili su se i vatrogasci i dimnjačari. Plesale su vještice, kauboji i Batmani, a zajedno su viđeni i časna sestra s Drakulom te svećenik i ministrant s veselim vražićkom. Kekec je viđen sa Snjeguljicom, a zaplesale su i otmjene dame iz 19. stoljeća te dame iz burnih dvadesetih i šašavih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Anonimus je sve pomno promatrao svojim nasmijanim izrazom lica - opisuje naša sugovornica.

Vesela je zabava različitih likova uz ples i dobru glazbu potrajala do 17 sati, kada su se planinari, napunjenih baterija fizičkim i mentalnim zdravljem, uputili svome domu.

V. Latinović
Najčitanije iz rubrike