Crna kronika
SPRIJEČENO KRIJUMČARENJE NA GP-U TOVARNIK

Zbog šverca plina za klima-uređaje kažnjen s 13.272 eura
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Carinici su neprijavljeni plin u sanduku kamiona otkrili pomoću RTG uređaja

Carinici Sektora za mobilne jedinice s vukovarskog područja uz uporabu RTG uređaja spriječili su pokušaj krijumčarenja plina za klima-uređaje na graničnom prijelazu Tovarnik. Pri pojačanoj kontroli na granici carinici su izdvojili kamion srpskih registracija kojim je upravljao državljanin Srbije.



- Pregledom vozila u kojemu je prijavljen uvoz namještaja u EU uz uporabu RTG uređaja utvrđeno je da se uz prijavljenu nalazi i roba koja izgledom odstupa od legalno prijavljene robe. Detaljnim pregledom u kamionu je pored prijavljene robe pronađeno i 60 kartonskih kutija ispunjenih bocama plina Freon R134A, ukupne težine 816 kilograma, a za koje navedeni ne posjeduje dokumentaciju o podrijetlu. Pronađena roba je oduzeta, a vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 13.272 eura - doznajemo iz Carine.

Na istom graničnom prijelazu od početka ove godine zbile su se dvije velike zapljene. Početkom siječnja carinici su kontrolirali automobil švicarskih registracija, kojim je upravljao državljanin Sjeverne Makedonije. Detaljnim pregledom vozila, uz uporabu opreme iz programa Hercule III, u prostoru rezervnog kotača pronađeno je 6600 cigareta West Silver, 4000 cigareta Jade La Rose i 9,7 litara rakije, robe za koje su propisane zabrane i ograničenja pri uvozu, a koje je vozač pokušao na skriven način unijeti na područje Unije. Cigarete su oduzete, a vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.272 eura. Obračunana je i naplaćena trošarina na cigarete u iznosu od 1419,13 eura. Sredinom siječnja kontroliran je kamion srpskih registracija, a carinici su pregledali vozilo i teret uporabom RTG uređaja.

U kamionu je prevožen tost kruh, za što je vozač imao papire. No, osim prijavljene robe, utvrđeno je kako se u teretnom prostoru - hladnjači nalazi i roba koja izgledom odstupa od legalno prijavljene robe. Zbog same specifičnosti vrste robe koja se nalazila u hladnjači, analizom slike s RTG uređaja, ali i uznemirenog vozača, pristupilo se i detaljnom pregledu i pretrazi navedenog vozila i hladnjače te je u istom, unutar pakiranja prijavljene robe - tost kruha, skriveno, pronađeno i 107 kartonskih kutija ispunjenih duhanskom melasom za pušenje, ukupne netotežine 1026 kilograma. Duhanska melasa za pušenje je oduzeta, a protiv vozača je podnesena nadležnom općinskom državnom odvjetništvu kaznena prijava zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 117.117,90 eura oduzeti su kamion i poluprikolica, a vozač je predan na daljnje postupanje policajcima.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike