Mozaik
OVOG TJEDNA NA TOP-LISTI SINGLOVA

Na prva dva mjesta dvije Slavonke - Noelle i Meri
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Osam noviteta su natjecateljske pjesme za izbor Hrvatske za Eurosong 2023.

Osječanka Noelle sa svojom pjesmom "Bye Bye" (Menart) treći tjedan zaredom predvodi listu HR Top 40. Time je Noelle postala prvi samostalni ženski izvođač nakon 66 tjedana s tri i/li više tjedana na broju jedan liste najemitiranijih. Meri Andraković, glazbenica i studentica osječke Akademije za umjetnost i kulturu, sa svojom se pjesmom "Bye Bye Blonde" (Croatia Records) nalazi na broju dva, čime je ostvarila svoj najbolji rezultat na HR Top 40 u karijeri. S ovom će se pjesmom predstaviti na ovogodišnjoj Dori 11. veljače u Opatiji.



Nijedan povratak


Suradnji grupe Buđenje i Matije Cveka "Oprostija bi sve" pripalo je treće mjesto. Sastav Swingers s novom verzijom singla Ive Robića "Srce, laku noć" nalazi se na četvrtom mjestu, a Top 5 zatvara pjesma "Zamisli" u izvedbi Massima.

Prije Noelle, posljednji ženski soloumjetnik s tri uzastopne vodeće pozicije bila je Vanna, koja je sa singlom "Pjesma o tebi" boravila na vrhu 2021. Osim toga, "Bye Bye" je prva pjesma od navijačke suradnje "Idemo Hrvatska", koju su snimili ZETZ, Pero Galić, Giuliano, Ivan Penezić, Mario Roth i Igor Delač, s tri i/li više tjedana zaredom na broju jedan rezultata mjerenja emitiranosti.

Ovotjedna lista broji 11 noviteta. Prvi put od 21. studenoga rezultati mjerenja nisu ubilježili nijedan povratak među najemitiranije. Pod terminom "povratak na listu" označavamo pjesme koje su boravile među 40, pa ispale s liste i naknadno se vratile. S druge strane, ovoga tjedna bilježi se najveći broj novih ulaza od 11. travnja 2022., kada je među najemitiranije ušlo 15 novih skladbi. Dvije pjesme debitirale su u Top 5. Od 11 noviteta osam singlova objavljeno je kao natjecateljske pjesme za izbor Hrvatske za Eurosong Dora 2023., koje će se održati u subotu, 11. veljače. Time je izjednačen rezultat iz 2019., kada se osam natjecateljskih naslova s prve povratničke Dore našlo na HR Top 40 u prvom tjednu od izlaska cjelovitih pjesama.

Nedavno je glazbeni svijet u Hrvatskoj proslavio 100. godišnjicu rođenja velikog umjetnika Ive Robića. Iako nije napisao većinu svojih pjesama, Robić autor je singla "Srce, laku noć" s kojom se prvi put našao u rezultatima mjerenja emitiranosti (četvrto mjesto), gotovo 23 godine nakon odlaska. Za novu verziju zadužen je sastav Swingers, koji su duetirali s Ivom Robićem zahvaljujući modernoj tehnologiji. S ovim rezultatom grupa Swingers našla se među najemitiranijima prvi put od lipnja 2022. i obrade singla grupe Parni valjak "Kao ti".

- Pjesma "Srce, laku noć" nastala je u povodu obilježavanja 100. rođendana Ive Robića, a kao logičan nastavak suradnje na pjesmi "Jabuke i trešnje" koja se dogodila još za života velikog Mister Morgena. "Srce, laku noć" bio je jednostavan izbor jer riječ je o pjesmi koju je napisao sam Ivo Robić, a pjesma je godinama bila favorit domaćih glazbenika kada je zatvaranje nastupa bilo u pitanju. Spot je sniman u prostorima bivše Gradske kavane u kojima je Mister Morgen započinjao svoju karijeru, što daje na autentičnosti kada je videoizvedba u pitanju. Trebamo njegovati baštinu kako bismo sagradili temelj za budućnost naše glazbe - riječi su Roberta Marekovića,

Od preostalih sedam singlova s Dore 2023., među 20 se nalaze suradnja grupe Top of the Pop i Marija 5rekovića "Putovanje" na broju 12, Eni Jurišić s baladom "Kreni dalje" na 13. mjestu, Damir Kedžo sa singlom "Angels and Demons" na 16. poziciji i Detour s naslovom "Master Blaster" na 17. mjestu. Let 3 prisutan je među najemitiranijima prvi put od 21. ožujka 2022., i to sa singlom "Mama ŠČ!" na broju 27. Svoj debi na HR Top 40 ostvario je vokalni etnosastav Harmonija disonance s pjesmom "Nevera (Lei, lei)" čiji video na servisu YouTube ima uvjerljivo najviše pregleda od svih natjecatelja (gotovo 420.000) i streamova na streaming servisu Spotify (preko 41.000). Posljednji novitet s Dore 2022. jest singl "Grijeh" u izvedbi Borisa Štoka.

Posljednji singl


Pjesma "Tko te voli kao ja" u izvedbi Davora Borne 20. je najemitiranija ovoga tjedna. Time je Davor Borno ušao na HR Top 40 nakon više od dvije godine i božićnog izdanja "San božićne noći". Radi se o devetom singlu s albuma "Kad zagrmi dalmatinska" iz 2021. Na 26. mjesto među najemitiranije je ušao sastav Cambi s baladom "Moja duša". U pitanju je jedan od naslova s albuma "Zaljubljen", objavljenoga krajem protekle godine. "Moja duša" je četvrti singl grupe koja je boravila na HR Top 40 u proteklih godinu dana.

- Sretni smo što je "Moja duša" pronašla mjesto u HR Top 40. Njoj tepamo da je nasljednica pjesme "Zaljubljen" i predstavlja posljednji singl s našeg novog albuma i nadamo se da doista, u skladu sa svojim nazivom, dira u dušu - izjavio je Jure Nikolić u ime sastava Cambi.

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma "Bye Bye" koju izvodi Noelle predvodi regije Dalmacija, Istra i Primorje, Slavonija i Središnja Hrvatska. U regijama Grad Zagreb i Zagorje najviše je emitiran singl "Samo se ljubit isplati" u izvedbi Jelene Rozge. Pjesme s liste možete poslušati preko poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Tanja Kvorka
VRLO SLIČNI NASLOVI PJESAMA
Najviši novi ulaz (broj 2) ostvarila je Meri Andraković sa singlom “Bye Bye Blonde”, koja ima sličan naziv pjesme kao i prvoplasirana Noelle. Posljednji put kada je HR Top 40 imao slučaj gotovo jednakih naziva pjesme bilo je tijekom ljeta 2022. godine, a i tada je sudjelovala Meri. Za potrebe smotre CMC festivala Meri je objavila singl “Briga me za sve”, a gotovo jednak naslov imala je i pjesma u izvedbi Kornelije “Briga me za sve (Uvijek u banani)”. Oba naslova provela su četiri zajednička tjedna među najemitiranijima u lipnju.

”Nevera (Lei, lei)” čiji video na servisu YouTube ima uvjerljivo najviše pregleda od svih natjecatelja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike