Kultura
STOTA OBLJETNICA ROĐENJA MATKA PEIĆA

Prigodni program “Sto godina s Požegom”
Objavljeno 8. veljače, 2023.
U prigodi stote obljetnice rođenja Požežanina Matka Peića, povjesničara umjetnosti, slikara i putopisca koji je najljepše opisao svoju Požegu, njegov grad mu uzvraća zahvalnost programom "Matko Peić - Sto godina s Požegom". Gradski muzej, Udruga Matko Peić, Zavod HAZU u Požegi, Gradska knjižnica i osnovne škole pripremili su izložbe, promocije predavanja i znanstveni skup, čiji je sadržaj u cijelosti posvećen onome što je Matko Peić bio i ostavio Požegi.

- Nadamo se da će dani Matka Peića pod nazivom "Sto godina s Požegom" biti dobro prihvaćeni na zadovoljstvo publike koja željno iščekuje nove programe - rekla je Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege prigodom predstavljanja programa koji će se održati od 10. veljače do 16. ožujka 2023.

- S obzirom na to da ove godine obilježavamo 100 godina rođenja Matka Peića, ovo je zapravo početak tog obilježavanja, a tijekom godine ćemo imati i više programa u sastavu Gradskog muzeja Požega - rekla je v. d. ravnatelja Lidija Španiček.

Na dan rođenja 10. veljače program počinje polaganjem vijenca uz bistu Matka Peića na trgu koji nosi njegovo ime, a u Gradskoj knjižnici održat će se promocija zbirke radova članova Udruge Mato Peić i učenika. Gradski muzej pripremio je izložbu slika Matka Peića "Povratak u Požegu".

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi bit će održan Znanstveni skup o Peiću. Gradska knjižnica u kojoj će se program održati, organizira predavanje likovnog kritičara Milana Bešlića te izložbu akvarela Davorina Radića, slikara koji je bio student Matka Peića. B.S.T.
Najčitanije iz rubrike