Kultura
STOTA OBLJETNICA ROĐENJA MATKA PEIĆA

Prigodni program “Sto godina s Požegom”
Objavljeno 8. veljače, 2023.
U prigodi stote obljetnice rođenja Požežanina Matka Peića, povjesničara umjetnosti, slikara i putopisca koji je najljepše opisao svoju Požegu, njegov grad mu uzvraća zahvalnost programom "Matko Peić - Sto godina s Požegom". Gradski muzej, Udruga Matko Peić, Zavod HAZU u Požegi, Gradska knjižnica i osnovne škole pripremili su izložbe, promocije predavanja i znanstveni skup, čiji je sadržaj u cijelosti posvećen onome što je Matko Peić bio i ostavio Požegi.

- Nadamo se da će dani Matka Peića pod nazivom "Sto godina s Požegom" biti dobro prihvaćeni na zadovoljstvo publike koja željno iščekuje nove programe - rekla je Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege prigodom predstavljanja programa koji će se održati od 10. veljače do 16. ožujka 2023.

- S obzirom na to da ove godine obilježavamo 100 godina rođenja Matka Peića, ovo je zapravo početak tog obilježavanja, a tijekom godine ćemo imati i više programa u sastavu Gradskog muzeja Požega - rekla je v. d. ravnatelja Lidija Španiček.

Na dan rođenja 10. veljače program počinje polaganjem vijenca uz bistu Matka Peića na trgu koji nosi njegovo ime, a u Gradskoj knjižnici održat će se promocija zbirke radova članova Udruge Mato Peić i učenika. Gradski muzej pripremio je izložbu slika Matka Peića "Povratak u Požegu".

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi bit će održan Znanstveni skup o Peiću. Gradska knjižnica u kojoj će se program održati, organizira predavanje likovnog kritičara Milana Bešlića te izložbu akvarela Davorina Radića, slikara koji je bio student Matka Peića. B.S.T.
Možda ste propustili...

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Kazalište traži stare slikovnice

U LIPIKU DODIJELJENE NAGRADE “DR. IVAN ŠRETER” NOVIM HRVATSKIM RIJEČIMA

Prestrujnik, šećerice i bakroza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I DAN LUTKARSTVA

Osječko Dječje kazalište pridružilo se proslavama svojim hit-predstavama

2

ZASTUPLJEN JE I ĐAKOVAČKI AUTOR MIRKO ĆURIĆ

Dvije bugarsko-hrvatske antologije

3

U OSJEČKOJ GALERIJI KNIFER

Svoja djela izlažu dvije umjetnice iz Poljske