Kultura
DRAŽEN BOTA VINKOVAČKI FOTOGRAF IZLAŽE U FOTO KLUBU

U vizualno je zagađenom Dubrovniku danas teško snimiti ovakve fotografije
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Dobio je glavnu nagradu “Đoko Milekić” na Međunarodnom fotografskom natječaju “Čovjek 2023.” Foto kluba Rijeka

U prigodi blagdana sv. Vlaha, sveca zaštitnika grada Dubrovnika, Foto klub Vinkovci i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, priredili su projekciju fotografija istaknutog vinkovačkog kroničara fotoaparatom Dražena Bote, pod nazivom "Grad", snimljenih prije 20-ak godina u Dubrovniku.



Glavna nagrada


- To su fotografije koje sam 2001. godine snimio u Dubrovniku, crno-bijele su i prikazuju arhitekturu tog jedinstvenog grada. To je nešto što dugo držim pripremljeno i, evo, možda je baš sada prilika da udovoljim i svima onima koji su me pitali kada će vidjeti cjelinu. Naime, samo tri fotografije iz ovoga materijala već su prezentirane na mojoj velikoj izložbi Babilon, a prije toga i na jednom od Salona fotografije Vinkovci, gdje su bile i nagrađene - rekao je Bota, dodajući kako preostali fotografski materijal, a ima ga dosta, nikada nije izlagao, prikazivao ili objavljivao, sve do ove prigode.

- I tako, godine prođu, u ovom slučaju i više od dvadeset. Kod mene to, međutim, nije čudno. Sve moje fotografije koje izlažem, ili prijavljujem na natječaje, uvijek su "odležane". One su sve bar nekoliko godina stare. One čekaju do prođu neke filtere, neko vrijeme, da jednostavno sve dođe na svoje mjesto, da ne budu instant-proizvod. Zanimljivo je i to što je fotografije, poput ovih večeras prikazanih, u Dubrovniku danas teško snimiti. U gradu punom ljudi, reklama, kulisa…, vrlo je teško uhvatiti trenutak da vam kadar bude čist. Ovo je nastalo u doba kada grad još nije bio toliko vizualno zagađen - pojasnio je Dražen Bota, odavno jedan od prepoznatljivih autora ne samo vinkovačke, nego i hrvatske fotografske scene, a o čemu je najbolja potvrda stigla ovih dana iz Foto kluba Rijeka, na čijem je natječaju Boti dodijeljena glavna nagrada "Đoko Milekić".

Podsjetimo, Izložba odabranih radova na Međunarodnom fotografskom natječaju "Čovjek 2023.", Foto kluba Rijeka otvorena je 24. siječnja, u riječkoj Galeriji Principij. Na natječaj se prijavilo 139 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Malte, Švedske i Velike Britanije, a prijavljena je ukupno 761 fotografija. Selektorica dr.sc. Iva Prosoli za izložbu je odabrala 72 fotografije 65 autora, koje su se tako našle u konkurenciji za tri ravnopravne pohvale, tri ravnopravne diplome te glavnu nagradu "Đoko Milekić", za koju je selektorica odabrala fotografije Dražena Bote, koji je na riječki natječaj na temu fotografskih promišljanja o čovjeku, dostavio tri fotografije nastale kroz dugogodišnji rad na fotodokumentaciji kiparske radionice "Zemlja" u vinkovačkoj tvornici Dilj.

- Ti su radovi već odavno u vrhu mog osobnog odabira. To su fotografije koje su postale gotovo ikonografske, koje su često vizualni citat u predstavljanju kiparske radionice "Zemlja". Tako da su mi često "pod rukom", pa sam ih prepoznao i kao radove koji se uklapaju upravo u temu ovoga natječaja. One prikazuju proces izrade kiparske skulpture, a u ovom slučaju to su predimenzionirane ljudske glave. Čovjek tu nije toliko prisutan kao osoba, umjetnik, koliko je prisutan kao motiv umjetničkog djela, odnosno prikaz čovjeka koji stvara, a reduciran je naspram prikaza tih ljudskih glava nadnaravnih veličina - pojasnio je Dražen Bota kada je doznao da je njegov ciklus fotografija nagrađen u Rijeci.

Bolji status


Nagrada je tim značajnija jer Bota se, kako kaže, rijetko prijavljuje na natječajne izložbe.

- Na štetu mog sudjelovanja na izložbama je ona druga strana, moj fotografski altruizam. Češće i više okrenut sam pomaganju drugima da prvi put naprave svoju izložbu, da kroz rad u Foto klubu Vinkovci, kao predsjednik i kao voditelj Galerije fotografije "Meraja", omogućim uvjete za to, da kao član cehovskih tijela omogućim fotografima obrtnicima nekakav bolji status i rad. To je put koji mene ispunjava i veseli jednako kao i kad dobivam nagrade - kaže Bota te dodaje kako je odluka o prijavljivanju baš na ovaj natječaj došla zbog same teme te osobe čije ime nagrada nosi, cijenjenog riječkog fotografa Đoke Milekića.

- Njegove životne, ljudske i fotografske vrijednosti inspirirale su me, a dobiti nagradu koja nosi njegovo ime svakako je i poticaj i obveza. Poticaj i obveza svakako su i brojne reakcije koje stižu od ljudi koji se raduju vašem uspjehu - kaže Dražen Bota.

Miroslav Flego
ZAOKRUŽEN RAD ORIGINALNOG PRISTUPA
- Glavna nagrada, koja nosi ime velikana riječke fotografije Đoke Milekića, dodijeljena je seriji fotografija pod nazivom “Glava”, autora Dražena Bote. Kroz fotodokumentaciju kreativnog rada, odnosno postupka izrade skulpture, fotografije tvore narativni slijed koji gotovo filmskim izborom kadrova i njihovim nizanjem gledatelju otvara mogućnost višestrukog čitanja. Rad se, između ostalih prijavljenih radova, izdvaja svojom zaokruženošću, karakterizira ga originalnost pristupa inače tradicionalnom žanru portreta umjetnika - navela je u obrazloženju selektorica dr.sc. Iva Prosoli.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike