Sport
ENGLESKA PREMIER LIGA OPTUŽUJE PRVAKA ZA KRŠENJE PRAVILA

Manchester Cityju prijeti oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje iz lige
Objavljeno 7. veljače, 2023.

Manchester City u nedjelju je porazom kod Tottenhama zadobio udarac u pokušaju obrane naslova engleskog prvaka, no jučer mu je Premier liga zadala još teži udarac, koji bi ozbiljno mogao uzdrmati klub s Etihada na duže razdoblje. Naime, Premier liga je nakon završetka dugogodišnje istrage optužila Manchester City za kršenje financijskih pravila u razdoblju između 2009. i 2018. godine, i to u više od sto slučajeva, zbog čega mu prijeti oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje iz lige.



Prema pisanju engleskih medija, optužbe se odnose na točne financijske informacije koje uključuju sve prihode, detalje o stvarnim plaćama i naknadama trenerima i igračima, poštovanje UEFA-inih propisa, profitabilnost, održivost, operativne troškove, ali i suradnju s istragom Premier lige. Svi ti podatci trebali bi dati stvarnu sliku financijskog položaja kluba, kojeg je u rujnu 2008. godine preuzelo trgovačko društvo Abu Dhabi United Group pod vodstvom šeika Mansour bin Zayed Al Hahyana. Od tada su u klub uložene stotine milijuna eura, a "građani" su osvojili šest naslova prvaka, dva FA kupa i šest Liga kupova te igrali u finalu Lige prvaka. Sada bi nezavisna komisija trebala ispitati poslovanja kluba u tom razdoblju, a ako Manchester City bude proglašen krivim, moguće su kazne u rasponu od oduzimanja bodova pa do izbacivanja iz Premier lige. No izvjesno je kako se konačno rješenje neće doznati brzo, a procjenjuje se da bi cijeli proces mogao potrajati i nekoliko godina. Vrijedi podsjetiti da je M. City već bio jednom kažnjen, nakon što je UEFA-ina istraga utvrdila kršenje financijskog fair-playa u razdoblju od 2012. do 2016. godine, zbog čega je 2020. bio kažnjen s dvije godine nenastupanja na europskim natjecanjima i novčani iznos od 30 milijuna eura. No engleski je klub pravdu potražio na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) koji je zabranu nastupa poništio, a kaznu smanjio na samo 10 milijuna € uz obrazloženje kako većina navodnih prekršaja ili nije dokazana ili je otišla u zastaru.

Nije dugo trebalo čekati ni na reakciju iz redova aktualnog engleskog prvaka koji se oglasio priopćenjem.

- Manchester City iznenađen je objavljivanjem ovih navodnih kršenja pravila Premier lige, posebno s obzirom na opsežan angažman i veliku količinu detaljnih materijala koje je EPL (Engleska Premier liga) dobio. Klub pozdravlja preispitivanje čitave situacije od strane neovisne komisije, kako bi nepristrano razmotrila cijeli skup nepobitnih dokaza koji idu nama u korist. Stoga se veselimo što će se ovo pitanje okončati jednom zauvijek - stoji u priopćenju nogometnog kluba s Etihada.

G. Roguljić
Juventus nedavno kažnjen s “- 15” bodova
Eventualna kazna “građanima” bit će druga u kratko vrijeme za klubove iz europske elite jer je nedavno zbog sličnih grijeha drakonski kažnjen i Juventus. Talijanski je velikan zbog “friziranja” financijskih izvješća, u što su ulazili i neprijavljivanje stvarne bilance te plaćanje igrača “ispod stola” tijekom pandemije koronavirusa, kažnjen s oduzimanjem 15 bodova u aktualnom prvenstvu. To je “staru damu” dovelo u praktički bezizlaznu situaciju što se plasmana u Ligu prvaka tiče, nužnu za kakvu-takvu financijsku stabilnost i nastavak borbe za trofeje, domaće i europske. Osim toga, vremenskim suspenzijama radom u nogometu kažnjeni su i bivši vodeći ljudi kluba, koji su malo prije toga podnijeli ostavke, predsjednik Andrea Agnelli, dopredsjednik i igračka klupska legenda Pavel Nedved te sportski direktor Fabio Paratici kao i Federico Cherubini.

Najčitanije iz rubrike