Crna kronika
”DINAMO2” - RASPRAVA NIJE POČELA

Obrana opet zatražila da suđenje Mamićima iz Osijeka preseli u Zagreb
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Većina optuženika se pojavila na suđenju, no bez braće Mamić koji se i dalje nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine

Na Županijskom sudu u Osijeku ponovno je odgođeno suđenje braći Mamić i još četirima osobama zbog izvlačenja više od 144 milijuna kuna (sada više od 19 milijuna eura) iz Dinama. Zbog zahtjeva obrane da se predmet preseli iz Osijeka u Zagreb, nije bilo uvjeta za održavanje rasprave dok Visoki kazneni sud ne odluči o tome. Riječ je drugoj optužnici koja se proteže na 700 stranica, podignuta je prije pet godina, a potvrđena je prije tri.



Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović rekao je da nema uvjeta da se prijedlog za delegaciju spisa odbaci, jer su ga podnijeli svi optuženici. Ksenija Vržina, odvjetnica Nikkyja Arhura Vuksana, zatražila je da se službenim putem pribavi pravomoćno rješenje Uskoka o provođenju istrage protiv sudaca Vekića i Kvesića, čemu se Uskok usprotivio.

Odugovlačenje


Marta Šamota Galjer, zamjenica ravnateljice Uskoka, tražila je od suda da ne prihvati zahtjeve obrane za delegacijom predmeta u Zagreb, dok je Igor Stanić, odvjetnik Marija Mamića, naveo kako spašavanje nadležnosti osječkog Županijskog suda podsjeća na scene iz filma "Spašavanje vojnika Ryana".

- Mi smo protiv zahtjeva obrane da se predmet delegira iz Osijeka u Zagreb. Naš stav potvrdio je i Visoki kazneni sud kao i Vrhovni sud u svojim rješenjima kada su već odlučivali o ovoj delegaciji. Ovaj prijedlog obrane je isključivo usmjeren daljnjem otezanju i odugovlačenju. Sve dosadašnje radnje okrivljenika usmjerene su isključivo na to da se ne započne suđenje u ovom predmetu - rekla je zamjenica ravnateljice Uskoka.

Ivan Stanić, odvjetnik Marija Mamića, rekao je kako je odluka suda očekivana te da spis mora na viši sud na odlučivanje.

- Imamo ironičnu, grotesknu situaciju gdje je najprije delegirana nadležnost u Osijek na temelju navodnih poznanstava sudaca i nekih osoba u ovom postupku, a mi danas ovdje imamo istragu, pravomoćnu, protiv sudaca Županijskog suda u Osijeku. Imamo činjenicu da su vjerojatno neki suci u svojstvu svjedoka ovdje ispitani, činjenicu da se neki postupci nastavljaju voditi ovdje i mi žmirimo na te okolnosti. Ovo nije normalna situacija da se ovaj postupak nastavlja odvijati u Osijeku - rekao je Stanić.

Procesna povreda?


- Moramo napokon prihvatiti činjenicu da smo država članica Europske unije, to što je bilo prije 30 ili 40 godina na suđenjima na ovim prostorima je nešto sasvim drugo. Danas okrivljenici imaju svoja prava koja mogu koristiti u postupku, svidjelo se nekoj stranci u postupku ili ne. Tako je jedan od okrivljenika, Mario Mamić, još na sjednici optužnog vijeća predložio izdvajanje nezakonitih dokaza koje je tadašnje optužno vijeće odbilo s obrazloženjem da se radi o zlouporabi prava od strane obrane. Mario Mamić je uložio žalbu na takav stav optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, a Vrhovni sud je u tom dijelu usvojio u cijelosti žalbu obrane i naveo da sud nije mogao odbiti da se ne radi o zlouporabi prava obrane, već da je trebao riješiti taj prijedlog - kazao je odvjetnik Stanić.

Po njemu, koliki je i kakav intenzitet povrede prava okrivljenika u ovom postupku jasno govori činjenica da od toga nisu imali nikakve koristi. “Na toj istoj sjednici kada nam je to pravo oduzeto, isto to vijeće potvrdilo je optužnicu zbog koje smo mi ovdje. To je jedna nepovratna procesna povreda na štetu okrivljenika, no Vrhovni sud i u toj je situaciji dao jedan put kako se to mora rješavati, a to je da na prvoj idućoj raspravi koja će se održati kada budu ispunjeni uvjeti, obrana može postaviti svoj prijedlog - zaključuje Stanić i dodaje kako nitko nije prozvao, niti to može učiniti, da sud sam razvlači postupak.

Sandra Lacić
PRILOŽEN CD S IZJAVOM SUCA ROŠCA
Na raspravi je predan CD s izjavom glasnogovornika Miroslava Rošca koji je sada i vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda Osijek, od 24. studenoga 2021., i to nakon što je sudac Vekić uhićen drugi put. “Svakako šteti ugledu suda i neugodno nam je, jer se radi o kolegama. Uvijek je stres kada se u nekoj kući dogodi da je netko u takvom postupku, ali sud se trudi da i dalje radi zakonito i savjesno radi povjerenja građana i vraćanja tog povjerenja koje je narušeno ovakvim pojedinačnim ekscesima”. Prema mišljenju odvjetnika Stanića, to je razlog da ovaj postupak ne može biti vođen u Osijeku.

Optužnica Uskoka
Uskok tereti Zdravka Mamića da je ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi