Novosti
OBNOVA BANOVINE

Bačić najavio gradnju 30 višestambenih zgrada
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Do kraja godine svim će se korisnicima kontejnera nakon potresa osigurati primjereni smještaj, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i najavio gradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na Banovini. Najavio je da će Vlada ovoga tjedna odlučivati o programu obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja sugrađana iz 2500 kontejnera na području Banovine i Zagreba, kako bi do 1. studenoga građani našli primjereni smještaj. "Svjesni smo da nije moguće toliko velik broj zgrada obnoviti, ali ćemo osigurati primjeren smještaj", rekao je Bačić nakon što se u razgovoru sa županom Ivanom Celjakom i sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček upoznao sa stanjem i potrebama grada u obnovi. Ponovio je kako je već objavljen javni poziv vlasnicima zgrada ili praznih stanova sa žutom ili crvenom oznakom da se jave u Ministarstvo kako bi se zaključili sporazumi o doniranju stanova.

Bačić je istaknuo da su zakonskim izmjenama stvorene pretpostavke da APN, koji se dosad bavio stanovima POS-a, sada angažira i u tom projektu. "Nemam čarobni štapić, ali učinit ćemo sve da se odmah krene u projekt", rekao je.

Nakon što je obišao kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici, Bačić je posjetio radilište na dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig. Riječ je o prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi dvije višestambene zgrade s 38 stanova na sisačkom području u organizaciji države. Rok završetka radova je početak listopada. Najveće gradilište je krug sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić”, gdje je za potresa teško oštećeno više bolničkih paviljona. U tijeku je cjelovita konstrukcijska obnova zgrade pedijatrije, te nove i stare interne, što se financira iz Fonda solidarnosti EU-a. Nakon obnove sisačka će bolnica imati potpuno novi bolnički kompleks. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike