Novosti
IVAN ANUŠIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA O IZBORNIM JEDINICAMA:

Očekujem isti broj zastupnika
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak da se odluke Ustavnog suda o izbornim jedinicama neće propitkivati i kako očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti.

‘‘Ustavni sud radi po Ustavu i još 2010. godine je dao smjernice i nalog da se počnu usklađivati izborne jedinice. Svjesni smo toga da je dio hrvatske demografski oslabio i da stoga treba prenamijeniti izborne jedinice u skladu sa zakonom‘‘, istaknuo je Anušić prije početka sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Anušić je kazao kako očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti i da će se vjerojatno mijenjati granice izbornih jedinica onako kako je predložio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. "Radi se o prijedlogu stručnjaka koji to nisu gledali ni sa kakvog političkog okvira ili interesa, već radeći onako kako bi u ovom trenutku bilo najbolje za sve birače‘‘, dodao je. Dodao je da je zadovoljan prijedlogom Instituta Ivo Pilar, ali naglašava da će odluku donijeti većina u Hrvatskom saboru.

Ustavni sud bi u utorak trebao održati sjednicu na kojoj će se izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore. Suci Ustavnog suda imaju tri mogućnosti; zatražiti od Sabora da bez odgode izmijeni zakon kako bi se poštovalo načelo jednakosti biračkog prava, ukloniti potencijalno neustavne propise ili ne učiniti ništa. Institut Ivo Pilar predložio je korekciju granica izbornih jedinica kako bismo u svakoj imali podjednak broj birača, što je uvjet da idući izbori ne budu proglašeni neustavnima. H/D.Pav.
UPOZORENJE STIGLO JOŠ 2010. GODINE
Ustavni sud je još 2010. upozorio na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori, jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. I tadašnji i svi kasniji sazivi Sabora nisu ništa poduzeli u vezi s tim izvješćem. U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, a rezultati posljednjeg pokazali su da su se ta odstupanja u međuvremenu povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora.

Možda ste propustili...