Regija
ORKANSKO NEVRIJEME I POLJOPRIVREDA

Muka na farmama: U krovovima rupe, krave na hladnoći daju manje mlijeka
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Usjevima u ovom trenu vjetar nije naštetio. Štete pretrpjeli i lovci na infrastrukturi, a divljač morala potražiti zaklone
ĐAKOVO



Subotnje orkansko nevrijeme, koje je na području županije, osim osječkim, najviše posla zadalo i đakovačkim vatrogascima zbog rušenja brojnog drveća, pokrova, tendi, dijelova fasada i dr., sa sobom je donijelo i znatno zahlađenje - jučer je Đakovo osvanulo na -6 - te se odrazilo dijelom i u poljoprivredi.



Kod ratara se vjetar u ovom trenutku nije odrazio na usjeve, dok su viši, trajni nasadi, dakako, izloženiji.

Dobar za sušenje tla


- Biljke su male i u ovom trenutku ni tako jak vjetar, pa da je puhao i 150 kilometara na sat, nije se odrazio na njih. Vjetrovito vrijeme čak pogoduje, da se vlažno tlo brže isuši. Čak i da je došlo do pada stabala, to usjevima u njihovu sadašnjem stanju ne bi naškodilo - kaže piškorevački ratar Matija Brlošić.

Stočari đakovačkog kraja u subotnjem orkanskom nevremenu prošli su gore. Farmer s velikom farmom muznih krava, kao i tovom junadi u Potnjanima, Branko Kolak, ujedno i predsjednik krovne organizacije proizvođača mlijeka u RH – Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina, kaže kako je jak vjetar rušio pokrov s krovova farmi.

- Znalo je biti olujnog vjetra tijekom ljeta i sl., no ovakav ne pamtim. I s krova moje farme palo je 4-5 ploča, a krave su od jakih udara vjetra bile uznemirene. To je kravama neprirodno stanje, njima je sve to iskakanje iz uobičajenog ritma. Drveće nije padalo - kaže Kolak. Na upit kako je stoka bila zaštićena od subotnjeg nevremena s obzirom na brojne staje otvorenog tipa, kaže kako takvi objekti moraju imati na sebi "zavjese" koje se u tim slučajevima spuste. "Većina ih ima. Na mojoj štali, također otvorenog tipa, imam zidove do 2,5 metara visine i to daje zaklon životinjama od nevremena", dodaje Kolak. S obzirom na veliko zahlađenje, ovaj farmer kaže kako je idealno vrijeme zimi za ovu stoku od 0 do 5 stupnjeva.

Rušio i čeke


- Ispod nule počinju koristiti hranu za energiju, za zagrijavanje. Jutros je bilo -6, i to je kravama već malo hladno. Pada li temperatura ispod minus pet, pada i mliječnost krava. Ako je, primjerice, minus 15, i do 15 posto se zna izgubiti mliječnost. Oko nule je dobro, idealno - kaže Kolak.

Kako je divljač, odnosno infrastruktura u šumi o kojoj se brinu lovci izdržala subotnje orkansko nevrijeme pitali smo predsjednika đakovačkog Lovačkog društva "Jelen" Miroslava Galića.

- Bilo je nešto prevrnutih čeka koje nisu ukopane, nego su samostojeće, dok na našem lovačkom domu štete nije bilo. Divljač si je našla zaklone i nije se kretala dok nevrijeme nije prošlo. Sama se povukla, svi su legli u svoje ležaje - kaže Galić.

Suzana Župan
U siječnju 104 litre kiše, a lani samo 19      
I pratitelj đakovačkih vremenskih prilika Bartol Bačić kaže da je subotnje nevrijeme bilo jedno od najvećih otkada bilježi vrijeme. Njegovi mjerni instrumenti zasad 2023. bilježe s velikim oborinama: u siječnju su pale 104 litre od čega je otopljeni snijeg 27 litara. “A lani u siječnju palo je samo 19 litara”, kaže. Tridesetogodišnji prosjek u Đakovu je 776,33 litre kiše, a mjesečni 64,69. Mjesečni prosjek lani bio je 59,83, godišnje su oborine dostigle 718, a preklani 790 litara.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana