Kultura
KNJIGA R. PŠIHISTAL

Studije o Marulićevoj Juditi
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Knjigu profesorice Filozofskoga fakulteta u Osijeku Ružice Pšihistal "Studije o Marulićevoj Juditi" objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba. Studije prof. Pšihistal, kako navodi nakladnik, nastajale su kao plod autoričina dugogodišnjega rada, štoviše, svojevrsne filološke obuzetosti Juditom. Riječ je, naglašava, o prvoj autorskoj znanstvenoj monografiji o Marulićevoj Juditi i vrijednom doprinosu nacionalnoj znanosti o književnosti, a sustavnost i preglednost izlaganja privući će i širi krug čitatelja, točnije, sve koji žele proširiti znanja i čitati prvoga klasika hrvatske književnosti.

Knjiga "Studije o Marulićevoj Juditi" (330 str.) podijeljena je u pet poglavlja. Autorica je pomno analizirala transpoziciju biblijskoga teksta u Marulićev ep (Marulićeva Judita prema biblijskoj Juditi) te sažela dosadašnja alegorijska tumačenja i otvorila nova pitanja o Juditi kao političkoj alegoriji (Marulićeva Judita u alegorijskim čitanjima).

U trećem poglavlju provela je retoričko-stilističku analizu razvijenih usporedbi kao važnih markera epskoga žanra (Razvijene ili epske usporedbe u Juditi), a potom propitala mjesto tradicijske kulture i vernakularne jezične zajednice u Juditi (Tradicijska kultura i naša jezična zajednica u Juditi).

U završnom poglavlju u prvi plan stavila je odnos biblijske i Marulićeve Judite iz perspektive njihova mjesta u kanonima (biblijskim/književnim/školskim) zajedno s temom kako se Gutenbergov izum sretno "umiješao" u "sudbinu" hrvatske knjige i smjestio ju u tijesni kanon postinkunabulskih književnih knjiga na vernakularu (Nevolje biblijske i Marulićeve Judite s kanonima).

Ružica Pšihistal rođena je 1966. u Vinkovcima. Profesorica je na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje u znanstveno-nastavnome zvanju redovite profesorice predaje na Katedri za hrvatsku književnost. Objavila je više znanstvenih knjiga. H
Možda ste propustili...

190 GODINA GŠ U DONJEM MIHOLJCU

Nastupilo sedam glazbenih škola

U SJEDIŠTU UN-A OTVORENA IZLOŽBA O HRVATSKOJ KULTURI

LADO je nastupio u New Yorku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Kako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u temama koje se na njih odnose

2

90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji

3

UDRUGA ADELA DODIJELILA NAGRADE

Narativne linije koje prate sudbine žena željnih samostalnosti