Kultura
IRENA BEKIĆ, NOVA RAVNATELJICA

Umjetnički paviljon 125 godina nakon prve izložbe širi se po cijelom gradu
Objavljeno 7. veljače, 2023.
Umjetnički paviljon 125 godina od prve izložbe, zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru, izlazi van i širi se po cijelom gradu, najavila je nova ravnateljica te institucije Irena Bekić predstavljajući ovogodišnji program i programsku koncepciju u četverogodišnjem razdoblju. Razdoblje koje je pred Umjetničkim paviljonom bit će obilježeno izmještanjem, a tim će pojmom biti pokriven i izložbeni segment, rekla je Bekić, napomenuvši da ne mogu raditi velike izložbe jer za to nemaju ni prostor ni vrijeme. Zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru selimo se u različite prostore i različite kulturne ustanove po gradu, rekla je Bekić, ocijenivši to zanimljivom pozicijom koja Paviljon stavlja u stanje izmještenosti i na poziciju ruba. To, istaknula je, otvara čitav niz pitanja inherentnih samoj arhitekturi paviljona. Paviljon kao arhitektonska forma je, smatra, arhitektura bez stalne funkcije s nekakvom privremenošću.

- Mi smo ovdje na ovom mjestu privremenosti 125 godina - podsjetila je i dodala kako 125 godina od prve izložbe izlaze van i šire se po cijelom gradu.

- To će iskoristiti kao svoju prednost. Sljedeće smo razdoblje rezervirali za umjetnička i kustoska istraživanja te za razvijanje edukativnih programa. To su segmenti koji će se paralelno provlačiti kroz naš program. Edukativne programe povezat ćemo suradnjom sa sveučilištem, to je nužna os u razvoju svake kulturne politike. Ove godine organiziramo izložbu Neli Ružić u prostorima Hrvatskoga inženjerskog saveza u Palači Vranyczany u Berislavićevoj ulici, izložbu fotografija Sofije Silvije u Botaničkom vrtu, a potkraj godine održat će se izložba Sandre Križić Roban o hrvatskim fotografkinjama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - istaknula je ravnateljica Bekić te najavila i otvaranje novog prostora s galerijom u Jurišićevoj ulici koji ima 116 četvornih metara.

- To je naš prostor koji ćemo mi koristiti. Do proljeća bi prostor mogao postati funkcionalan, pa bismo tada započeli i s izlaganjem, a u perspektivi je to izložba Kate Mijatović. Na Dan paviljona potkraj godine planiramo otvoriti izložbu plakata iz svog fundusa, a riječ je o plakatima koji predstavljaju izložbe u razdoblju od 1945. do 1975. - dodaje Bekić.

Odgovarajući na pitanje o obnovi Paviljona, koji je u potresu 2020. godine pretrpio velika oštećenja, rekla je da trenutno traje proces javne nabave za izvođače, a početak radova očekuje u dogledno vrijeme.

- Rok izvršenja radova od početka obnove je 18 mjeseci - napomenula je ravnateljica Umjetničkoga paviljona Irena Bekić. H
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike