Mozaik
DODIJELJENE NAGRADE GRAMMY

Davis ušla među dobitnike EGOT-a
Objavljeno 6. veljače, 2023.
Glumica Viola Davis pridružila se u nedjelju rijetkim zvijezdama šoubiznisa koje su osvojile nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony, takozvani EGOT, nakon što je kući odnijela gramofon za najbolju audioknjigu, naraciju i pripovijedanje. Davis je osvojila Grammyja za audioverziju svojih prodavanih memoara iz 2022. "Finding Me".

- Napisala sam ovu knjigu u čast šestogodišnje Viole. Odati počast njezinu životu, njezinoj radosti, njezinoj traumi, svemu. I to je jednostavno bilo takvo putovanje - jednostavno sam EGOT! - rekla je na ceremoniji uoči dodjela u Los Angelesu.

Davis je pobijedila prilično upečatljivu konkurenciju: komičara Mela Brooksa, koji već ima EGOT, skladatelja i glumca Lin-Manuela Mirandu, kojemu nedostaje Oscar, te glumca Jamieja Foxxa i glazbenika Questlovea, koji su dobitnici Oscara i Grammyja. Davis je 2017. osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu za film "Fences" uz Denzela Washingtona, te Tonyja, svog drugog, za istu ulogu u drami Augusta Wilsona 2010. Dobila je Emmyja za najbolju glumicu u drami za "Kako se izvući s ubojstvom" 2015. godine. Davis je 18. osoba kojoj je uspjelo osvojiti EGOT. Posljednja prije nje bila je Jennifer Hudson 2021.

Pop-zvijezda Beyonce oborila je rekord na dodjeli Grammyja za najviše osvojenih nagrada u karijeri, ali je ponovno izgubila u prestižnoj kategoriji za album godine od britanskog pjevača Harryja Stylesa. Beyonce je osvojila četiri Grammyja, uključujući za najbolji dance/elektronički album, čime je u svojoj karijeri ukupno osvojila 32. Dosad je taj rekord, s 31 osvojenim trofejom, držao pokojni dirigent klasične glazbe Georg Solti. Unatoč uspjehu tijekom godina, Beyonce nikada nije osvojila nagradu za najbolji album. Harry Styles dobio je tu prestižnu nagradu u nedjelju za "Harry‘s House".

- Toliko sam bio inspiriran svakim umjetnikom u ovoj kategoriji - rekao je iznenađeni Styles primajući nagradu.

Album pjevačice Lizzo "About Damn Time" proglašen je albumom godine, a pjesma godine je "Just Like That" Bonnie Raitt. Američka džez-pjevačica Samara Joy proglašena je najboljom novom umjetnicom. Reper Bad Bunny kući je odnio nagradu za najbolji album urbane glazbe za "Un Verano Sin Ti". Najboljim rap-albumom proglašen je "Mr. Morale & the Big Steppers" Kendricka Lamara.

Ostali su dobitnici, među ostalima, glumice Whoopi Goldberg i Rita Moreno, brodvejski skladatelj Andrew Lloyd Webber i pjevač John Legend. H
Možda ste propustili...

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix