Kultura
HNK OSIJEK

Premijerno izvedena komedija "Sviraj to ponovno, Sam"
Objavljeno 6. veljače, 2023.

Komedija Woody Allena "Sviraj to ponovno, Sam", u režiji Tamare Damjanović i u koprodukciji s Kazalištem Virovitica, u petak navečer je premijerno izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Iako je predstava premijeru doživjela na Broadwayu prije 50-tak godina, a poslije je snimljen i film, redateljica Damjanović ističe kako u pripremama za premijeru nisu robovali radnji iz filma, ali su se zbog autorskih prava morali držati teksta, pa se nije mogla raditi adaptacija koja bi se previše odmicala od originalnog predloška.
Ističe kako je predstava svojevrsni "hommage" kultnom filmskom klasiku "Casablanci", čiji se glavni glumac Humphrey Bogart pojavljuje u fantazijama psihički uzdrmanog glavnog lika predstave Allana Felixa te mu daje savjete kako postupati s njemu tragično nedokučivim ženama.
Trudila sam se ispoštovati glumce, svoj autorski tim, ali i sebe te svoj redateljski pečat, tako da taj tekst ostane Allenov, ali da predstava bude naša, napominje redateljica Damjanović. 

 

Ravnatelj drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja podsjeća kako je ovo novi koprodukcijski projekt ovoga kazališta, nakon siječanjske koprodukcije predstave "Teror", s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha.
Ono što je jako dobro kod koprodukcija je to što donose uvijek dobrodošlu novu energiju, suradnju između glumaca, što je u ovom slučaju izrodilo odličnu predstavu. Kada je u pitanju Woody Allen, s njim nema sredine, jer je on osoba koju ili voliš, ili ne voliš. Mislim da će svi koji vole Woody Allena doći na svoje, a da će se onima koji ga ne vole, svidjeti izvedba naših glumaca, ocijenio je Čabraja.

 

Ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić zadovoljan je što je osječki HNK prihvatio suradnju u ovoj koprodukciji, koja je nastavak priče o mreži slavonskih kazališta, u kojoj se pokušava uspostaviti profesionalna suradnja kazališta s ovoga područja.

Glavnu ulogu neurotičnog intelektualca i filmskog kritičara Allana Felixa odigrao je glumac Matija Kačan, koji smatra kako je u pitanju zabavan, maštovit i pametno napisan tekst, u kojem nas Woody Allen vodi kroz neurozu svih svojih likova, ali uvijek na lijep i simpatičan način, koji je obojan nekom dozom nostalgije.
Uz Kačana, u predstavi su nastupili Armin Ćatić, Matea Grabić Ćaćić, Goran Vučko, Sara Lustig i Monika Lanšćak.
Scenografiju predstave osmislila je Sheron Pimpi Steiner, kostimografiju Ivana Živković, skladateljica glazbe je Katarina Ranković, a suradnik za scenski pokret Vuk Ognjenović.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana