Regija
ZASLUŽILA HRVATSKO SREBRO

Druga županija po novcu povučenom iz Europske unije
Objavljeno 6. veljače, 2023.
Prema analizi portala župan.hr, VPŽ je u 2021. godini po stanovniku uspio dobiti 785,29 kuna

Prema podatcima koje je pokazala analiza podataka dobivenih iz konsolidiranih proračuna svih HR županija, a donosi portal župan.hr, Virovitičko-podravska je po povučenim europskim sredstvima po stanovniku - druga u Hrvatskoj. Ona je u 2021. godini po stanovniku povukla 785,29 kuna i to joj je donijelo "hrvatsko srebro".



- Europska unija ponudila nam je niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Koristit ćemo ih i nadalje jer spremno dočekujemo novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata. Na području naše županije od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijardi kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, oni koji pridonose boljem standardu naših građana – naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.


Virovitičko-podravska županija godinama je pripremala projekte, strateški imala spremnu projektnu dokumentaciju i potrebne dozvole i bila je spremna za otvaranje natječaja.

- Zbog te naše spremnosti nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a, ali i podršku Vlade RH i resornih ministarstava, omogućili ostvarenje naših brojnih projekata, ali i projekata mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, poduzetnicima, gospodarstvenicima, dobivanje nepovratnih sredstava – dodaje Andrović.

Najznačajniji projekti koji se centrirali VPŽ u sam hrvatski vrh jesu: projekti navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac kao i druga faza sustava Kapinci – Vaška, poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, Tehnološko-inovacijski centar, Kuća čaja u Špišić-Bukovici, Centar za posjetitelje Križnica, Geo info centar u Voćinu, Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, ali i novi vrtići na području županije.

- Danas djeca u našoj županiji, zahvaljujući i fondovima EU-a, idu u nove i obnovljene vrtiće. Jedanaest je novih vrtića, dva se grade, a još su ih četiri u najavi. U skoroj budućnosti neće biti općine koja neće imati vrtić i to je odlična demografska mjera – naglašava župan.
NIZ PROJEKATA IZ RAZLIČITIH PODRUČJA
Provodi se projekt Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska, gradi se Turističko-rekreacijski centar “Jezero - Hercegovac - Ružica grad”, kreće provedba projekta širokopojasnog interneta na području osam općina. Nastavlja se s projektom Sušionice povrća, obnove dvorca u Cabuni, Centra za pametnu poljoprivredu u Virovitici, novog rodilišta u Virovitici i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, izgradnje novih škola u Pitomači i Orahovici, nove gimnazije u Virovitici, novih sportskih dvorana u Slatini, Suhopolju, Novoj Bukovici, Ćeralijama... Nastavlja se i sa sustavima navodnjavanja – Lukač, Đolta II. faza, Čađavica, Zdenci, Čačinci – Crnac, kao i projektima vezanim za geotermalne potencijale na području VPŽ-a...

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike