Regija
ZAJEDNIČKO OBAVLJANJE POSLOVA

Prednost funkcionalnog spajanja prepoznali su i u županjskoj Posavini
Objavljeno 6. veljače, 2023.
U organizaciji predškolske djelatnosti odlučili su se povezati Grad Županja i Općina Bošnjaci te Općina Vrbanja i Grad Otok
ŽUPANJA - Osnivanje zajedničke turističke zajednice, s namjerom stvaranja i razvoja jedinstvenog turističkog proizvoda i destinacije poželjne za dolazak turista, zajedničkim nastupom na tržištu, na što su se odlučili Grad Otok i općine Vrbanja i Bošnjaci, pokazuje da i lokalne jedinice u županjskoj Posavini sve više prepoznaju prednosti funkcionalnog spajanja u obavljanju pojedinih zajedničkih poslova. To su prije svega racionalizacija troškova, veća transparentnost i učinkovitost u radu te kvalitetnije pružanje usluga građanima. Dodatna je prednost i ta što država financijski podupire lokalne jedinice koje se odluče na dobrovoljna funkcionalna spajanja. A još snažnije pomaže i stvarno, teritorijalno spajanje. Za one koji se odluče za jedan od navedena dva modela Vlada RH u ovoj je godini osigurala potporu od 100 milijuna kuna. Općine u županjskoj Posavini podržavaju funkcionalno spajanje i odlučuju se primjenjivati ga u praksi, ali o stvarnom teritorijalnom spajanju i ne razmišljaju, jer teško je i očekivati da će i jedna donijeti odluku o samoukidanju.

Rasterećenje


U suradnji i povezivanju s drugim lokalnim jedinicama najdalje je poodmakla Općina Bošnjaci. "Moramo surađivati s drugim gradovima i općinama, što je od obostranog interesa i koristi. Vrlo je važna sinergija u prepoznavanju zajedničkih ciljeva i projekata koji će stvoriti uvjete za kvalitetniji život. Zajedništvo jamči napredak i u tom smjeru nastavljamo", kaže načelnik Andrija Juzbašić. Smatra da je to jedini ispravan put kojim se ostvaruje financijsko rasterećenje i koji donosi niz prednosti. I to je, ustvrdio je, budućnost, posebice za manje i financijski ovisnije jedinice lokalne samouprave.

Bošnjaci imaju odličnu suradnju s Gradom Županjom i s gradskim tvrtkama Komunalac i Čistoća, koje svoje usluge već godinama pružaju i korisnicima u toj općini. A sada se povezuju i na području predškolskog odgoja. U Bošnjacima će se graditi ispostava Dječjeg vrtića Maslačak Županja. Za taj su projekt, u kojemu Grad Županja sudjeluje kao partner, Općini odobrena nepovratna sredstva u iznosu od 4.104.000 kuna. Novosagrađeni objekt s pripadajućim sadržajima bit će u vlasništvu Općine. Zajedničke će funkcije plaćati obje lokalne jedinice u određenom postotku, uz sufinanciranje države.

Knjižnica, azil


Županja i Bošnjaci odlučili su zajednički krenuti i u izgradnju azila za napuštene pse. Projektu će se, najavljuje načelnik Juzbašić, priključiti i Grad Otok, s kojim su već umreženi i u turističku priču. "Gradonačelnik Josip Šarić izrazio je namjeru da nam se pridruže i na taj način riješe problem zbrinjavanja pasa koji i njih muči, no o svemu ćemo detaljno razgovarati kada svi skupa sjednemo za stol", kazao je. Bošnjaci su ostvarili i kvalitetnu suradnju s Gradom Vinkovcima. Naime, lani je u svibnju otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Općine Bošnjaci koja djeluje kao područna knjižnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, na zadovoljstvo cijele lokalne zajednice

Na funkcionalno spajanje u organizaciji predškolske djelatnosti odlučila se i Općina Vrbanja s Gradom Otokom, koji će kao osnivač Dječjeg vrtića Pupoljak osnovati podružnicu u Vrbanji. Vrbanja surađuje i sa susjednim općinama Drenovci i Gunja. Kreću u zajednički projekt izgradnje biciklističkih staza kojima će povezati sva sela Cvelferije sa Svetištem Šumanovci. Prošli su na natječaju za izradu projektne dokumentacije i osigurali 1,5 milijuna kuna, u tijeku je priprema javne nabave.

Marija Lešić Omerović
DRŽAVA FINANCIJSKI POTIČE SPAJANJA
Načelnik Vrbanje Velimir Redl zadovoljno ističe da s Gradom Otokom, s kojim ih povezuje Šokačka magistrala, imaju iznimno dobre odnose. Na temelju partnerstva Općina je, kao prijavitelj projekta gradnje vrtića, u startu ostvarila i više bodova na natječaju. “Zahvalni smo našim susjedima jer njihova nam pomoć jako puno znači, kao i iskustva u razvoju turizma, gdje ćemo također zajednički djelovati”, ističe. Država će sufinancirati plaće osobama koje obavljaju zajedničke poslove, a lokalnim jedinicama koje se funkcionalno povezuju omogućiti i korištenje dodatnih sredstava za ulaganja.

I KOMUNALNE TVRTKE
Načelnik Babine Grede Josip Krnić podupire funkcionalna spajanja. Kao dobro rješenje vidi povezivanje više lokalnih jedinica u osnivanju zajedničkog komunalnog poduzeća kako bi se moglo lakše financirati. Ističe da bi za samo jednu općinu to bilo preveliko opterećenje.

Država će sufinancirati plaće osobama koje obavljaju zajedničke poslove, a omogućit će i druge pogodnosti

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike