Regija
PRED VIJEĆNICIMA PRIJEDLOG ODLUKE:

Više cijene usluga vukovarskih vrtića
Objavljeno 6. veljače, 2023.
VUKOVAR - Gradsko vijeće Vukovara u srijedu će prvi put zasjedati u 2023. godini. Na dnevnom je redu devet točaka, a jedna od onih koje će gotovo sigurno privući pažnju Vukovaraca jest donošenje odluke o izmjenama Odluke o mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova u gradu. Dosad je bilo definirano kako u ekonomskoj cijeni korištenja programa Grad participira sa 65, a roditelji s 35 posto iznosa. S obzirom na poskupljenje namirnica i energenata, još se prošle godine postavilo pitanje hoće li doći do povećanja iznosa koji izdvajaju roditelji, tim prije što je, upravo zbog brojnih poskupljenja, aktualna ekonomska cijena nerealna i preniska.

Prema onomu što stoji u materijalima za sjednicu, predloženo je da korisnik usluga s prebivalištem na području Vukovara mjesečno za cjeloviti 10-satni program plaća 70 eura, za poludnevni šestosatni program boravka djeteta s ručkom 60 te za poludnevni šestosatni program bez ručka 45 eura, dok će razliku do ekonomski utvrđene cijene sufinancirati Grad kao osnivač vrtića. To konkretno znači kako će za cjelodnevni program roditelji izdvajati oko pet eura više nego do sada.

U pojašnjenju odluke navedeno je kako je u prošloj godini Grad izdvojio za rad vrtića gotovo 13,9 milijuna kuna, odnosno 78 posto potrebnih sredstava, dok su korisnici usluga participirali s nešto manje od četiri milijuna kuna. Time se jasno pokazalo kako je definirani odnos plaćanja, pri čemu roditelji izdvajaju 35 posto iznosa ekonomske cijene, poprilično odudarao u praksi. Također su predložene i olakšice za korisnike usluga za dijete invalida Domovinskog rata, drugo dijete iste obitelji u redovitom programu, treće i svako sljedeće dijete u obitelji, dijete samohranog roditelja te dijete čija obitelj koristi pravo na zajamčenu minimalnu naknadu u sustavu socijalne skrbi.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove oduke gradonačelnik će donijeti odluku o utvrđivanju ekonomske cijene boravka djeteta u predškolskim ustanovama kojima je osnivač (dječjim vrtićima Vukovar 1 i Vukovar 2).

D. Korpoš
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike