Svijet

Pogoršava se na istoku Ukrajine; u razmjeni vraćena tijela britanskih dragovoljaca
Objavljeno 5. veljače, 2023.

Stanje se pogoršava na istočnom bojištu gdje Rusija uvodi sve više i više vojnika u borbe no ukrajinska vojska će braniti "tvrđavu" Bahmut sve dok bude mogla, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu kada su u razmjeni zarobljenika Kijevu predana tijela dvojice britanskih dragovoljaca.

Ruske snage polagano napreduju u regiji Donbas, opkoljavaju grad Bahmut sjeverno od Donecka i bore se da preuzmu kontrolu nad obližnjom cestom koja je glavni dobavni pravac za ukrajinske snage. Također pokušavaju osvojiti Vuhledar jugozapadno od Donecka.

"Često moram reći da je stanje na bojištu teško i postaje sve teže, ponovno i ponovno... Osvajač uvodi nove i nove postrojbe vojnika kako bi slomio našu obranu", kazao je Zelenskij u video obraćanju, prenosi Reuters.

"Jako je teško sada u Bahmutu, Vuhledaru, Limanu i drugim smjerovima", rekao je Zelenskij.

Vojska će braniti "sve dok bude mogla" Bahmut, koji ruske snage mjesecima pokušavaju osvojiti po cijenu teških gubitaka, no nitko neće napustiti "tu tvrđavu", poručio je Zelenskij.

Novinari agencije AFP javljaju u petak o nasilnim sukobima koji su Bahmut pretvorili u ruševine.

Ranije u subotu zamjenica ministra obrane Hana Maljar napisala je na Telegramu da nisu uspjeli ruski napori da slome obranu u Bahmutu i Limanu, gradu sjeverno od Bahmuta koji su ukrajinske snage oslobodile su u listopadu.

Ukrajina je u subotu bila meta teških ruskih bombardiranja dan pošto su zapadni saveznici obećali Kijevu isporučiti oružje još duljeg dometa.

"Neprijatelj se regrupira u pojedinim zonama. Koncentrira svoje glavne snage na ofenzivne operacije u smjeru Kupjanska, Limana, bazmua, Advijivke i Novopavlivke na istoku Ukrajine", objavilo je krajem poslijepodneva ukrajinsko ministarstvo obrane.

U regiji Donecka, masovni topnički napadi ciljali su u subotu Avdijivku pošto je noću na subotu bio raketiran Kramatorsk, grad koji  Rusi također silno žele osvojiti.

U zadnja 24 sata samo u južnoj pokrajini Zaporižja projektili su pogodili "civilnu infrastrukturu" na 26 lokaliteta, rekli su ukrajinski izvori.

U razmjeni Ukrajini predana tijela britanskih dragovoljaca

Predstojnik ureda predsjednika Andrij Jermak objavio je u subotu da je provedena "nova velika razmjena zarobljenika" te je Kijevu vraćeno 116 Ukrajinaca.

U toj razmjeni vraćena su i tijela dvojice britanskih dragovoljaca ubijena u siječnju, prenosi BBC.

Chris Parry ( 28) i Andrew Bagshaw (47) posljednji su put bili viđeni u Soledaru 6. siječnja, a prema njihovim obiteljima dok su spašavali stariju ženu njihov je automobil pogođen.

Bombardiranja su nastavljena i na Herson, veliki grad na jugu koji su Rusi isprva osvojili, a zatim napustili i sada ga napadaju te je u petak ondje jedna osoba ubijena, a druga ranjena, javlja agencija AFP.

Lučki grad Odesa u subotu je trpio velike nestašice struje zbog tehničkog kvara na elektrani koja je u zadnje vrijeme stalna meta ruskih snaga.

"U okrugu i gradu Odesa nekih pola milijuna ljudi nema struje", naglasio je Maksim Mrčenko, lokalni dužnosnik.

Sankcije zapada

U petak kada je Europska unija održala sastanak na vrhu u Kijevu, Ukrajini je obećala još zapadnog oružja duljeg dometa.

Nova američka vojna pomoć u izosu 2,2 milijarde dolara, uključuje rakete koje mogu udvostručiti donet ukrajinskih udara, rekao je Pentagon.

Riječ je o GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), napravama malog promjera koje s ispaljuju s tla i mogu dosegnuti metu 150 kilometara udaljenu te tako prijetiti ruskim položajima iza crrte bojišnice.

"Za isporuku GLSDB trebat će nekoliko mjeseci", reklo je ipak američko ministarstvo obrane.

"Ako se ubrzaju isporuke oružja, posebno dugog dometea, ne samo da se nećemo povući iz Bahmuta, već ćemo krenuti u dokidanje okupacije Donbasa", rekao je Zelenskij o istočnoj regiji koja je u ruskim rukama.

Pariz je rekao da će Francuska i Italija u proljeće isporučiti obrambene sustave zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA da pomognu Ukrjaini braniti se od napada dronova, ruskih raketa i aviona.

Portugal je u subotu objavio da je spreman slati Ukrajini svoje tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje ne precizirajući broj.

Europski embargo na naftne derivate koji se izvoze morskim putem treba stupiti na snagu u nedjelju, a riječ je "o negativnoj" mjeri koja će "dodatno poremetiti" tržišta, upozorila je Moskva. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike