Regija
OLUJNI VJETAR NA SLATINSKOM PODRUČJU

Brojna srušena stabla, zapriječene prometnice, oštećeni krovovi
Objavljeno 4. veljače, 2023.

SLATINA - Olujni vjetar, jači nego ikad u povijesti grada, koji još uvijek puše na slatinskom području, do sada je već prouzročio značajne štete u gradu. U središnjemu gradskom parku sa stogodišnjim stablima jedno se takvo stablo prelomilo neposredno iznad zemlje između zgrade gradske uprave i župnog dvora i srušilo se na zgradu župnog dvora, na čijem je krovištu načinjeno znatno oštećenje. Sreća je da su djeca na vjeronauk došla nešto kasnije, ali su zbog situacije poslana kući.


Još jedno veliko stablo iščupano je iz zemlje stotinjak metara zapadno i srušilo se između zgrade Zavičajnog muzeja i Općinskog suda, a nekoliko crjepova palo je i s krova župne crkve sv. Josipa.

– Znamo da nam je Park 136. slatinske brigade star sto godina i projekt za njegovu revitalizaciju imamo, ali kad smo počeli rušiti bolesno drveće bilo je mnogo reakcija da to ne radimo pa smo reducirali rušenje. Ipak smo po nalogu struke srušili nekoliko stabala, manje nego što bi trebalo, i to sada umjesto nas čini ova nepogoda. Vjetar je srušio tri stabla uz stepenište prema Ulici grofa Draškovića, jedno je stablo preko automobila palo na cestu, dva su prelomljena u Sequoia-parku, desetak stabala srušeno je kod zgrade Šumarije i kod Doma za starije osobe „Zdenka“, oštećen je krov na zgradi Centra za socijalni rad… – opisao je situaciju u gradu gradonačelnik Denis Ostrošić.

Slatinski vatrogasci, policija i djelatnici komunalnog poduzeća Slatina kom na terenu su, oni na nekoliko mjesta u gradu sklanjaju stabla s prometnica, a  gradonačelnik Ostrošić u programu lokalne radiopostaje zamolio je građane da maknu svoje automobile s mjesta gdje bi se nešto na njih moglo srušiti, da zaštite svoju imovinu koliko mogu, da ostanu kod svojih kuća i da ne izlaze na mjesta koja mogu biti opasna jer s krovova padaju crjepovi, a jaki vjetar nosi granje, limove i razne druge predmete.
Posebno je roditeljima ukazano da ne dopuste djeci izlazak u gradske parkove, jer unatoč njihovoj ljepoti i uređenosti, ne zna se što se u ovakvoj situaciji može dogoditi. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike