Osijek
SUSRET STVARNOG I VIRTUALNOG SVIJETA

U dvorani Gradski vrt trodnevni gamerski i influencerski spektakl Wandercon
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Osijek je od danas mjesto gdje se susreću stvarni i virtualni svijet. Naime, počela je trodnevna gamerska konvencija Wandercon - u produkcijskom smislu daleko najveće međuregionalno okupljanje gamera, e-sportaša i gamerskih influencera, u organizaciji ReRoot Gaminga, gamerske ekspoziture osječke marketinške agencije ReRoot.

U komplesu sportskih dvorana Gradski vrt koje su već danas bile vrlo dobro popunjene, dok se pravi spektakl očekuje u subotu i nedjelju, okupili su se poznati gaming influenceri, youtuberi i streameri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske i Crne Gore, čija zajednička publika ima više od 10 milijuna pratitelja. Među njima su Barbi Afrika, Marko Kofs, Bloodmaster, Vicostein, Yasserstein, Vuk&Aleksandra... heroji Z i Alfa generacije čiji su ih pripadnici bodrili s jednakim žarom kakvim nogometni navijači bodre svoje heroje.

Ivan Škojo, generalni i izvršni producent Wandercona može imati puno razloga za zadovoljstvo. U produkcijskom smislu riječ je o događaju kakav u Osijeku ne pamtimo, dok je promidžba koju je naš grad njime dobio nemjerljiva.

- Ovdje je 500 igrača iz preko 20 država i preko 70 influencera iz 15-ak država. Sve skupa se odvija na tri stagea: main stageu, battle areni s 84 igrača i 5 na 5 areni. Očekujemo jako puno ljudi u subotu i nedjelju, trudimo se napraviti nešto zaista posebno, a mogu najaviti i skorašnji izlazak video igre Joe Wander na kojoj smo radili protekle tri godine, a koja je i jedan od glavnih razloga zbog čega smo napravili sve ovo, da pokažemo da u Osijeku možemo napraviti proizvod na svjetskoj razini - rekao je okupljenim novinarima Škojo, otkrivši kako Wandercon planiraju širiti regionalno i puno šire, no Osijek će uvijek biti baza u kojo će raditi i stvarati te svake godine ovdje možemo očekivati barem jedan gamersko-influencerski spektakl.

Svečanom otvaranju Wandercona prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti. Župan Ivan Anušić istaknuo je kako Osijek postaje prepoznatljiv kada govorimo o gamerima i IT industiji općenito.

- Drago mi je da su najjači svjetski i domaći gameri i influenceri odlučili doći u Osijek i pokazati koliko je to velika i brzorastuća industrija koja sve više preuzima primat među mlađim generacijama kada je riječ o nadmetanju. Moram priznati da pripadam generaciji koja nije kompatibilna sa svime što ovdje vidim, no produkcija je zaista na vrhunskoj razini. Svakako se trebamo prilagođavati novim trendovima, no dok gledam djecu kako sjede za ekranima svakako bih im poručio neka se bave time i budu najbolji u svome gradu, županiji ili državi, neka zarađuju od toga, no neka ipak ne zaborave otići na igralište, odigrati nogomet ili malo potrčati kroz prirodu, jer ipak je kombinacija toga i onoga čime se bave bolja nego isklučivo sjediti za računalima ili igračim konzolama - poručio je župan.

Jednako impresioniran viđenim bio je i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

- Ovo je uistinu jedan velik i zanimljiv događaj, nešto što možda našim sugrađanima starije životne dobi djeluje nedokučivo, no ovo je definitivno sadašnjost i budućnost za mlađe generacije. Zahvaljujući Wanderconu Osijek se kao središte IT industrije u Hrvatskoj dodatno promovira kao grad novih, modernih industrija. Grad Osijek daje apsolutnu podršku ovom projektu i ovim putem čestitam i zahvaljujem tvrtki ReRoot Gaming koja je inicijator i organizator Wandercona koji je već sada na vrlo visokoj razini, a vjerujem da će u budućnosti biti na još većoj - rekao je Vulin.

Sadržaji za posjetitelje organizirani su tipično festivalski, na tri odvojena stagea s fascinantnih 326 četvornih metara LED ekrana. Prva su dva stagea rezervirana za turnirska natjecanja u kojima će sudjelovati pojedinci i timovi specijalizirani za neke od najpopularnijih igara, poput Fortnite, League of Legends, Stumble guys, PUBG, Warzone 2, Apex, Call of Duty, CS:GO, Valorant, FIFA 23, Rocket League, Apex... Treći, najveći i tehnološki najsuperiorniji, stage organizatori su osmislili za zabavne sadržaje uz sudjelovanje poznatih influencera i koncertne večeri, tijekom kojih će nastupiti Z++ i Hiljson Mendela. I. Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike