Svijet

Čelnik CIA-e: Idućih šest mjeseci bit će "kritični" za Ukrajinu
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Ravnatelj CIA-e William Burns izjavio je u četvrtak da obavještajna agencija procjenjuje kako će sljedećih šest mjeseci biti "kritični" za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, kazavši i da Rusi zadnjih tjedana ostvaruju neke manje dobitke.

Govoreći na jednom vanjskopolitičkom događaju na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu D.C., Burns je također izjavio kako agencija procjenjuje da je kineski predsjednik Xi Jinping malo otriježnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno potcijeniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

Rusija i Kina potpisale su partnerstvo "bez ograničenja" prošle veljače, malo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove su gospodarske veze ojačale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale.

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži izravnu materijalnu potporu Rusiji, koja bi mogla izazvati zapadne sankcije poput onih nametnutih Moskvi.

No Burns, koji je nedavno putovao u Ukrajinu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je Xi vjerojatno iznenađen i uznemiren onime što je opisao kao loš učinak ruske vojske.

Burns je dodao i da prijateljstvo Rusije i Kine nije u potpunosti bezgranično. "Mislim da je pogrešno podcjenjivati ​​uzajamnu predanost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica", rekao je Burns.


SAD šalje Ukrajini GLSDB u paketu pomoći od 2 milijarde dolara

Novi projektil kojima će se udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom uvršten je u američki paket vojne pomoći vrijedan više od 2,175 milijardi dolara, rekao je američki dužnosnik u petak.

"Kao dio USAI paketa, Ukrajini ćemo isporučiti bombu malog promjera djelovanja za lansiranje s kopna (GLSDB)", rekao je brigadni general Patrick Ryder na brifingu za novinare. USAI je kratica za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini.

Paket pomoći od petka otvara vrata dodatnim isporukama GLSDB-a čiji je domet 150 kilometara, prema dokumentu koji je vidio Reuters.

Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem lipnja prošle godine.

Isporučeni HIMARS-i bili su ključni u ukrajinskoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju 24. veljače 2022.

Francuska i Italija završile su tehničke razgovore za zajedničku isporuku sustava protuzračne obrane SAMP/T-MAMBA Ukrajini na proljeće, priopćilo je francusko ministarstvo obrane.

"To će omogućiti Ukrajini da se obrani od ruskih bespilotnih letjelica, projektila i zrakoplovnih napada, pokrivanjem značajnog dijela ukrajinskog teritorija", navodi se priopćenju ministarstva. H

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike