Novosti
VEĆINA PRIJAVA IDE AUTOMATSKI

Povrat poreza: Isplata većine do kraja svibnja
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Povećan je iznos koji uzdržavani član obitelji može zaraditi i on sada iznosi 24 tisuće kuna godišnje

Veljača je nekada bila mjesec koji je protjecao u znaku podnošenja poreznih prijava na ostvareni dohodak. No godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, za većinu građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) godišnji obračun poreza provodi Porezna uprava u posebnom postupku te oni, kao nekoliko posljednjih godina, ne trebaju podnositi prijavu. Prema dostupnim podatcima, prošle je godine ovaj model proveden za ukupno 741.545 poreznih obveznika, a u Ministarstvu financija očekuju da će broj prijava i ove godine biti u tim okvirima.



Godišnju poreznu prijavu ipak trebaju podnijeti oni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrt, slobodna zanimanja, poljoprivreda i šumarstvo, proizvodnja električne energije i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga), potom obveznik koji je dohodak od nesamostalnog rada ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi, a godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Ono što je novo - jest da je povećan iznos primitaka koje uzdržavana osoba, dakle član obitelji - učenik ili student, može ostvariti i smatrati se i dalje uzdržavanim članom. Umjesto dosadašnjih 15 tisuća kuna, limit sada iznosi 24 tisuće kuna na godinu. Ta će se odredba primjenjivati na postupak godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, no kako je ta odredba stupila na snagu tek krajem prosinca, za vjerovati je kako su neki roditelji/uzdržavatelji sa svoje porezne kartice tijekom prošle godine već odjavili (ili uopće nisu prijavili) dijete/uzdržavanog člana koji je ostvario primitke veće od 15 tisuća kuna, a žele ostvariti pravo na uvećani osobni odbitak za prošlu godinu, obvezni su do 28. veljače podnijeti Obrazac ZPP-DOH.

Najviše se povratu poreza i ove godine mogu veseliti mlađi od 30 godina koji su bili zaposleni prošle godine. Posljednjih godina Zakon o porezu na dohodak propisuje da su osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina potpuno oslobođene od plaćanja poreza na dohodak. Kroz povrat poreza vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. To su fizičke osobe rođene 1997. godine i kasnije. Zaposlene osobe u dobi između 26 i 30 godina (rođene u razdoblju od 1992. do 1996. godine) oslobođene su 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa. Prema podatcima Porezne uprave, povrat poreza, prema tom posebnom propisu, ove godine dobit će oko 153 tisuće mladih. Porezna obveza mladima umanjuje se do godišnje osnovice od 47.780,28 eura (360.000 kuna). Nadležne službe najavljuju kako će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu biti izvršena do kraja svibnja.

Podsjećamo da oni koji ipak moraju podnijeti prijavu ne moraju fizički odlaziti u Poreznu upravu. Prijave se mogu podnijeti preko sustava ePorezna, mobilne aplikacije mPorezna, tokena internetskog bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine prijave 3.

Dario Kuštro
BROJ PRIJAVA U OKVIRU PROŠLE GODINE
Prema podatcima Porezne uprave za 2021. godinu, kod 671.744 porezna obveznika utvrđena je razlika za povrat od 219,58 milijuna eura (1,65 milijardi kuna). Kod 59.018 poreznih obveznika utvrđeno je da trebaju uplatiti u državni proračun još 14,86 milijuna eura. Kod preostala 10.783 porezna obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu. Procjena je kako će broj prijava, te iznos povrata poreza i prireza porezu biti u okvirima prošle godine.

Možda ste propustili...

PREDIZBORNA KOMUNIKACIJA NA FACEBOOKU

Milanović i Butković se optužuju