Novosti
TRAŽE RAZGOVOR S MINISTROM

Zdravstveni i nezdravstveni djelatnici traže bolje uvjete rada i korekciju koeficijenata
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Beroš: Sindikati prešutjeli sastanke od ovog ponedjeljka u Ministarstvu zdravstva

Čelnici sindikata zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja odbili su razgovor o svojim zahtjevima s predstavnicima Ministarstva zdravstva jer oni, kažu, ne donose nikakve odluke, pa sastanak nije ni održan. “Tražimo da nas primi ministar ili bar državni tajnik, a ponudili su nam sastanak s nekim neimenovanim službenikom koji ni o čemu ne odlučuje”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak. “Očekujemo da nas ministar idućeg tjedna pozove na sastanak. U suprotnom, neka otvoreno kaže da mu u sustavu ne trebaju nezdravstveni radnici kojima ne želi podići koeficijente”, kaže Topolnjak. Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak istaknula je da traže odgovor na pitanje tko je odgovoran za šutnju zdravstvene administracije. Ta dva sindikata okupila su pred sjedištem Ministarstva 50-ak članova iz cijele zemlje jer se, kažu, ne poštuju odredbe Granskog kolektivnog ugovora i nije riješeno pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje. Povod je bilo ovotjedno odgađanje rasprave o Granskom kolektivnom ugovoru, koji istječe krajem ožujka. Traže da im se vrati dodatak od 3 %, ukinut za mandata premijera Zorana Milanovića, a imaju i niz drugih zahtjeva koji žele iznijeti osobno Berošu. Sindikalni čelnici istaknuli su da već godinama inzistiraju na boljim uvjetima rada i korekciji koeficijenata, koje su dobili drugi javni sektori. Njihove zahtjeve, tvrde, zdravstvena administracija već godinama sustavno ignorira. “Idući tjedan nas mora pozvati ministar na sastanak. Ako ne, opcije su jači pritisak, pa i štrajk ako se ne pokrenu kolektivni pregovori”, ističe Prašnjak.

 

Beroš: Sindikati prešutjeli sastanke od ovog ponedjeljka u Ministarstvu zdravstva

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako je iznenađen konstatacijom sindikata o "šutnji administracije" oko problema s koeficijentima koje su iznijeli na današnjem prosvjedu jer su upravo s tim sindikatima održali sastanke u ponedjeljak, a koje su sindikati prešutjeli.
 

"Rješavanje otvorenih pitanja je proces koji zahtjeva obostrani i iskren dijalog za koji smo do sada smatrali da je postignut. Ako se dosadašnji sastanci uključujući i zadnje, koji su održani prije četiri dana tumače kao 'šutnja administracije', ne znam kako bi se nazvalo djelovanje spomenutih sindikata negoli šutnja istih o navedenom dijalogu i održanim sastancima", izjavio je Beroš.

To nije dobar put prema željenim rješenjima te se nadamo da će se zajednička komunikacija po svim pitanjima nastaviti u afirmativnom tonu i za stolom u Ministarstvu zdravstva, dodao je.

Naveo je kako su s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u ponedjeljak, 30. siječnja održali dva sastanka na teme koje su sindikati naveli na današnjem prosvjedu, a odnose se na izmjene uredbe o koeficijentima i tumačenja važećeg Kolektivnog ugovora.

"Nadalje, iako nismo izviješteni o planiranom prosvjedu spomenutih sindikata, pozvali smo ih u Ministarstvo zdravstva, no nažalost naš poziv je odbijen", istaknuo ministar. H