Sport
BIJELO-PLAVI PO BODOVE U ZAGREB

Kapetan čeka šansu: Mile je važan, ali Žaper i Barišić igraju odlično
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Osijek u Kranjčevićevu ide po pobjedu, a jedino je pitanje na koji će način Poms riješiti izostanak Josipa Špoljarića

Nakon dva domaća susreta na početku drugog dijela sezone SuperSport NL nogometaše Osijeka očekuje prvo gostovanje. Na njemu ih čeka Lokomotiva koja je uvijek neugodan domaćin.



Ljetos je Osijek u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici izgubio nakon što su "lokosi" u završnici susreta preokrenuli njegovu početnu prednost, a jesenas su bijelo-plavi uvjerljivo slavili u Gradskom vrtu, kada je na klupi već sjedio Rene Poms. Uglavnom, gostovanje kod Lokomotive nikada nije bilo običan dan u uredu za bijelo-plave. Neće to biti ni ovaj put, jer je zagrebačka momčad u prošlom kolu na Maksimiru doživjela prvi prvenstveni poraz još od sredine listopada.

Neugodni "lokosi"


No, Osječani u hrvatsku metropolu odlaze s jasnim rezultatskim željama, a one su vezane uz novu pobjedu. Poraz Hajduka u prošlom kolu od Istre 1961 opet je oživio borbu za drugo mjesto, iako se u osječkoj svlačionici time ne opterećuju previše.

- Ne trebamo praviti velike planove i mnogo kalkulirati. Koncentrirani smo samo na prvu sljedeću utakmicu, a to je sada Lokomotiva. Ako budemo bili u stanju pobjeđivati u serijama, onda je sve moguće. No, za početak treba slaviti u Kranjčevićevoj. Tamo smo uvijek imali određenih problema, jer Lokomotiva je mlada i poletna momčad koja se voli nadigravati, a potencira brz i okomit nogomet, pa moramo biti spremni na takva izazov - kaže Mihael Žaper, privremeni kapetan bijelo-plavih.

Jedan od igrača koji je NK-u Osijek često zadavao muke jest stasiti napadač Lokomotive Sandro Kulenović. Jak u skok igri i duelu uvijek predstavlja izazov za svoje čuvare.

- Neugodan je za čuvati, ali recimo i to da smo u zadnjoj utakmici koju smo igrali protiv Lokomotive u Gradskom vrtu, i uvjerljivo pobijedili, potpuno je zaustavili. Nešto slično pokušat ćemo ponoviti i ovaj put, jer se dosta toga u igri Lokomotive temelji baš na njemu i njegovoj sposobnosti zadržavanja lopte i dobivanja zračnih dvoboja - smatra Žaper.

Dakle, nešto slično što u redovima Osijeka radi Ramon Mierez. Međutim, nije Kulenović jedina prijetnja. Zapravo, veća je opasnost način na koji igra Lokomotiva. Uvijek bez respekta, krasi ju ona prava mladenačka drskost i agilnost, ali i kvaliteta igračkog kadra.

- Bit će teška utakmica. Svaka momčad u ligi ima kvalitetu, bez obzira na to koju poziciju na tablici zauzimala. Konkretno, Lokomotiva pokušava igrati brzo, njezini igrači imaju visoku tehničku obučenost, talentirani su i kao takvi svima mogu napraviti problem, ako im se dopusti da se razmašu. Međutim, imamo i mi svoje kvalitete, jasan plan igre i jasne rezultatske ambicije. Uvijek želimo pobijediti, bez obzira na to protiv koga igramo, a to se neće promijeniti ni protiv Lokomotive - kaže Rene Poms, trener nogometaša NK Osijek.

Poms skriva karte


Zato će se nešto promijeniti u početnoj momčadi. Josip Špoljarić ima problema s ozljedom mišića, pa će propustiti prvo gostovanje u nastavku sezone.

- Ti Špoljarićevi problemi posljedica su dužeg neigranja. Pripreme je odradio u punom intenzitetu, pa sam računao kako bi mu se mogli pojaviti problemi s mišićima. Ipak, on je sad u rehabilitacijskom treningu i vjerujem kako će se brzo vratiti u konkurenciju za momčad - kaže Poms.

Špoljarićev izostanak ostavlja otvoreno pitanje kakvu će odluku donijeti Poms. Hoće li samo mijenjati "figuru", ili će promijeniti i sustav igre. Naravno, konkretan odgovor na to pitanje nismo mogli dobiti, jer se trener bijelo-plavih voli igrati skrivača kada postoje neka otvorena pitanja oko prve jedanaestorice.

- Neka to bude iznenađenje. Jasno, ideju imam, a pri donošenju konačne odluke moramo voditi brigu i o defenzivi. Ne želim otkriti što planiram, ali osnovni način na koji želimo igrati neće se mijenjati - kaže Poms.

Jedno od rješenja mogao bi biti povratak kapetana Mileta Škorića u momčad. U Pomsovom mandatu Škorić još nije zaigrao, a dogodi li se tako nešto, to bi značilo kako se Poms odlučio na igru s tri centralna braniča, što je često koristio jesenas. Za mnoge je iznenađenje što Škorića nema u udarnoj momčadi.

- Mile je spreman za igru, ali obrana sa Žaperom i Barišićem u njezinoj sredini izgleda jako dobro i nije pametno po tome čačkati. Škorić je važan za momčad, podrška je mlađim igračima, a njegova će prilika sigurno doći. Treba biti strpljiv - poručuje Poms.

Druga je varijanta zadržavanje formacije 4-4-2, a u tom slučaju bi uz Miereza u vrhu napada mogao biti Mijo Caktaš kojem je to prirodnija pozicija od one na krilu, a gdje ga Poms najviše koristi. U tom slučaju, na desnom krilu mogli bi osvanuti Ivan Fiolić ili Nikola Janjić. No, pustimo špekulacije, jer Poms će donijeti odluku koju smatra najboljom za momčad i rezultatske ambicije u tom susretu.

Osijek na leđima sada ne nosi nikakve posebne imperative, što je pozitivna stvar. Pomsu je uspjelo dovesti igrače u stanje u kojem uživaju u igri i nadigravanju.

- Igramo dobro, imamo, što se kaže, "glavu i rep", pa se stvarno veselim svakoj novoj utakmici. Vjerujem kako ćemo u Kranjčevićevoj pružiti dobar nogomet i kući se vratiti s cijelim plijenom - kaže za kraj Mihael Žaper.

Bijelo-plavi pokušat će igrati svoju igru. Otkako je Poms za klupi, nema više posebnog prilagođavanja suparniku, nego Osijek ima prepoznatljiv stil igre. Naravno, pitat će se i Lokomotivu, ali koliko god je ona znala biti nezgodna, ni njoj nije bilo ugodno igrati kada bi osječka momčad zaigrala visoki presing i pritisnula je od prve minute. Zapravo, "lokosi" su najopasniji ako im se ostavi dovoljno prostora za kombinatoriku. Taj si luksuz bijelo-plavi u Kranjčevićevoj ne smiju dopustiti.

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
POGON POSLAO PONUDU ZA LONČARA, ALI...
Poljski prvoligaš Pogon iz Szczecina poslao je ponudu za stopera bijelo-plavih Danijela Lončara, ali novac koji nude Poljaci za odštetu nije na razini koja bi zadovoljila osječki klub. Ipak, razgovori se nastavljaju, pa nije isključeno da na koncu dođe do zaključenja posla. Ranije se govorilo kako bi bijelo-plavi bili spremni svog stopera pustiti za 1,5 milijuna eura. Inače, Lončar u nastavku sezone još nije odigrao ni minute, jer ima problema s ozljedom koju je zadobio još tijekom priprema u Umagu, ali i da je zdrav Lončar bi u ovom trenutku teško bio jedan od prvih Pomsovih izbora za stopersku poziciju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike