Regija
NEZADOVOLJNI OTKUPOM ZEMLJE ZA BRZU CESTU

Ratari: 2,83 eura po kvadratu prvoklasne zemlje premalo je
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Prije tri godine država je otkupljivala zemlju po gotovo dvostruko višoj cijeni, kažu
MARINCI - Ivo Kelić jedan je od krupnijih ratara u Marincima i zajedno sa sinom obrađuje 230 hektara, najviše sije suncokret, pšenicu i šećernu repu, ali i druge kulture - kukuruz, ječam... Zadovoljstvo dobrim rezultatima u polju, dobrim prinosima, pomutila mu je vijest da će mu država oduzeti dio zemlje jer je na koridoru buduće brze ceste Osijek - Županja.

Naime, početkom siječnja na stranicama Hrvatskih cesta objavljena je vijest kako će ta državna tvrtka početi građevinski zahvat izgradnje brze ceste Osijek – Županja, i to dionice Nuštar – Vukovar, jer ta je brza prometnica, nazvana Slavonski ipsilon, isplanirana tako da ide od Osijeka prema Nuštru, gdje će jedan krak nastaviti sjeverno prema Vukovaru i Iloku, a drugi južno, prema Vinkovcima i Županji.

"U tu svrhu provest će se postupak izvlaštenja nekretnina na području k.o. Nuštar i k.o. Marinci. Na temelju lokacijske dozvole izrađen je parcelacijski elaborat te je od strane nadležnog tijela Vukovarsko-srijemske županije provedeno osiguranje dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina putem nalaza i mišljenja imenovanih sudskih vještaka za geodeziju, poljoprivredu i graditeljstvo vezano za visinu tržišne vrijednosti zemljišta i nasada", piše na stranicama HC-a. Dodaje se kako se vlasnicima čestica nudi kupoprodajna cijena od 21,36 kuna po četvornom metru za poljoprivredno i 85,63 kune po kvadratu za građevnsko zemljište.

To da će im "izvlastiti nekretninu", otkupiti zemljište, zabrinulo je Kelića, ali i mnoge druge poljodjelce koji imaju zemlju na trasi buduće brze ceste jer su ponuđene cijene, prema njihovoj ocjeni, preniske s obzirom na kvalitetu zemlje i koliko im novca prinosi donose.

- Meni će uzeti tri hektara zemlje prve kvalitete po cijeni od 21,36 kuna (2,83 eura) po kvadratnom metru, i to prema procjeni tržišne vrijednosti prije dvije godine. To bi za moja tri hektra ispalo gotovo 650 tisuća kuna (86.269,83 eura), što se nekom može činiti puno, ali je meni, koji znam što mi ta zemlja donosi, malo. Razgovarao sam s Hrvatskim cestama i rekao kako cijena nije pravedna, pa sam predložio neka mi tu negdje u blizini Marinaca ili Nuštra daju zamjensku državnu zemlju, ali mislim da ne pristaju na to. Molio sam ih neka bar u otkupnu cijenu uračunaju inflaciju... Ja sam nedavno platio 22.500 eura za jutro zemlje kod Nuštra kako bih zaokružio svoju parcelu, a prije tri godine država je otkupljivala zemlju po 40 kuna (5,31 eura) po kvadratu, dakle, gotovo duplo više nego što danas nude – kaže Ivo Kelić, koji je kao izviđač u Hrvatskoj vojsci za okupacije dolazio tajno i u Vukovar i u svoje Marince i snimio puno fotografija tih dvaju razorenih mjesta, a kada se vratio u razoreno i opljačkano selo, sam je razminirao većinu svoga zemljišta, pa je i razumljivo što je njemu ta zemlja vrednija nego birokraciji. Za njega bi cijena na koju bi pristao bila od 80 do 100 kuna (10,62 - 13,27 eura) po četvornom metru.

Miroslav Flego
Neću pristati!
Nezadovoljan je i Vojislav Nikšić iz Marinaca, koji sa sinom i četvero unuka obrađuje 600 hektara prvoklasne zemlje i sije uobičajene slavonske kulture - od pšenice i kukuruza do uljane repice i soje, osim šećerne repe, jer nema potrebnu mehanizaciju. Njemu bi trebali izvlastiti pribilžno dva hektara po cijeni od 2,83 eura po četvornom metru, što je, prema njegovu mišljenju, ispod stvarne, tržišne cijene. - Neću pristati na tu cijenu. Nazvao sam Hrvatske ceste i požalio se na nisku cijenu. Podsjetio sam ih da je hektar bio 7000 eura, a sada je u našem kraju skočila cijena na 20.000 eura i to treba uvažiti. Zanima me hoće li promijeniti cijenu, ali po ovoj ne dam zemlju – kaže Nikšić, čija obitelj, od pradjeda i djeda, već stotinu godina, obrađuje zemlju u okolici Marinaca.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike