Regija
PREDSTAVLJEN PROGRAM I NOVI VIZUALNI IDENTITET 29. ĐAKOVAČKIH BUŠARA

U bušarskoj povorci
čak 1700 maski
Objavljeno 3. veljače, 2023.
ĐAKOVO - "Poklade u mom gradu", naziv je izložbe dječjih radova koja će biti otvorena u subotu, 4. veljače, u 11 sati, u Reichsmannu, a kojom počinju 29. Đakovački bušari, čije su središnje priredbe u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače.

Najavljeno je to u petak na pressici, kada su o najvećoj pokladnoj priredbi istočne RH govorili gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice Đakova Marija Burek. Najavljen je i novi vizualni identitet i druge novosti Bušara u godini koja prethodi jubilarnim, 30. Bušarima. Mandarić je izrazio zadovoljstvo što se Bušari nakon dvije pandemijske godine vraćaju u punom opsegu, a očekuju se pokladne skupine iz cijele RH i inozemstva. Novu vizualu Bušara, njihov daljnji marketinški prodor, kroz digitalne alate i gerila marketing, predstavila je Burek. "Važnost Bušara prepoznao je i HTZ koji ih je na svojim društvenim mrežama istaknuo zajedno sa Samoborskim fašnikom i Riječkim karnevalom. Interes za Bušare odličan je, a zadovoljni smo i popunjenošću smještajnih kapaciteta u povodu te manifestacije", rekla je Burek. U središnjem programu - velikoj pokladnoj povorci, u subotu, 11. veljače, središtem grada od 15 sati - najavila je defile 40 skupina s 1500 do 1700 sudionika iz RH, Slovenije i Mađarske. Među maskama bit će i one s liste UNESCO-a nematerijalne kulturne baštine, ali i moderne maske s područja Dalmacije, Rijeke i drugih krajeva RH. Gradonačelnik će bušarima predati ključeve grada, a u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani u 16 sati kreće dodjela priznanja najbolje maskiranim skupinama i pojedincima. U 17 sati koncert je Slavonskih lola. Bit će nagrađena i najbolja građanska maska. U subotu, 11. veljače, najavila je Burek, na korzu, u 9 sati, počinje Bušarenje, uz gastrosadržaje, tradicijske i autohtone proizvode te nastupe uličnih zabavljača. Najavljeno je 40 izlagača iz cijele regije. Na Bušare stižu i gradovi prijatelji Sinj i Vrlika te Općina Tomislavgrad, BiH. U 11 sati, u Novim Perkovcima, pokladno je jahanje, a u nedjelju, 12. veljače, u 11 sati i pokladni običaji.

Uvedena je i novost kreiranjem filtera na Instagramu za priču, gdje će svi koji to budu mogli koristiti vizuale (oči, usta, logo kao kapu) za kreiranje priča. S. Župan
Najčitanije iz rubrike