Regija
HVATSKI DOMOBRAN SLATINA

30 godina borbe za hrvatsku istinu i pravdu
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Slatinska Udruga Hrvatski domobran ima 87 redovnih i dvadesetak podupirućih članova i simpatizera

SLATINA - Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina svečanim je skupom obilježila 30. obljetnicu osnutka i rada. Osnovana je 22. prosinca 1992. godine, a registrirana je 17. ožujka 1993. s prvim predsjednikom Dragutinom Pelikanom, tako da je vrijeme između ta dva datuma najpogodnije za prisjećanje na sve što se događalo u protekla tri desetljeća.


Kazivanje kratkog vremeplova događanja predsjednik Udruge Ivan Levar započeo je podsjećanjem na 1993. godinu i podizanje Križa mučenika, spomen-obilježja domobranima žrtvama krvavog slatinskog Uskrsa 1944. godine na gradskom groblju u Slatini, gdje je tada pokopano 369 žrtava. Pet godina kasnije pokrenuta je inicijativa, a 2017. podignut je i posvećen veliki križ u počast žrtvama Križnog puta Slatina – Požega i logora u Slatinskom Drenovcu pored crkve sv. Spasa u tome mjestu, u čijim su katakombama pronađene 464 lubanje s prostrjelnim otvorima i oko pola metra ugaženog koštanog praha nasilno odvedenih i zatočenih Hrvata. 

Sljedeće godine donesena je odluka da se Udruga Hrvatski domobran Slatina ugasi kao ogranak pa je redovna skupština bila i osnivačka samostalne udruge, a za predsjednika je izabran Ivan Levar. Udruga je kao takva registrirana 31. siječnja 2019., premda postoji i radi niz godina. Kao dragovoljna izvanstranačka i neovisna udruga pripadnika hrvatske domovinske vojske Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata, stradalnika na križnim putovima i za vrijeme komunističkog režima te članova njihovih obitelji, pravnih osoba i ostalih štovatelja i prijatelja hrvatskoga domobranstva, slatinska Udruga Hrvatski domobran danas ima 87 redovnih i dvadesetak podupirućih članova i simpatizera. Organizira brojna hodočašća i odavanje počasti pripadnicima hrvatskog naroda stradalim u borbi za domovinu na mjestima njihove pogibije, a posebno je vrijedan istraživački rad na pronalaženju grobišta hrvatskih žrtava, prikazan u objavljenim knjigama. Dragutin Pelikan u knjizi „Jedna sudbina i tisuće…“ (2001.) svjedoči o stradanjima domobrana nakon Drugog svjetskog rata na križnom putu i robijama, Mira Pelikan i Miroslav Gazda objavili su (2003. i 2011,) „Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije stradalim 1941.-1945. i 1991.-1995. godine“, a nakon tragične smrti predsjednika Dragutina Pelikana Udruga objavljuje (2007.) njegovu knjigu „Putevima pogibije hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije u Domovinskom ratu 1991.-1995. godine“. Spomenuo je predsjednik Levar i nesreću koja se dogodila 2005. godine, u kojoj su na povratku s hodočašća u Mariju Bistricu poginule tri osobe, među njima i tadašnji predsjednik Pelikan, a 29 teško je ozlijeđeno.

O povijesti domobranstva govorio je dopredsjednik Udruge Hrvatski domobran Orahovica i autor nekoliko knjiga o stradanju Hrvata tijekom 20. stoljeća Miroslav Gazda, koji je naglasio dobru suradnju sa slatinskom udrugom i zajednički rad na pronalaženju grobišta hrvatskih žrtava. Prema njegovim riječima, objavljeni Spomenar traži i treće izdanje jer su dobiveni novi podaci o još 750 poginulih i nestalih Hrvata, a to zahtijeva dodatna sredstva. Potporu slatinskoj udruzi izrazili su dogradonačelnik Ilija Nikolić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Našice Željko Tomić i dopredsjednik HČZ-a Slatina Krunoslav Cukor, a svojim prisustvom i predsjednici udruga Hrvatski domobran iz Koprivnice Ivan Biršić i Orahovice Stjepan Dujmić.
Neposredno prije obilježavanja obljetnice, izaslanstvo Udruge Hrvatski domobran u znak zahvalnosti i sjećanja položilo je upaljene lampione kod spomen-obilježja Križ mučenika na gradskom groblju i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku136. slatinske brigade.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike