Crna kronika
TRAGEDIJA U GORICI VALPOVAČKOJ

Požar progutao kuću u desetak minuta, ženi nije bilo spasa
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru kuće koji je izbio u četvrtak između 18.30 i 19 sati u Gorici Valpovačkoj. Iako mještani pretpostavljaju da se radi o vlasnici kuće, identitet stradale osobe još nije potvrđen. Kuća je potpuno izgorjela, a policija je u petak prijepodne, uz inspektore zaštite od požara, obavila očevid.



- Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo u kuhinji odbacivanjem otvorenog plamena ili žara. Plamen se proširio na gorive predmete, na cijelu kuhinju, a potom i na krovište te cijelu kuću. Požar su ugasili vatrogasci, a materijalna šteta prouzročena požarom procjenjuje se na 25.000 eura. Mrtvo tijelo prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek radi obdukcije, gdje će se utvrditi uzrok smrti i identitet osobe - doznajemo od Kristine Vukojević Rac iz Policijske uprave osječko-baranjske. Požar su ugasili pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Belišća i Bocanjevaca.

- Došavši na mjesto intervencije, zatekli smo požar krovišta kuće u razbuktaloj fazi. U gašenju su sudjelovale dvije vatrogasne postrojbe, i to DVD Bocanjevci s osam vatrogasaca i jednim vozilom i DVD Belišće s deset vatrogasaca i dva vozila - doznajemo od Dubravka Čovčića, zapovjednika belišćanskih vatrogasaca. Kako doznajemo od mještana Gorice Valpovačke, požar je poharao kuću u samo desetak minuta. "Radi se o kući starije gradnje, sa štukaturom. Uz to, puhao je jak vjetar, koji je dodatno poticao vatru", doznajemo od mještana, koji su šokirani ovom tragedijom u svom malom mjestu.

Tijelo smrtno stradale žena navodno je pronađeno na podu. Iz izvješća Hrvatske vatrogasne zajednice doznajemo da je poziv u pomoć Županijskom centru 112 Osijek stigao u 18.51, a da je vatrogasna intervencija završila u 21 sat. Međutim, na mjestu događaja do jutra su ostali dežurati policajci.

Ovo je već treći smrtni slučaj u požaru u Hrvatskoj od početka ove godine. Naime, 24. siječnja oko 8 sati u napuštenoj zgradi u Magazinskoj ulici na zagrebačko jTrešnjevci izbio je požar u kojem je pronađeno tijelo nepoznate osobe. U kući je električna energija bila isključena. Policija je očevidom utvrdila da je požar najvjerojatnije izbio zbog djelovanja otvorenog plamena s plamenika plinske boce, nakon čega je došlo do zapaljenja gorivih materijala oko boce, a potom se požar proširio.

U Moslavačkoj ulici u Bunjanima, također na području koje pripada Policijskoj upravi zagrebačkoj, 7. siječnja oko 9 sati 62-godišnjak je, najvjerojatnije zbog upotrebe ubrzivača gorenja, otvorenim plamenom pri paljenju gorivog materijala u peći na kruta goriva izazvao požar u kuhinji, pri čemu je smrtno stradao. Požar su ugasili vatrogasci, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb.

Sandra Lacić
KOBNE POSLJEDICE
Mjesec dana nakon požara koji je izbio u kući u Đakovu 27. prosinca prošle godine, od teških opeklina preminuo je 74-godišnji muškarac. U kući su u požaru izgorjele dvije prostorije, a u jednoj od njih bio je 74-godišnjak, koji je s ozljedama opasnim za život prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, a vatru su ugasili djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo. Do požara je došlo ljudskom nepažnjom.

Više osoba ozlijeđeno je tijekom hladnih mjeseci. U jednom slučaju, 8. prosinca prošle godine, u Zagorskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci u napuštenom objektu 41-godišnjak je zapalio svijeću, koja se prevrnula, te se zapalilo smeće u prostoriji. Muškarac je pri tome teško opečen i završio je na liječenju u bolnici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike